2023 syksy

TUKIPÄÄTÖKSET 2 /2023

Brandermen

Kameron Oy, Harjula Juho

Dokumentti

Ennakkovalmistelutuki 3 000 €

Dokumenttielokuva Brandermen kertoo isä Petri Branderista, hänen ainoasta pojastaan Samista ja heidän bändistään The Brandermenista. Erikoisen bändistä tekee se, että Sami on kehitysvammainen, ja tämän vuoksi Petri vaikuttaa vahvasti myös muilla Samin elämän osa-alueilla. Petri on Samin omaishoitaja ja hoitaa Samin asioita, samalla hän on Samin paras ystävä. Aikamiespoika Samin tulisi kuitenkin vähitellen aikuistua ja muuttaa omilleen. Kuinka suojelevan isän käy, kun Samin on aika muuttaa pois kotoa?

 

DocPoint IMPACT 2024 koulutus- ja tapahtumakokonaisuus

DocPoint-elokuvatapahtumat ry, Råman Johanna

Muu tuki 8 000 €

DocPoint IMPACT -koulutus- ja verkostoitumishanke kouluttaa dokumenttielokuvantekijöitä vaikuttavuustuottamiseen, esittelee yleisölle uutta suomalaista tuotannossa olevaa dokumenttielokuvaa, ja luo yhteyksiä dokumenttielokuvantekijöiden ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden välille. DocPoint IMPACT -hanketta kehitetään vuonna 2024 eteenpäin dokumenttielokuvan ohjaajien, tuottajien ja erilaisten yleisöjen hyväksi.

 

Elämä tuli kylään

Lalli Maarit

Fiktio

Käsikirjoitustuki 1 500 €

Satakuntalaisen pikkukaupungin jääkiekkojoukkueen, Porin Ässien nouseva tähti, elää nuoruutensa onnellisia päiviä: kaupunki palvoo häntä ja ensimmäinen rakkauskin taitaa olla löytynyt, salainen tosin. Eletään 1980-luvun alkua. Homoseksuaalisuus ei ole enää rikos, mutta ei siitä silti lätkäpiireissä puhuta. Juuri kun nuori elämä näyttäytyy kauniina ja maailma on avoin, iskee vielä tuntematon epidemia ja tulevaisuus viedään kuin matto jalkojen alta. Yksi suomalainen nuorten miesten sukupolvi-kokemus 1980-luvulta on vielä tyystin kertomatta.

 

Goddesses, Priestesses, and Happy Centenarians -- Ryukyuan Religion and Secrets of Longevity

Saares Kimmo

Dokumentti

Käsikirjoitustuki 1 500 €

Okinawalla ja sitä ympäröivillä saarilla vaikuttava riukiu-uskonto on ainut selkeästi naisille erikoisaseman antanut alueellinen valtauskonto koko maailmassa. Vain naiset voivat toimia pappeina, mutta jokaisella naisella on yhteys henkimaailmaan. Jos miehellä on rukous tai pyyntö jumalille, hän vie sen naiselle. Okinawan alue tunnetaan myös ”sinisenä alueena” – eli siellä ihmisillä on poikkeuksellisen korkea elinikä. Erityisesti naiset elävät pitkään, ja tutkitusti onnellisina. Onko naisten erikoisasemalla uskonnossa, onnellisuudella ja pitkällä eliniällä jotain tekemistä toistensa kanssa?

Kuinka kuolemme (työnimi)

Danish Bear Productions Oy, Karhu Isabella

Dokumentti

Ennakkovalmistelutuki 3 500 €

Kuinka Kuolemme (työnimi) on havainnoiva dokumenttielokuva, joka kuvaa saattohoidon vapaaehtoisia, jotka ovat kaikki jossain vaiheessa menettäneet tärkeän läheisen, puolison, vanhemman tai isovanhemman. 
Saattohoidon vapaaehtoisten ja heitä läheisesti seuraavan elokuvantekijän kautta avautuu ovi valonarkaan maailmaan, jossa voimme hidastaa tahtia ja tulla kuoleman ja sen lukuisten tuntemattomien sävyjen kosketeltaviksi.

 

Kurkien äiti

Guerilla Films, Härmä Iiris

Dokumentti

Tuotantotuki 8 000 €

Kurkien äiti on elokuva ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta, elämänilosta ja naisen asemasta länsimaisessa ja iranilaisessa kulttuurissa viimeisen sadan vuoden aikana. Elokuva kertoo suomalaisesta Ellen Vuosalosta (90) ja hänen vaiherikkaasta elämästään Iranissa. Ellen on luonnonsuojelun pioneeri, biologi ja intohimoinen kulttuurin tutkija. Elokuvan viesti välittää Ellenin asennetta: ihmiseksi syntyneen suurin vastuu on suojella luontoa, niin että se jää myös meidän jälkeemme.

Lilika

Vartiainen Tuukka

Lastenohjelma

Käsikirjoitustuki 1 500 €

Lilika, Hirnumyllyn ritari on alakouluikäisille suunnattu animaatiosarja, joka sijoittuu vedenpaisumuksen jälkeiseen maailmaan. Sitkeä mutta kokematon Lilika lähtee etsimään kadonnutta ystäväänsä. Hän tekee matkan läpi suuren tulvan muovaamaan oudon ja tuntemattoman maailman. Tarina on allegorinen kuva kotoa lähdöstä, ihmisen kasvusta lapsuudesta nuoruuteen ja oman moraalin ja identiteetin kehittymisestä.

 

Luontodokumentti kuolevista linnuista

Koko Production oy, Laamo Mina

Dokumentti

Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Dokumenttielokuva kuolleista linnuista tutkii ihmisen mieltä, tunteita ja muutospotentiaalia murroksessa, jossa koko yhteiskunnan tulisi pystyä muuttumaan suhteessa luonnon resursseihin. Se yhdistää haastatteluja, oikeita, kuolleita ja imaginäärisiä lintuja, elävää ja kuollutta luontoa, filmiä ja digitaalisuutta sekä runsasta äänimaisemaa. Se näyttää linnut ja ihmiset vertaisina, sillä emme voi enää kuvitella, ettei lintujen tilanne olisi meidän tilanteemme.

Muistiinpanoja eräästä sellosta

Illume Ltd, Saari Oona

Dokumentti

Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Eräänä päivänä ohjaaja Kira Jääskeläinen löytää roskalavalta sellon. Se osoittautuu yli 100 vuotta vanhaksi. Kira oli soittanut selloa lapsuudessaan. Tuolloin hänestä piti tulla klassinen muusikko. Elämä kuitenkin vei toiseen suuntaan, kunnes tämä yksinäinen instrumentti löysi hänet. Nuotti kerrallaan sello tuo Kiran takaisin musiikin pariin. Mutta sen menneisyys ei jätä häntä rauhaan. Onko jossain sellisti, joka kaipaa soitintaan?

 

Neurotyypit

Mouka Filmi, Löppönen Juha

Dokumentti

Levitystuki 3 000 €

Neurotyypit seuraa autismin kirjolla olevan Aidan, 11, ja hänen omaishoitajaäitinsä Johannan yritystä tulla kuulluksi yhteiskunnassa, jossa ei tunnu olevan paikkaa heille kummallekaan. Aida päättää taistella kaltaistensa nuorten puolesta. Suorapuheinen lapsi lobbaa kansanedustajia, häneltä pyydetään lausuntoja ja puheita, mutta muuttuuko mikään ennen kuin äidin ja tyttären voimat loppuvat?

Nie allein - Ei koskaan yksin

MRP Matila Röhr Productions Oy, Marschan Betty

Fiktio

Tuotantotuki 4 000 €

Elokuva kertoo 2. maailmansodan vaiheesta, jolloin Euroopassa eletään pimeää aikaa. Suomi vastaanottaa pakolaisia Saksasta ja Itävallasta. Auttamisen keskiössä on suomalainen kauppias Abraham Stiller. Hän tekee kaikkensa auttaakseen Suomeen tulleita juutalaispakolaisia, joita osa valtion virkamiehistä haluaa luovuttaa Suomesta keskitysleirille Auschwitziin. Elokuva kertoo auttajan ja autettavien tarinat vuoden 1942 järkyttävien tapahtumien valossa.

 

Portti

Kuivalainen Anu

Dokumentti

Käsikirjoitustuki 1 500 €

Pitkän dokumenttielokuvan keskiössä ovat vangit ja vankilasta päässeet, sekä entiset päihderiippuvaiset, jotka muodostavat Porttiteatterin. On kyse ihmisistä, jotka kantavat sisällään stigmaa, irrottautuvat entisestä maailmasta ja rakentavat elämänsä uuden varaan. Porttiteatteri on Tuija Minkkisen ja Sanna Salmenkallion vetämä jo 9 vuotta toiminut yhteisöteatteri, jossa ulosjätetyt saavat olla tähtiä.

Päivät ihmeitä täynnä (työnimi)

Avanton Productions Oy, Lindén Sonja

Dokumentti

Tuotantotuki 6 000 €

Dokumenttielokuva tekee matkan erityislaatuisen taiteilijan maailmaan, missä konventionaalisen elämän lainalaisuudet joutuvat kyseenalaistetuiksi. Elokuvassa ohjaaja löytää edesmenneen taiteilijasetänsä Markun kätketyn maailman ja alkaa tehdä elokuvaa tästä – yllätyksekseen yhdessä setänsä kanssa. Elokuva rakentuu suurelta osin Markun 40 vuoden aikana tallentamasta ja tekemästä materiaalista käsin. Postuumin dialogin kautta avautuu näkymä elämään, joka on kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Ristinmies ja minä - Nasaretin Mestarin tarina

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö, Väätäinen Satu

Dokumentti

Tuotantotuki 20 000 €

Kolmiosainen TV-dokumenttisarja Ristinmies ja minä - Nasaretin Mestarin tarina, kertoo uusimman tieteellisen tutkimuksen valossa hänen tarinansa. Sarjan ensimmäinen osa avaa juutalaisuudesta käsin Jeesuksen toiminnan historiallista taustaa: konfliktien, kirjoitustaidon ja moraalikäsitysten historiaa. Toinen osa keskittyy historiallisen Jeesuksen elämään, toimintaan ja opetuksiin. Kolmas osa käsittelee uuden Jeesus-liikkeen leviämistä, suhdetta hellenistiseen kulttuuriin ja moderniin uskonnon- ja omantunnonvapauteen.

 

Uhma

Rabbit Films Ltd Oy, Pesonen Tiina

Fiktio

Tuotantotuki 8 000 €

Uhma on fiktioelokuva lastensuojelun asiakkaana koulukotiin päätyneestä teinitytöstä, joka ryhtyy kapinoimaan laitoksen väkivaltaista henkilökuntaa ja lapsen edun unohtanutta järjestelmää vastaan. Elokuva on elämänmakuinen ja raastava draama, joka perustuu todellisiin tapahtumiin 2010-luvun Suomessa, missä toivottomiksi ongelmatapauksiksi leimatut lapset suljetaan pahimmillaan vankiloitakin tiukempiin laitoksiin, joissa he eivät saa kovasti tarvitsemiaan psykiatrisia, päihdehuollon yms. palveluita, eivätkä joskus edes lainmukaista perusopetusta.

Varttaminen

Hämäläinen Salla

Dokumentti

Käsikirjoitustuki 1 500 €

Varttaminen on koskettava, mutta lämpimän humoristinen dokumenttielokuva ei-biologisesta vanhemmuudesta. Elokuva etsii vastauksia kysymyksiin, joita ei-biologisen jälkeläisen hankinta voi herättää, peilaten samalla vanhemmuutta yleisesti. Varttaminen tarkoittaa vanhaa tapaa jalostaa puuta, jossa uusi oksa liitetään osaksi vanhaa puuta.

Viimeiset ennen syyskuuta

Dionysos Films, Kuusisto Nora

Fiktio

Käsikirjoitustuki 1 500 €

Lempeän humoristinen ja kevyen absurdi draamasarja syvälle juurtuneista ystävyyssuhteista ja siitä, mitä tarkoittaa olla elossa – menetyksen kohtaaminen korostaa entisestään sitä, mikä elämässä on tärkeintä. Sarja nivoo yhteen kahdeksan havaintoa elämästä ja elämisestä. Jokaisen jakson tapahtumat sijoittuvat samaan aikaan ja paikkaan: elokuun viimeisiin päiviin isossa sairaalakompleksissa keskellä koskematonta luontoa.

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä