2023 kevät

TUKIPÄÄTÖKSET 1 /2023

Hakemuksia saapui 117 kappaletta, yhteismäärältään 904 858. Tukea myönnettiin 19 hankkeeseen yhteensä 109 500 euroa.

 

 

TUKIPÄÄTÖKSET 1 /2023

 

Kesätyö

Käsikirjoitus Ahonen Samuli

Elokuva

Käsikirjoitustuki 1 500 €

19-vuotias Esa aloittaa ensimmäisen kesätyönsä potilaiden ulkoiluttajana vanhassa kunnansairaalassa, isoäitinsä pakottamana. Esa on hukassa elämänsä kanssa ja odotukset tulevaisuudelta ovat olemattomat. Kesätyön aikana Esa löytää yllätyksekseen yhteyden potilaisiin ja Esa kokee heräämisen; hänkin haluaa elää. Kesätyö saa käänteen, kun osastolle saapuu huonokuntoinen aivoinfarktipotilas, Esan äiti Sanna (50), joka ei ole näytellyt osaa Esan elämässä yli kymmeneen vuoteen.

 

Sankariperhe

Animagency

Animaatiosarja

Käsikirjoitustuki 1 500 €

Animaatiosarja kertoo lapsiperheen väsyttävästä arjesta absurdin komedian keinoin. Sankariäiti kokee sisäisiä ja ulkoisia paineita ja päätyy suorittamaan vanhemmuutta omasta hyvinvoinnistaan huolehtimatta. Äidin epärealistiset tavoitteet, yhteiskunnan oletukset ja historian havina törmäävät uuvuttavaan ajattomaan todellisuuteen. Tilanteet kuitenkin ratkeavat parhain päin ja äitikin välillä oppii laskemaan rimaa, kunnes joku taas oksentaa ja homma alkaa alusta.

 

Secret reading Club of Kabul (työnimi)

Donkey Hotel Oy

Dokumentti

Ennakkovalmistelutuki 5 000€

Afganistanissa, jossa väkivaltainen ääriliike kieltää naisten oikeudet ja toimintamahdollisuudet, joukko nuoria naisia kokoontuu salaa lukemaan natseilta piiloutuneen nuoren juutalaistytön päiväkirjaa. Anne Frankin innoittamana he haluavat kertoa tarinansa, jotta maailma ei unohda heitä.

Shakiba Adilin ja Elina Hirvosen ohjaama dokumenttielokuva "Secret reading Club of Kabul" on tämä tarina. 

 

Aamukävelyllä ystävien kanssa

Illume Oy

Dokumentti

Ennakkovalmistelutuki 4 000€

Aamukävelyllä ystävien kanssa on dokumentaarinen lyhytelokuva kaupunkiluonnosta ja kohtaamisen voimasta.

 

Suojelen sinua kaikelta

Zone2 Pictures Oy

Lyhytelokuva

Ennakkovalmistelutuki 3 500€

Suojelen sinua kaikelta kuvaa kahden helsinkiläisessä lähiössä töissä käyvän ja siellä kasvaneen nuoren ihmisen Nadjan ja Samirin arkisen, mutta käänteentekevän illan. Lyhytelokuva pohtii erityisesti aikaa ja sen rajallisuutta, parisuhdetta, nykyistä työväenluokkaa sekä lähiötä kaikkien edellä mainittujen elementtien heijastumispintana

 

Tirannia Medica

Kenno Filmi Osk

Audiovisual installation

Tuotantotuki 3 000€

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen "Tirannia Medica" on kollaasi humoristisista sanattomista esityksistä, joissa vallan käyttöä visualisoidaan leikkimällä kehoilla ja liikkumisen apuvälineillä. Teos kertoo vammaisiin kohdistuvasta vihapuheesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja siitä, miten keskinäisen ymmärryksen puute muuttaa vammaisten käsityksiä itsestään ja oikeuksistaan.  Teos saa ensiesityksensä Suomen Alvar Aalto -paviljongissa huhtikuussa 2024 avautuvassa 60. kansainvälisessä taidenäyttelyssä - La Biennale di Venezia.

 

Kuninkaan kaupungissa

Elokuvaosuuskunta Camera Cagliostro

Animaatioelokuva

Tuotantotuki 8 000€

" Kuninkaan kaupungissa" on Suomen ensimmäinen romaninkielinen koko perheen animaatioelokuva.  Kolmen maan yhteistuotantona ja viitenä käännösversiona toteutettava animaatio perustuu Katariina Lillqvistin, Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Romanikulttuurin museon toteuttamaan dokumenttiprojektiin, jossa kerättiin tarinoita Suomen romanien muuttoliikkeestä Ruotsiin 60-ja 70-luvuilla. Sarjan päähenkilö, 7-vuotias Feija Fors, lähtee Juukan hiljentyvästä kylästä kohti Tukholman lähiöitä vuonna 1973.

 

How to Please

Elokuvayhtiö Aamu

Dokumentti

Tuotantotuki 4 000€

Wed saapuu Suomeen paettuaan sotaa ja militioiden värväyspainostusta Irakissa. Kaikki alkaa hyvin: hän saa nopeasti töitä vastaanottokeskuksessa ja alkaa integroitumaan Suomeen. Migri kuitenkin asettaa esteen toisensa jälkeen hänen eteensä. Negatiiviset päätökset seuraavat toisiaan ja estävät ensin työn, sitten opiskelun, lopulta terveydenhoidon. Wediä ei myöskään voida palauttaa Irakiin, sillä Irak ei ota häntä vastaan. Jos hän yrittää mennä johonkin toiseen maahan, hänet palautetaan takaisin Suomeen. Hänen ainoa vaihtoehtonsa on olla paikallaan – niin kuin ei olisikaan. Mitä siitä seuraa?

 

Olipa kerran metsä

Euphoria film oy

Dokumentti

Tuotantotuki 6 000€

Olipa kerran metsä on dokumentaarinen elokuva nuorista aktivisteista, jotka taistelevat metsien puolesta. Se on moraliteetti ja rakkauselokuva, jonka päätapahtumapaikka ja rakkauden kohde on suomalainen metsä.Elokuva seuraa puolentoista vuoden ajan nuoria karismaattisia luonnonsuojelijoita, Idaa, Minkaa ja Ottoa - sekä kokonaista metsäaktivisten ystäväjoukkoa. Elokuva nostaa näkyviin nuorten kokeman hämmennyksen, surun ja ahdistuksen ympäristötuhoista. Silti sen maailma ei ole lamaannuttava; energia ja ilo nousevat aktiivisesta osallisuudesta ja ystävyydestä.

 

Cantores Minores - Näin unta että lauloin

Femkanten Media Oy

Dokumentti

Tuotantotuki 5 000€

Cantores Minores - Näin unta, että lauloin- dokumenttielokuva kertoo historiallisesta poikakuorosta ja sen anatomiasta. Päähenkilöinä elokuvassa on kuusi eri-ikäistä poikaa. Näemme kuorolaisten arkea ja juhlaa: kurinalaista harjoittelua sekä ainutlaatuisia elämyksiä ja kohottavia kokemuksia musiikin suurteosten ja raikuvien aplodien edessä. Alumnikuorolaisten kertomat unet, joita he näkevät toistuvasti Cantores Minoreksesta, tuovat elokuvaan oman, yli ajan kurkottavan tason.

 

Prinsessa Pikkiriikki

Helsinki -filmi Oy

Lastenelokuva

Tuotantotuki 4 000€

Lastenelokuva Prinsessa Pikkiriikki on pirskahteleva live-action elokuva, joka pohjautuu kirjailija Hannele Lampelan kirjaan. Kun viisivuotias päähenkilömme kuulee uutiset tulevasta pikkuveljestä, päättää hän muuttaa asumaan omaan linnaan. Seuraan lyöttäytyy ystävä Prinsessa Pöjöläinen, sekä taikakoira Makkara. Elokuvan teema on pikkusisaruksen syntymä, ja sen aiheuttama huoli rakkauden rajallisuudesta. Tarinan aikana Pikkiriikki oivaltaa, että rakkaus ei vähene jakamalla, ja tämän havainnon hän jakaa myös tärkeiden kanssaihmistensä kanssa.

 

KALLIO - "Uskon että paikkasi on siellä"

Illume Oy

Dokumentti

Tuotantotuki 4 000€

KALLIO on dokumenttielokuva Kyösti Kalliosta hänen ja hänen vaimonsa Kaisa Kallion välisen kirjeenvaihdon kautta. Kyseessä on erilainen, intiimikin henkilödokumentti miehestä, jonka ansioksi luetaan merkittävä rooli suomalaisen yhteiskunnan sotienvälisen sovun rakentamisessa. Historiaan on jäänyt esimerkiksi Kallion Nivalan kirkossa keväällä 1918 pitämä sovintopuhe.

 

Ristinmies ja minä - Nasaretin Mestarin tarina

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö

Tv-dokumenttisarja

Tuotantotuki 20 000€

Jeesus Nasaretilainen on  maailmanhistorian tunnetuimpia hahmoja.  Kolmiosainen  TV-dokumenttisarja Ristinmies ja minä - Nasaretin Mestarin tarina,  kertoo  uusimman  tieteellisen tutkimuksen valossa hänen tarinansa. Sarjan ensimmäinen osa avaa juutalaisuudesta käsin Jeesuksen toiminnan historiallista taustaa: konfliktien, kirjoitustaidon ja  moraalikäsitysten historiaa. Toinen osa keskittyy historiallisen Jeesuksen elämään, toimintaan ja opetuksiin.  Kolmas osa  käsittelee uuden Jeesus-liikkeen leviämistä, suhdetta hellenistiseen kulttuuriin ja moderniin uskonnon- ja omantunnonvapauteen.

 

Törmäysteoria

Mouka Filmi Oy, Löppönen Juha

Dokumentti

Tuotantotuki 5 000€

Törmäysteoria seuraa autismin kirjolla olevan Aidan, 10, ja hänen omaishoitajaäitinsä Johannan yritystä tulla kuulluksi yhteiskunnassa, jossa ei tunnu olevan paikkaa heille kummallekaan. Aida saa poliittisen herätyksen, ja päättää korjata asiat, jotka tekevät autismin kirjon lasten elämästä vaikeaa. Ehtivätkö äiti ja tytär muuttaa rakenteita ennen kuin heidän omat voimansa loppuvat?

 

Orenda

Oy Bufo Ab

Elokuva

Tuotantotuki 14 000€

Pirjo Honkasalon ohjaama Orenda on elokuva syyllisyydestä ja armosta, sukupolvien erilaisista tavoista pohtia menneisyyttä ja käsitellä sitä. Orendan tarina on universaali ja ajaton, se ei ole sidottu mihinkään tiettyyn ajanjaksoon. Kuitenkin tai juuri siksi, tarina haluaa tulla kerrottuksi juuri tällä hetkellä.  

 

Earth Song

Sons of Lumière

Elokuva

Tuotantotuki 7 000€

Suomalais-kurdilaisen naisen elämä ja perhe ovat vaarassa hajota, kun hänen isänsä tekee odottamattoman vierailun, joka pakottaa hänet kohtaamaan monimutkaisen menneisyytensä isän ja adoptoidun 12-vuotiaan poikansa kanssa.

 

Grains of Paradise

Väki Films Oy

Dokumentaarinen elokuva

Tuotantotuki 5 000€

Grains of Paradise on lämminhenkinen dokumentaarinen elokuva, joka kerronnassaan yhdistää vapaasti seurantadokumenttia ja nykytanssia. Elokuvan tarina kietoutuu Suomessa asuvan burkinafasolaisen koreografin Sibiry Konaten yritykseen vapauttaa kotikylänsä ihmiset kolonialismin alistamasta ajattelutavasta, samalla vapautuen itse ‘pelastajan’ roolistaan. Elokuva reflektoi vapauden ja kehityksen teemoja liikkuen kahden hyvin vastakkaisen yhteiskunnan, Suomen ja Burkina Fason, välillä.

 

Mopotytöt

Wildhog Productions Oy

Dokumentti

Tuotantotuki 5 000€

Dokumenttisarja Mopotytöt seuraa kolmen mopoilevan tyttöporukan ysiluokan kevättä ja sen jälkeistä kesää. Sarja on tyyliltään elokuvallinen tutkielma tyttöydestä ja oman tilan ottamisesta kasvavana nuorena naisena yhteiskunnassa, joka ei ehkä ole niin avoin kuin haluaisimme ajatella. Tyttöyden raja-aitoja kaadetaan yksi mäntä kerrallaan

 

Fabulous Cow Ladies

SAHADOK Oy

Dokumentti

Muu tuki 4 000€

Elokuva kolmesta metsälaitumella elävästä lehmästä.

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä