Tukipäätökset 2 / 2022

Hakemuksia saapui 75 kappaletta, yhteismäärältään 488 734 euroa. Tukea myönnettiin 17 hankkeeseen yhteensä 86 500 euro.

SUOJELEN SINUA KAIKELTA
Käsikirjoittaja Elina Oikari
Lyhytelokuva
Käsikirjoitustuki 1 500€

Suojelen sinua kaikelta -lyhytelokuvassa tuodaan esille kahden lähiössä töissä käyvän ja siellä kasvaneen nuoren ihmisen arkisen, mutta heidän elämässään käänteentekevän illan. Lyhytelokuva pohtii erityisesti aikaa, sen rajallisuutta ja parisuhdetta ajan myötä alati muuttuvana entiteettinä. Elokuvan nuoret ovat tuiki tavallisia suomalaisia 2020-luvulla joilla molemmilla on juuria muissa maissa.

TAIVASIKÄVÄ -TOMMY HELLSTEN
Käsikirjoittaja Ilari Laine
Final Cut Productions Oy
Dokumentti
Käsikirjoitustuki 1 500€

Tommy Hellstenin kasvumatka syvän merkityksen ja mystiikan kaipuun sekä kärsimyksen kautta kohti tietoisuutta. Dokumentti käy läpi ihmisyyttä ihmetellen häpeää, rakkautta, pelkoa ja riippuvuutta. Näiden samaistuttavien teemojen ja tositarinoiden kautta katsojalle tarjoutuu paikka päästä tutkimaan syvemmin myös itseään.

HUONEET- HELSINGIN KODITTOMUUDEN MILJÖITÄ
Käsikirjoittaja Antti Lempiäinen
Dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000€

Huoneet-Helsingin kodittomuuden miljöitä -on dokumentaarinen elokuva, jossa katsotaan massoille tavallisesti näkymättömiksi jääviä̈ kaupungin epäpaikkoja niiden rajapintamaisten luonteenpiirteiden kautta. Nämä̈ urbaanin ja luonnonvaraisen maiseman kytköskohdat piirretään esiin sekä ”an sich”, että niitä asuttaneen ja toisinaan edelleen asuttavan Jannen (44) läsnäolon kautta.

KVINNOR UNDER TIDIG KRISTENHET
Käsikirjoittaja Marina Motaleff-Kelly
Radio-ohjelma
Käsikirjoitustuki 1 500€

Tre manus on kvinnor i tidig kristendom för radions andaktsprogram:  1.Heliga Marina/Marinus historia- hon som övervann  djävulen. 2. Kvinnors liv i tro- trots allt! Deras kamp och påhittighet!  3. Hildegard von Bingens på kvinnlighet, sexualitet och andlighet, hon som gav en värdighet för kvinnan som könsvarelse.

KAPPALE KAUNEINTA SUOMEA
Mouka Filmi Oy
Dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 4 000€

Kappale kauneinta Suomea -dokumenttielokuva avaa potretinomaisen näkymän isän ja pojan väliseen suhteeseen, jossa pieni koti on kaiken keskipiste. Koti, jossa korjataan mopoa siinä missä pestään hampaatkin. Tarinassa lähimmäisen kaipuun

tarve vaihtelee, mutta pienenä ja arkisenakin se asettaa henkilöt draamalliseen tilanteeseen. Elokuva jatkaa Temmeksellä asuvan Tero Pihkakosken ja hänen poikansa Henryn elämän seuraamista. Edellisen kerran heidän yhteistä taivaltaan nähtiin elokuvassani Kansakunnan olohuone. Kyseisessä elokuvassa Henry syntyi ja heidän taipaleensa alkoi. Nyt tuosta ajasta on kulunut 15 vuotta. Asiat ovat muuttuneet monella tapaa radikaalisti, sillä Henryn vanhemmat ovat eronneet ja monien vaiheiden jälkeen Terosta on tullut Henryn yksinhuoltaja.

PASTORI
TACK Films Oy
Televisio-ohjelma
Ennakkovalmistelutuki 5 000€

PASTORI kertoo nuoresta eteläpohjalaisesta naispapista Martasta, joka saa työpaikan helsinkiläisen ostoskeskuksen ”ostaripappina”. Martan mielikuvissa työ Helsingissä tulee olemaan harhateille joutuneiden suurkaupunkilaisten sielunhoidollisten tarpeiden tyydyttämistä, mutta todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta. Seurakunnan ultra-moderni ja ultra-kallis toimipiste kärsii pandemian jälkimainingeissa valtavasta kävijäkadosta ja syö seurakunnan varoja ennennäkemättömällä tahdilla.

NÄIN UNTA ETTÄ LAULOIN
Femkanten Media Oy
Dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 4 000€

Näin unta että lauloin on dokumenttielokuva Cantores Minores poikakuorosta. Elokuva kertoo laulamisesta, poikien ja nuorten miesten kasvamisesta, ystävyydestä ja yhteisöllisyydestä sekä musiikin merkityksestä havainnoivan dokumenttielokuvan keinoin.

LES COMPAINS – KAVERIT – KOMPISARNA – XARITE YII
Empire Pictures Oy
Televisio-ohjelma
Ennakkovalmistelutuki 4 000€

Kaverit-sarja kuvaa Orava-tytön ja Chakal-pojan videokeskusteluja ja viestittelyjä Suomen ja Senegalin välillä. Vuoden kirjeenvaihdon aikana heidän välilleen syntyy läheinen ja avoin suhde, ja haaveet mahdollisesta tapaamisesta kasvavat. Chacal suunnittelee lähtevänsä kalastusveneellä Eurooppaan, mutta onneksi suunnitelmat kariutuvat. Oravallakin on mielikuvitukselliset suunnitelmat Mummin matkalaukkuun piiloutumisesta, joista ei myöskään synny tulosta. Mutta heidän toiveensa päästä tapaamaan toisiaan syventävät heidän kirjeenvaihtoaan ja ruokkivat heidän rohkeuttaan uskaltaa ja unelmoida.

DO NO HARM
Kolmas Näytös Oy
DokumenttiEnnakkovalmistelutuki 4 000€

Elokuva ukrainalaisesta lääkäristä, Oksanasta, joka asuu Suomessa. Kun sota syttyy Ukrainassa Oksana ei tiedä mitä hänen tulisi tehdä. Suomessa hän ei saa toimia lääkärinä, eikä voi oikeastaan auttaa yhtään ketään. Luonnollisesti Ukrainassa hänelle olisi enemmän kuin tarvetta.

TEHTÄISIIN VAARATTOMAKSI
Illume Oy
Dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000€

Elokuva teemat ovat isoja. Tehtäisiin vaarattomaksi kertoo lasten oikeuksista, väkivallasta, kostosta ja vihasta, mutta myös anteeksiannosta ja kansallisesta sovinnosta. Elokuvassa on vahva yhteiskunnallinen elementti mutta myös laajempia ihmisarvoon, tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen liittyviä teemoja.

RÄJÄHDYSHERKKÄ
Tekele Productions
Nuortensarja
Tuotantotuki 6 000€

Nuortensarja seuraa Meriä, jota on koulukiusattu vuosia. Hänellä on vain yksi ystävä. Se on poikaystävänsä Dafo, jonka kanssa yhteys on olemassa internetin välityksellä. Dafo on Meriä vanhempi äärimmäisiä mielipiteiden kanssa viihtyvä hollantilaismies. Sarjan alussa Dafo ghostaa eli katkaisee yhteydenpidon ilman selityksiä Merin kanssa. Meri on saanut kiusaamisesta ja kaikesta tarpeekseen. Hän haluaa kostaa ja hänellä on siihen suunnitelma.

HYVÄÄ YÖTÄ DINOSAURUKSET
Spell factory Productions Oy
Lastenohjelma
Tuotantotuki 8 000€

Hyvää yötä dinosaurukset - on animaatiota ja dokumentaarista livekuvausta yhdistävä lastenohjelmasarja, joka koostuu kymmenestä neljän minuutin kestoisesta jaksosta. Tarinat improvisoidaan ja kuvataan todellisessa iltasatutilanteessa. Sadun keksivät ja kertovat isä ja poika.

ANNA
Silva Mysterium Oy
Televisio-ohjelma
Tuotantotuki 7 000€

Tarina alkaa nimettömässä keskisuomalaisessa kylässä. Anna vaeltaa pitkin kyläntietä, samaa tietä, jota hän on vaeltanut joka ikinen tiistai-iltapäivä niin kauan kuin muistaa. Anna tapaa ystävänsä, Omarin, kylän ainoassa baarissa. Ystävykset istuvat pelaamaan shakkia. Omar kutsuu Annaa Antiksi. Niin kutsuvat kaikki muutkin kyläläiset, sillä he eivät tiedä, että Anna on kaapissa oleva transnainen. Vain hänen iäkäs ja sairas äitinsä, Liisa, tietää Annan salaisuuden. Anna ja Liisa asuvat kaksin perheen maatilalla. Kotona, Anna pukeutuu naistenvaatteisiin, joissa hänellä on selvästi paljon mukavampi olla.

THE LAST CHAPTER (ELÄMÄN SYKSY)
Icebreaker Productions
Dokumentti
Tuotantotuki 12 000€

Maahanmuuttajat eivät ole ikuisesti nuoria. Suomessa on jo 60 000 yli 55‐vuotiasta maahanmuuttajaa. Elokuvan pääteema on ristiriita, jonka keskellä maahanmuuttajat elävät. Kun ihminen on ollut yli puolet elämästään maahanmuuttaja, onko hän nyt ugandalainen, sudanilainen, ghanalainen vai suomalainen? Jos vanhuuden päivillään päättää muuttaa takaisin synnyinmaahansa, miten käy suhteelle omiin lapsiin ja lastenlapsiin? Jos taas jää Suomeen, on kaukana muista sukulaisistaan ja juuristaan. Mitä tahansa maahanmuuttaja valitsee, ratkaisulla on aina kääntöpuolensa.

”EI KOSKAAN YKSIN -NIE ALLEIN”
MPR Matila Röhr Productions Oy
Elokuva
Tuotantotuki 10 000€

”Ei koskaan yksin – Nie allein”  kertoo Suomeen tulleiden juutalaispakolaisten luovutuksesta Natsi-Saksaan vuonna 1942. Päähenkilö on hauras, mutta karismaattinen toisen polven Suomen juutalainen Abraham Stiller, jonka äidinkieli on jiddish mutta joka puhuu sujuvasti suomea, ruotsia ja saksaa.

LAPUA 1976
Blankface Oy
Elokuva
Tuotantotuki 8 000€

Vuonna 1976 räjähtänyt Lapuan patruunatehdas on yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimpia onnettomuuksia. Turmassa kuoli 40 ja loukkaantui 60 henkilöä. Onnettomuuden seurauksena 66 lasta menetti yhden tai molemmat vanhempansa ja 30 ihmistä jäi leskeksi. Lapuan paikkakunnalla onnettomuudesta vaiettiin tapahtuneen jälkeen sen aiheuttamien syvien henkisten haavojen vuoksi. 

Lapua 1976 –elokuva kertoo fiktiivisen tarinan ihmisistä, joita onnettomuus koskettaa. Elokuva on tarina vahvasta yhteisöstä, joka toiminnallaan estää vielä suuremman tuhon syntymisen. Tuhon, jossa uhrien luku olisi ollut mahdoton käsittää. Tarinassa kuljetaan tavallisten ihmisten mukana, heidän arjessaan Lapualla ja työssään patruunatehtaalla. Ennen kaikkea elokuva on tarina työyhteisöstä, joka oli valmis pelastamaan enemmän.

 DOCPOINT IMPACT 2023
DocPoint – elokuvatapahtumat ry
Vaikuttavuuskoulutustuki 3 000€

DocPoint IMPACT -tapahtumakokonaisuuden toteuttaa vuonna 2001 perustettu, voittoa tavoittelematon DocPoint-elokuvatapahtumat ry. Yhdistys järjestää vuosittain DocPoint – Helsingin dokumenttielokuva-festivaalin, joka on yksi merkittävimmistä Pohjois-Euroopan dokumenttielokuvafestivaaleista. 22. DocPoint järjestetään 30.1.-5.2.2023.  

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä