Tukipäätökset 2 / 2021

Hakemuksia saapui 63 kappaletta, yhteismäärältään 514 300 euroa. Tukea myönnettiin 18 hankkeeseen yhteensä 102 500 euroa.

FEM BISKOPAR
Käsikirjoittaja. ohjaaja Hanna Klingenberg
TV-sarja
Suunnittelutuki 1 500  €

Med anledning av att Borgå Stift firar 100-årsjubileum år 2023 vill vi uppmärksamma våra fem biskopar med en tv-serie. I fem separata avsnitt lär vi känna John Vikström, Erik  Vikström, Gustav Björkstrand, Björn Vikström och nuvarande biskop Bo-Göran Åstrand i formen av dokumentära personporträtt på tjugo minuter. Produktionen med arbetsnamnet ”Fem biskopar” verkställs under arbetsåret 2022, i samarbete med Svenska Yle - och sänds under jubileumsåret.

JÄNNÄ TAPAUS
Käsikirjoittaja Sanna Liinamaa
Dokumentti
Suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 2 000  €

Lyhyt dokumenttielokuva piirtäjä, “downinsyndroma -human”, Nikke Liinamaan oivalluksista. Elokuvassa Nikke valmistaa ensimmäisen suuren piirros- näyttelynsä, joka nostaa marginaalista esiin omintakeisia aivoituksia.

OOF
Tuottajat Ira ja Tom Carpelan
Oy Filmkompaniet Alpha Ab
Nuorten sarja
Suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 3 000  €

För att hjälpa barn att bättre hantera sitt liv har vi utvecklat och utarbetat en animerad tv-serie, Ooff, för barn och unga. Serien skildrar genom humor och slapstick hur hantera, klara av och övervinna misslyckanden. Ooff misslyckas, saker går fel. Komiskt fel. Men han brukar landa rätt bra och hittar ofta något positivt i allt. Vår attityd till att misslyckas är helt galen. Titta på Ooff så förstår du varför!

HIIPIVÄ KUOLEMA
Käsikirjoittaja Katariina Blomqvist
Radiodokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Vanhojen ihmisten kuoleman paikka oli Suomessa pitkään koti. Sitten oli aika, jolloin käytiin kuolemassa sairaalassa tai terveyskeskuksessa. Nykyisin kuolema palvelutalossa on uusi ja nopeasti yleistyvä ilmiö, josta me emme vielä tiedä paljoakaan. Radiodokumentin tavoite on kertoa suomalaisille, miltä kuolema palvelutalossa näyttää tutkijoiden silmin ja miltä se tuntuu kuolemanprosessiin osallistujista eli kuolevista vanhuksista, heidän läheisistään ja hoitajistaan. Samalla kuulijoille halutaan kertoa, mitä on odotettavissa, kun läheinen muuttaa palvelutaloon, joka toisaalta on vanhuksen koti, toisaalta monin tavoin hoitolaitos.

JÄRKI JA TUNNE
Käsikirjoittaja Hanna Nordenswan
Dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Järki ja tunne kertoo äidin ja tyttären humoristisesta suhteesta Malmin hautausmaan krematoriossa ja kappelissa, kuoleman kulisseissa. Äiti Carita on krematorionhoitaja, tytär Christa työskentelee kappelin vahtimestarina. Caritan mies on vainajankuljettaja ja kaikki kolme asuvat Malmin hautausmaan alueella. Me ollaan niin kuin järki ja tunne”, Christa sanoo. “Äiti on tunne ja mä olen tietenkin järki.”

OIKEUDENKÄYNTI 1947
käsikirjoittaja Kira Gronow
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Dokumenttielokuva oikeudenkäynnistä, jossa jatkosodan aikaista Valtiollisen poliisin päällikköä Arno Anthonia syytettiin virkavirheestä. Paikalle saatiin keskitysleiriltä selvinnyt avaintodistaja, joka kuitenkin vaikeni lähes täysin. Edelleen on mysteeri, mitä vuonna 1947 alkaneessa oikeudenkäynnissä todella tapahtui ja miksi. Oliko todistajaa kiristetty, uhkailu tai lahjottu? Oliko kyseessä näytösoikeudenkäynti

TOISET OVAT MEISTÄ LAIVOJA
Käsikirjoittaja Mina Laamo
Dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Dokumentaarinen elokuva (30’) elämän lähtemisistä - myös viimeisestä lähdöstä - ja vanhuuden näkymättömyydestä yhteiskunnassamme. Elokuvan henkilöt ovat olleet nuoria naisia aikana, jolloin nuoren naisen lähteminen yksin maailmalle ei ole ollut mikään itsestäänselvyys. Silti he ovat lähteneet: Nyt he ovat niin vanhoja, että suurimmat seikkailut ovat ohi, ja he tietävät sen itsekin. He puhuvat lähtemisestä, elämän valinnoista ja vanhenemisesta: Elämä on matka. Elämä on lähtemisiä, mutta myös hetkiä, joissa koemme olevamme perillä.

THE LAST CHAPTER
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Mohamed El Aboudi
Tuottajat Kirsi Mattila ja Mohamed El Aboudi
Osk Icebreakers Productions
Dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 6 000 €

Immigrants at the age of retirement or approaching it need to answer crucial questions: Who am I? Where do I belong? Where do I want to spend the last chapter of my life? Seven immigrants coming to the age of retirement in Finland need to decide how and where they are going to spend it.

SAATANA KUTSUI MINUA
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Samuli Pyykkönen
Tuottaja Niina Virtanen
Wacky Tie Films Oy
Dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 3 000 €

Pitkä dokumenttielokuva saatananpalvontapaniikista osana 1990-luvun nuoriso- ja populaarikulttuuria ja suomalaista yhteiskuntaa. Elokuva kurkistaa aikansa mielenmaisemaan ja selvittää millainen oli lama-ajan Suomi, johon saatananpalvontapaniikki istutettiin, ja millaiset seuraamukset tällä kokonaisen vuosikymmenen kestäneellä, sukupolvikokemukseksikin mielletyllä paniikilla oli.

HALLONBACKEN
käsikirjoittajat Martin Jern och Emil Stark
Ohjaaja Saara Cantell
Tuottajat Hanna Lämsä och Teresa Ekman
Söder Films
Lasten- ja nuorten draamasarja
Tuotantotuki 10 000 €

Stina, 12, är lungsjuk och bor i fattigkvarteren i Helsingfors tidigt 1920-tal. Hon blir lungsjuk och erbjuds hon en kostnadsfri plats på sanatoriet Hallonbacken. Till en början är Hallonbacken en underbar och vacker plats Men snart händer det mystiska saker. Stina börjar inse sanningen: Hon eller någon av hennes vänner ska dö för att hjälpa den rika Esmeralda att leva. Seriens huvudperson är handlingskraftiga och modiga Stina 12 år, som kämpar för rättvisa fungerar som en ypperlig förebild för barn och ungdomar. Hennes modiga handlingar ger hopp om att godhet vinner. Historien lyfter upp universella teman som unga har lätt att relatera till. Hallonbacken baserar sig på en ungdomsrysare från 2018 av finlandssvenska Eva Frantz. (3x30’)

SUOMEEN JUURTUNEET
Ohjaaja ja tuottaja Arto Halonen
Art Films Produktion- Oy
TV-dokumenttiTuotantotuki 7 500 €

Kertomus kahdesta afroamerikkalaisen koripalloilijan lapsesta, jotka ovat olleet kehittämässä merkittävästi suomalaista urheilua, kulttuuria ja monikulttuurisuuttamme. Molemmat heistä prosessoivat haasteellisia isäsuhteitaan ja rasismin kyllästämää historiaansa ja ovat elämässään myös suurten muutosten edessä.

MÁCCAN - KOTIINPALUU
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Suvi West
Tuottaja Janne Niskala
Vaski Filmi Oy
Dokumentti
Tuotantotuki 7 500 €

Suomen kansallismuseo palauttaa saamelaisille arvokkaan ja mittavan saamelaiskokoelman. Rikki revityn kansan keskuudessa historiallinen tapahtuma nostaa pintaa suuria tunteita, voimaantumista, mutta myös peitettyjä traumoja ja kipupisteitä. Máhccan-elokuva sijoittuu murroksessa olevaan museomaailmaan. Siinä missä saamelaiset joutuvat uudelleen määrittelemään suhteensa identiteettiin, valtioiden museot joutuvat käsittelemään kolonialistisen historiansa. Elokuvassa seurataan kahta eri palautusprosessia, jotka ovat eri vaiheessa. Suomen Kansallismuseon saamelaisesineet ovat palaamassa kotiin, kun taas pyhät rummut ovat jumissa museoissa ympäri Eurooppaa.

PITKÄ MATKA KOTIIN
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Marita Rainbird
Tuottaja Kirsi Mattila
Osk Ice Breaker Productions Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 12 000 €

Dokumentti ei ole tarina nigerialaisista kirjeistä, prostituoiduista, Boko Haramista tai kaapatuista tytöistä vaan hyvin koulutetun nigerialaisen naisen palavasta halusta vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Kolmenkymmenenviiden vuoden Suomessa olon jälkeen hän on vihdoin valmis avaamaan ovet nigerialaiseen yhteisöönsä ja kohtaamaan vaietun todellisuuden. Hän on 59-vuotias kasvatustieteiden maisteri Oge Eneh, joka on kokenut sukupuolten välisen epätasa-arvon, väkivallan, avioeron, yksinhuoltajuuden ja työpaikkakiusaamisen. Oge uskoo Jumalaan ja perhearvoihin ja ammentaa voimaa suomalaisesta luonnosta.

ANTEEKSI
Juontajat: Joonas Berghäll ja Wali Hashi
Tuottaja Elise Pietarila
Gimmeyawallet Productions Oy
sekä YLE
Studiokeskustelusarja
Tuotantotuki 8 000 €

Anteeksi on studio-ohjelma (10x48’), jossa jokainen sen rohkea vieras haluaa joko pyytää anteeksi tai antaa anteeksi. Kyseessä voi olla rikos, perheriita, kiusaaminen tai muu käsittelemättä jäänyt asia, jolla on vähintään kaksi osapuolta. Katsoja näkee ja eläytyy tähän tärkeään hetkeen, jolloin osapuolet kohtaavat avoimesti ja kasvokkain. Ohjelmassa oleellisessa roolissa ovat ohjelmaan halunneiden ihmisten hakuvideot, joilla he kertovat lyhyesti tarinansa. Toinen ohjelman tärkeä elementti on vastapuolen tarinan kertovat lyhytdokumentit. Tarinan kummankin puolen kuulemisen jälkeen astuvat osapuolet pienen ja intiimin studioyleisön eteen pyöreään pöytään. Nämä rohkeat ihmiset ja heidän yhdessä käsittelemänsä asia antavat meille muille eväitä tarttua omassa elämässämme vaikeisiin tilanteisiin.

MAAILMASSA, MUTTA EI MAAILMASTA
Käsikirjoittaja Nina Linnovaara
Ohjaaja ja tuottaja Rauno Westerlund
Wester Production Oy
Dokumentti
Tuotantotuki 8 000 €

Säveltäjä Olli Kortekangas ja oopperalaulaja Nicholas Söderlund tekevät oopperaa Dietrich Bonhoefferista ja lähtevät tutkimaan, kenelle he antavat äänen.

RAKKAUDELLA, LIANA KAARINA
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Riitta Jalonen
Puff Suff Oy
Dokumentti
Tuotantotuki 8 000 €

Dokumentti filmitähti Liana Kaarinan elämästä ja hänen taistelustaan demoneidensa kanssa alkoholisminsa aikoina. Liana Kaarina, nyt 84 v, kertoo ohjelmassa avoimesti, vuosikymmenien jälkeen, miten hänestä tuli tähti ja millaista oli olla tuon ajan palvotuin kaunotar, jonka jalkojen juureen lakosi puoli maailmaa. Hän selvisi kuitenkin alkoholismista oman uskonsa ja AA-kerhon avulla. Hän taisteli sitkeästi, välillä retkahtaen, mutta lopulta raitistui täysin. Tänä päivänä Liana Kaarina on ollut raittiina vuosikymmeniä. Hän elää täyttä elämää, kirjoittaa, lausuu ja jaksaa yhä unelmoida. Liana Kaarina on todellinen esimerkki siitä, että aina on mahdollisuus kääntää uusi sivu elämässä.

POIKKEUSTILA
Käsikirjoittajat Susanna Helke, Esa Illi, Anu Kuivalainen, Saara Helene Rawat
Ohjaajat: Ohjaajakollektiivi
Tuottaja Saara Helena Rawat
BonsaiFilms Oy
Dokumenttisarja
Tuotantotuki 8 000 €

Kevättalvella 2020 koronavirus pysäyttää koko maailman. Suomessakin normaalin elämämme keskelle laskeutuu eristämisen, karanteenien, rajoitusten, kohorttiosastojen, hengityskoneiden ja talouskriisin uhan todellisuus. Rajoitukset auttavat, mutta tauti palaa hetken helpotuksen jälkeen uusina aaltoina. Poikkeustila (työnimi) on kollektiivisesti toteutettu pitkä dokumenttielokuva (75’), joka on myös kuin aikakapseli tulevaan aikaan. Elokuvassa eri ihmiset kirjoittavat kirjeinä ajatuksiaan koronan ajasta tulevaisuudessa luettaviksi. Mitä me toivomme tulevalta, miten koronakriisi on meihin vaikuttanut?

MITÄ SINÄ USKOT?
tuottajat Kati Juurus ja Tapio Riihimäki
DocPoint -elokuvatapahtuma ry
Dokumenttifestivaali
Tuotantotuki 10 000  €

DocPoint 2022 festivaalille kootaan dokumenttielokuvista ja keskustelutilaisuuksista sekä sosiaalisen median sisällöistä koostuva teemakokonaisuus, jonka työnimi on Mitä sinä uskot / What Do You Believe  (In)?. Tarkoituksena on luoda elokuva- ja oheisohjelmakokonaisuus, jonka avulla yritetään ymmärtää ja analysoida ajan henkeä ja ilmiöitä henkisyyttä, uskoa ja uskomista käsittelevien elokuvien avulla.

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä