Tukipäätökset 1 / 2021

Hakemuksia saapui 100 kappaletta, yhteismäärältään 771 308 euroa. Tukea myönnettiin 18 hankkeeseen yhteensä 114 000 euroa.

KUTSUMUS
Käsikirjoittaja Outi Hyytinen
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Päivi on kristitty, ja uskoo kutsumukseensa, jota taas Outi-sisko epäilee. Vaikka sisarukset ovat monesta asiasta eri mieltä, he ovat hyvin läheisiä toisilleen. Käsikirjoitus on pohjana dokumenttielokuvalle, jossa katsoja pääsee kurkistamaan lähetystyöntekijän elämään ja ajatusmaailmaan, ja joutuu samalla pohtimaan omaa suhdettaan lapsuuden perheeseensä, valintoihinsa ja toiseen kulttuuriin. Elokuva osoittaa, että ei kannata olla ennakkoluuloinen, vaan suhtautua uteliaasti ja ihmetellen uusiin asioihin.

SATA ÄÄNTÄ SATEESTA 
Käsikirjoittajat työryhmä Sandra Enkvist ja Luiza Zabel
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 1 500 €

Kun Lauri sokeutui onnettomuudessa 20-vuotiaana, hän pelkäsi menettäneensä itselleen tärkeimmät asiat: luonnon ja sen kauneuden. Tästä käynnistyi uskomaton matka takaisin luontoon sen äänien kautta. Nyt yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin Lauri vie meidät yhä lähemmäksi luontoäitiä ja saa meidät kuulemaan asioita, joita emme ole vielä kuulleet.

TAIVAINEN TILIKIRJA
Käsikirjoittaja Elina Hyvärinen
Dokumenttielokuva
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Dokumenttielokuva kertoo 1916 kuolleen Helena Konttisen tarinan. Konttinen oli uukuniemeläinen köyhän pienviljelijän vaimo ja viiden lapsen äiti, kun hän 34-vuotiaana ensimmäisen kerran vaipui horrokseen. Unissasaarnaaja Helena Konttisesta tuli hetkessä oman aikansa sensaatio. Häntä tultiin kuulemaan uskonasioissa tai silkasta uteliaisuudesta kauempaakin yli luokkarajojen. Hyvin nopeasti Helenan ympärille syntyi maallikkosaarnaajien ryhmä. Suomalainen herätysliike, uukuniemeläisyys, oli syntynyt.

URUISSA INA DURCHMAN
Käsikirjoittaja Sanna-Kaisa Hakkarainen
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 1 500 €

Ina Durchman oli Suomen ensimmäinen naisurkuri. Hän toimi kirkkomuusikkona Helsingin Saksalaisessa kirkossa 1880-1882. Uruissa Ina Durchman on dokumenttielokuva naismuusikon elämästä ja urasta 1800- 1900-lukujen Suomessa, jota leimasivat kansallisuusaate, suurmiehet ja teollistuminen. Elokuva sukeltaa Ina Durchmanin elämänpiiriin valokuvien ja urkumusiikin avulla ja pohtii naisen tehtävää kirkossa.

TAIVAAN TÄHDEN 
Käsikirjoittajat työryhmä Roope Lipasti ja Soili Pohjolainen
TV-sarja
Käsikirjoitustuki 3 000 €

Taivaan tähden on pikkukaupungin seurakuntaan sijoittuva 4-osainen draamakomedia rakkaudesta, elämästä, uskosta sekä kirkosta, joka kärsii niin kosteusongelmista, omituisista työntekijöistä kuin jäsenkadosta. Jokaisen osan löyhänä kehystarinana on jokaiselle tuttu kirkollinen toimitus: hautajaiset, kaste, rippi ja lopuksi häät.

MAAILMASSA, MUTTA EI MAAILMASTA 
Käsikirjoittaja Nina Linnovaara
Ohjaaja ja tuottaja Rauno Westerlund
Wester Production Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Säveltäjä Olli Kortekangas ja oopperalaulaja Nicholas Söderlund tekevät oopperaa Dietrich Bonhoefferista ja lähtevät tutkimaan, kenelle he antavat äänen.

 

TEHTÄISIIN VAARATTOMAKSI
Käsikirjoittajat Timo Korhonen ja Tuulikki Pekkalainen
Ohjaaja Timo Korhonen
Tuottaja Jouko Aaltonen
Illume Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Vuoden 1918 sisällissodassa oli mukana myös lapsia. Heitä haavoittui, kaatui, teloitettiinkin. Sodan jälkeen monet punaisten puolella olleet lapset joutuivat vankileireille ja valtionrikosoikeuteen, jossa heitä syytettiin ja tuomittiin laittomasti alaikäisinä. Elokuvamme kertoo näistä lapsista ja heidän jälkeläisistään.

PIENI JA SUURIN VEDOIN 
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Ville Asikainen
Tuottaja Oona Saari
llume Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Kirsi Mikkosen taiteella ei ole koskaan ollut rajoja. Kirsin taide on kommunikaatiota, puhetta toisille ihmisille, jotain, joka tuottaa tuntemuksia sekä antaa ajattelemisen aihetta. Se on Kirsin tapa tulla näkyväksi, olla osa tätä maailmaa. Kirsi on kehitysvammainen, mutta raja sairaan, terveen, vammaisen ja normaalin välillä on joka tapauksessa yhteiskunnassamme häilyvä. Sama koskee myös taidetta ja ainaista keskustelua sen rajoista.

CARMEN
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Pihla Viitala
Tuottaja Venla Hellstedt
Tuffi Films Oy
TV-seurantadokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Seurantadokumentti nuoresta Suomen romanista, Carmenista, 11, joka asuu isoäitinsä ja tätinsä kanssa Kemin lähiössä. Hän on mitään pelkäämätön ja intohimoinen, tanssimista rakastava nuori, joka ei pidä koulunkäynnistä eikä kaikista romanikulttuuriin kuuluvista perinteistä. Lapsuuden tuoma huolettomuus ja loputon kiinnostus asioita kohtaan on vahvasti läsnä, eikä romanikulttuurin asettamat normit vielä päde. Seuraamme Carmenin kasvua naiseksi.. Tekeekö Carmen aikuistuttuaan valinnan kantaa perinteistä romanihametta ja röijyä.

CLAES ANDERSSON
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Pentti Kasurinen
BenCine Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Helsingin pommitukset, jalkapallo, jazz, kirjoittaminen, vasemmistolaisuus, uhkapelit, itsemurha-ajatukset, ihmisten auttaminen ja maailmanparantaminen – nämä kaikki kuuluivat suomenruotsalaisen intohimoisen taiteilijasielun, Claes Anderssonin elämään. Andersson käsitteli läpi elämänsä isäsuhdettaan ja taisteli addiktioitaan vastaan. Vielä 80- vuotiaanakin Andersson kirjoitti joka päivä, aina oli uusi projekti meneillään… Soitti pianoa kolme tuntia päivässä pystyäkseen soittamaan yhdessä parhaiden kanssa. Ja vaikka oli eronnut nuorena kirkosta kuunteli aamuhartaudet kahteen kertaan. Elokuva on Anderssonin rehellinen analyysi Anderssonista. –– ”Ihmisen on tärkeä elää ei vain itseään vaan myös muita varten.”

UTSJOEN RÄPPÄRI
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Petteri Saario
Tuottajat Tiina Saario ja Petteri Saario
DocArt Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 8 000 €

Utsjoen räppäri on pitkä dokumenttielokuva 18-vuotiaan saamelaisnuoren Mihkkun elämästä Euroopan katolla Ylä-Lapissa. Elokuva on Mihkkun kasvutarina kohti muusikon uraa ja orastavaa tähteyttä, tilanteessa, jossa saamelaisten perinteiset elinkeinot ja elämäntapa kielineen ovat uhattuina. Mihkku tietää tämän ja tuntee myös itseensä kohdistuvat sanomattomat odotukset: jääkö kukaan jatkamaan sukupolvien poronhoitoperinnettä?

NASRIN’S VOICE 
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Kasia Rastimo
Tuottaja Ella Ruohonen
Image Club Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Dokumenttielokuva maahanmuutosta nuoren tytön ja naisen silmin. Se on kasvutarina nuoren tytön ja naisen tiestä systeemissä, jonka palasia ovat kumiveneet öisellä Välimerellä, väärennettyjä passeja tehtailevat ihmisalakuljettajat, pakkoavioliitot, Suomen viranomaiset ja säädökset sekä kotouttamisprosessi.

PAAVO JA MINÄ – VIIMEISTEN KIUSAUSTEN TARINA
Käsikirjoittaja Jari Jolkkonen
Ohjaaja ja tuottaja Satu Väätäinen
Luterilaisen kulttuurin säätiö sr
TV-dokumentti
Tuotantotuki 15 000 €

Dokumentti yhdistää Paavo Ruotsalaisen elämäntarinan ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -ooopperan. Ukko-Paavon elämän ja Kokkosen taiteen kautta syntyy ihmisen matka omaan sisimpään, elämän ja kuoleman rajalle. Viimeiselle veräjälle.

PIKKULI JA TÄHTIPEURA
Käsikirjoittajat David Aslan ja Metsämarja Aittokoski
Ohjaajat Antti ja Metsätähti Aittokoski
Tuottaja Metsämarja Aittokoski
Sun in Eye Production Osk
Lastenanimaatio
Tuotantotuki 5 000 €

Pikkuli ja muut lapset ovat innoissaan talvesta ja joulun tulosta, mutta kesken jouluvalmisteluiden aikuiset alkavat riidellä aivan olemattomista asioista ja yhtäkkiä kuusen latvassa kauniisti kimmeltävä tähti pimenee. Aikuiset päättävät perua joulun. Lapset saavat kuulla pöllöltä, että latvatähti on kauan, kauan sitten saatu Tähtipeuralta. Pöllö ei tosin usko, että se on enää olemassa, mutta lapset lähtevät aikuisilta salaa etsimään Tähtipeuraa saadakseen takaisin tähden valon ja oikean joulun. Lumisen seikkailun päätteeksi aikuiset tekevät sovinnon ja lopulta joulun ilo ja ihme valtaa koko yhteisön.

KILJUSET
Käsikirjoittajat Jenny Dahldström ja John Lundsten
Ohjaaja Reetta Huhtanen
Tuottajat Melli Maikkula ja John Lundsten
TACK Films Oy
Lastenelokuva
Tuotantotuki 10 000 €

Kiljuset! on Jalmari Finnen kirjoittamiin rakastettuihin klassikkokirjoihin perustuva raikas ja nykyaikainen lastenelokuva mekkaloivasta mutta hyväsydämisestä perheestä, joka pitää yhtä vaikka mitä tapahtuisi.

SURUNKESYTTÄJÄT
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Mina Laamo
Koko Productions Oy
TV-dokumentti
Jälkituotantotuki 8 000 €

Dokumentaarinen elokuva ajasta, jolloin elämämme etsii uutta muotoa. Matkalle ei voi lähteä ilman hyvästejä, eikä matka ole koskaan täysin matkalaisen vallassa. Elokuvan lyhyistä poeettisista filmille kuvatuista episodeista kasvaa yksi suuri tarina elämän rajallisuuden hyväksymisestä, sekä ihmisen tarpeesta ylläpitää yhteyttä toiseen ihmiseen, silloinkin kun se on mahdotonta. Elokuva rakkaudesta, surusta, kaipauksesta ja luopumisesta, – kaikesta siitä, mistä elämässä on kyse.

MITÄ SINÄ USKOT?
DocPoint -elokuvatapahtuma ry
Dokumenttifestivaali
Suunnittelutuki 10 000 €

Vuoden 2022 DocPoint -Festivaalille kootaan dokumenttielokuvista ja keskustelutilaisuuksista sekä sosiaalisen median sisällöistä koostuva teemakokonaisuus, jonka työnimi on Mitä sinä uskot / What Do You Believe  (In)? Tarkoituksena on luoda elokuva- ja oheisohjelmakokonaisuus, jonka avulla yritetään ymmärtää ja analysoida ajan henkeä ja ilmiöitä henkisyyttä, uskoa ja uskomista käsittelevien elokuvien avulla.

VIERASKENTÄLLÄ
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Liine Haldtland
Tuottaja Ari Matikainen
Kinocompany Finland Oy
TV-dokumentti
Vaikuttavuushanketuki 8 000 €

Vaikuttavuushankkeen tavoitteena on herättää nuoria ja heidän ympärillään toimivia ihmisiä havaitsemaan, mistä odotukset syntyvät, miksi niitä luodaan ja kuka niitä luo? Miten löydämme keinot auttaa nuoria, kun odotukset eivät täyty, tulee pettymyksiä ja epäonnistumisia? Kuinka vanhemmat, merkitykselliset aikuiset, opettajat, valmentajat, ohjaajat, ystävät voivat olla tässä tukena? Miten vahvistamme lasten ja nuorten resielienssiä?

 

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä