2021

Palkinnon perustelut:

Kirkon mediasäätiö tukee ja palkitsee elokuvia ja ohjelmia, jotka nostavat esille kysymyksiä ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, antavat äänen vähemmistöille, syrjityssä asemassa tai painostuksen kohteena oleville ihmisille, elokuville tai ohjelmille missä oikeudenmukaisuuteen, yhteisvastuullisuuteen, rauhaan ja sovintoon pyrkiminen on etusijalla.

Kirkon mediasäätiö palkitsee tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlilla elokuvan, joka kuvaa kansan taistelua olemassaolonsa puolesta, se maalaa kuvaa kansasta joka elää  kolonialistisessa ikeessä. Elokuvassa kuvaillaan kuinka kansanryhmään kuuluville ihmisille kerrotaan että heidät pitäisi tappaa, heidän maitaan ostetaan ja kulttuuri omitaan tai assimiloidaan enemmistön kulttuuriin. Tiedämme että maailma ja historia on vastaavia kertomuksia täynnä, mutta se että kertomus sijoittuu nykyaikaan ja Suomeen tekee elokuvasta hätkähdyttävän.

Tämä dokumenttielokuva siirtää katseen itseemme. Se vaatii katsojalta myös kuuntelemisen jalon taidon mutta jos ja kun sanoille antaa aidosti tilaa on mahdotonta olla liikuttumatta kanssaihmisten elokuvassa esille tuomien tunteiden mukana eikä vähättelylle jää sijaa. Elokuva luo Saamen kansan tärkeistä asioista rehellisen kuvan eikä sorru kliseihin vaan pikemminkin käyttää rauhallista kuvitusta vastakohtana meille kaikille tutuille stereotypioille.

Elokuva on tärkeä muistutus meille Suomalaisille siitä, että meilläkin on oma historiamme sortajina.

Kirkon mediasäätiö palkitsee Tampereen elokuvajuhlilla tänä vuonna elokuvan Eatnameamet – hiljainen taistelumme ohjaajan, Suvi Westin.

Tampere 13.3.2021

Fred Nordström

Kirkon mediasäätiön palkinnon tuomari

Postiosoite
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki

 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä