Tukipäätökset 2 / 2020

TUKIPÄÄTÖKSET 2 / 2020

 

Hakemuksia saapui 64 kappaletta, yhteismäärältään 511 900 euroa. Tukea myönnettiin 17 hankkeeseen yhteensä 101 000 euroa.

VIIMEISEN KERRAN KOTIIN
Käsikirjoittaja Jaakko Kaján
TV-draama
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Draama koskettaa arkaa ja vaiettuakin aihetta sijaisvanhemmuudesta luopumisesta. Onko vanhemmilla oikeutta luopua lapsesta, jonka hoitamiseen ja kasvattamiseen he ovat sitoutuneet? Etenkin kun kyseessä on lapsi, joka on kokenut monia hylkäyksiä ja jolla ei ole ketään muuta läheistä. Vai voiko vanhemmuudesta luopuminen olla jopa eettisempi päätös, jos vanhemmat eivät enää jaksa tai kykene hoitamaan lasta kuten pitäisi? Entä jos lapsi vaikuttaa muiden perheenjäsenten hyvinvointiin tai jopa vaarantaa heidän terveytensä. Missä kulkevat rakkauden rajat?

OMAN ELÄMÄNSÄ SANKARI
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Kaisa Rastimo
Image Club Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 3 000 €

Oman elämänsä sankari on dokumenttielokuva maahanmuutosta nuoren tytön ja naisen silmin. Se on kasvutarina nuoren tytön ja naisen tiestä systeemissä, jonka palasia ovat kumiveneet öisellä Välimerellä, väärennettyjä passeja tehtailevat ihmisalakuljettajat, pakkoavioliitot, Suomen viranomaiset ja säädökset sekä kotouttamisprosessi.

SUOMEEN JUURTUNEET
Ohjaaja ja tuottaja Arto Halonen
Art Films Production Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Kertomus kahdesta afroamerikkalaisen koripalloilijan lapsesta, jotka ovat olleet kehittämässä merkittävästi suomalaista urheilua, kulttuuria ja monikulttuurisuuttamme. Molemmat heistä prosessoivat haasteellisia isäsuhteitaan ja rasismin kyllästämää historiaansa ja ovat elämässään myös suurten muutosten edessä.

SOITA KELLOJA SUPAVIT!
Käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja Raimo Uunila
Grape Productions
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Nuorella Supavit Nummelinilla on ihmeellinen harrastus, hän valaa ja soittaa kirkonkelloja. Nyt hän on elämänsä haasteen edessä rakentaessaan Suomen ensimmäistä ja suurinta Clarionia eli kellopeliä Tikkurilan uuteen kirkkoon. Hanke työllistää kymmeniä Supavatin ystäviä ja artesaani ammattilaisia. Kellopelin ja kirkon avajaisia vietetään tammikuussa 2021, jos kaikki menevät suunnitelmien mukaan.

VAIETTU TODELLISUUS
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Marita Rainbird
Tuottaja Kirsi Mattila
Ice Breaker Productions Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 10 000 €

Dokumentti ei ole tarina nigerialaisista kirjeistä, prostituoiduista, Boko Haramista tai kaapatuista tytöistä vaan hyvin koulutetun nigerialaisen naisen palavasta halusta vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Kolmenkymmenenviiden vuoden Suomessa olon jälkeen hän on vihdoin valmis avaamaan ovet nigerialaiseen yhteisöönsä ja kohtaamaan vaietun todellisuuden. Hän on 59-vuotias kasvatustieteiden maisteri Oge Eneh, joka on kokenut sukupuolten välisen epätasa-arvon, väkivallan, avioeron, yksinhuoltajuuden ja työpaikkakiusaamisen. Oge uskoo Jumalaan ja perhearvoihin ja ammentaa voimaa suomalaisesta luonnosta.

SAATTO
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Aija Salovaara
Tuottaja Terjo Aaltonen
Oddjob Films Oy
Lyhytelokuva
Ennakkovalmistelutuki 3 000 €

Poeettinen dokumenttielokuva, joka hyödyntää terapeuttista sanataidetyöskentelyä. Elokuvassa kuullaan saattohoitopotilaiden tekstejä, jotka ovat syntyneet terapeuttisissa sanataideryhmissä. Spoken word-henkisissä säkeissä ja lyhyissä tarinoissa he pohtivat lähestyvää kuolemaa ja sen herättämiä tunteita ja ajatuksia, muistelevat merkityksellisiä hetkiä ja sitä, mikä elämässä oli tärkeintä.

SILAS MIN SILAS
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Julie Bezerra Madsen
Yhteistuottaja  Sonja Lindén
Yhteistuotanto Avanton Productions Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 4 000 €

Kuinka opettaa lasta kasvamaan vahvaksi ja itsevarmaksi samalla kun tämän maailma vähitellen pimenee kokonaan? Christinalla oli syntyessään sairaus, joka on vähitellen vienyt häneltä näön lähes kokonaan. Kun Christina mietti lapsen hankkimista, lääkärit vakuuttivat hänelle, ettei sairaus periydy. Tästä huolimatta, kun Christinan poika Silas täytti 5 vuotta, hänellä todettiin sama näköä rappeuttava sairaus. Dokumentti kertoo tarinan Christinasta, joka ponnistelee yrittäessään opettaa Silasta uskomaan itseensä ja elämään täyttä elämää sairaudestaan huolimatta. (80’)

METSURIN TARINA
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Mikko Myllylahti
Tuottajat Jussi Rintamäki ja Emilia Haukka
Elokuvayhtiö Aamu
Elokuva
Tuotantotuki 5 000 €

Oudon maakaupan seurauksena Pohjois-Suomalaiseen pikkukylään avataan kaivos. Kaivanto käynnistää kohtalonomaisen tapahtumien sarjan, jonka seurauksena hyväsydäminen metsuri Pepe menettää kaiken - tärkeimmät ihmissuhteensa ja koko omaisuutensa. Pepe ei kuitenkaan vaivu epätoivoon, itseasiassa tapahtumat eivät näytä vaikuttavan häneen juuri millään tavalla, vaan hän pysyy omana optimistisena itsenään.

LUOMAKUNNAN VARTIJAT
Käsikirjoittaja, ohjaaja Iiris Härmä
TuottajaVisa Koiso-Kanttila
Guerilla Films Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 6 000 €

Elokuva kertoo yksilötarinoiden kautta kuudennesta sukupuutosta, ilmastonmuutoksesta ja väestöräjähdyksestä. Tapahtumapaikkana on ihmiskunnan kehto, maantieteellisesti uniikki alue Pohjois-Keniassa, Turkana-järven rannalla, joka on tunnettu merkittävistä paleontologisista löydöksistä. (56’/70’)

SOVITTELIJA
Käsikirjoittajat Paula Mononen ja Kaarle Aho
Ohjaajat Ulla Heikkilä ja Jan Forsström
Tuottajat  Kaarle Aho ja Kai Nordberg
TV-draamasarja
Tuotantotuki 8 000 €

Sarja (8 x 30’) kertoo Sovittelijasta eli psykologista, joka sovittelee eronneiden tai eroavien pariskuntien lastenhoitoon ja -huoltajuuteen liittyviä kiistatilanteita, ja setvii siinä sivussa sekä vanhempiensa että omaa avioliittoaan.

TAIVASLAULU
Käsikirjoittajat Matti Kinnunen, Johanna Hartikainen
Ohjaaja Matti Kinnunen
Tuottaja Juha Kukkonen
Vegetarianfilms Oy
Elokuva
Tuotantotuki 15 000 €

Heti kun käsi löytää käden, Vilja ja Aleksi näkevät mielessään viiden litran riisipuurokattilan ja pirtinpöydän alta vilkkuvat seitsemänkymmentä varvasta. 6 vuotta ja 4 lasta myöhemmin Vilja yrittää muistaa mikä oli se hetki, kun hänen kehostaan hävisi rytmi. Kunnes tulee päivä, jolloin Aleksi ja Vilja istuvat käsi kädessä äitiyspolilla, ja kaikki muuttuu lopullisesti. Pauliina Rauhalan romaanin perustuva elokuva.

IHMISSOIHTU
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Risto-Pekka Blom
Tuottaja Pasi Hakkio
Wacky Tie Films Oy
Lyhytelokuva
Tuotantotuki 3  000 €

Ihmissoihtu on yhden kuvan lyhytelokuva öisistä liikennevaloista, joihin kunnialliset ihmiset pysähtyvät vuoroaan odottamaan, vaikka ketään ei mistään tule. Se on myös lyhytelokuva sääntösuomi ihmisistä, jotka turvautuvat sääntökirjaan, koska silloin muuttuvan maailman ongelmat katoavat. Kunniallisten ihmisten öinen sielunrauha rikkoutuu, kun paikalle lipuu BMW, jossa pidetään liian hauskaa. Aivan vallattomaksi meno käy, kun paikalle saapunut hunsvotti ylittää tien punaisilla liikennevaloilla. Kaiken taustalla Voice over perustelee, kuinka päähenkilömme on kunniallisena ihmisenä toiminut koko ajan oikein, vaikka maahanmuuttaja on sytyttänyt itsensä tuleen ja hän ei ole sitä estänyt.

KÄY RINNALLAIN
Käsikirjoittaja Kati Kallio, Elli Isokoski
Ohjaaja Kati Kallio
Tuottaja Outi Rousu
Pystymetsä Oy
Elokuva
Jälkituotantotuki 6 000 €

Tositarinaan perustuva elokuvan tarinaa sitova teema on luopuminen ja kuolema lähestyminen ja sen hyväksyminen. Elämänkaarta lapsuudesta vanhuuteen katsotaan 80-vuotiaan Sannan näkökulmasta. Elokuvan tunnelma on valoisa ja kohottava. Tästä näkökulmasta käsitellään ihmisen elämänkaarta; lapsuutta, ystävyyttä, aikuistumista, elämän ruuhkavuosia, vanhuutta, luopumista/kuoleman lähestymistä.

PEOPLE WE COME ACROSS (SUPER B)
Ohjaaja  Mia Halme
Tuottaja Marianne Mäkelä
napafilms Oy
TV-dokumentti
Jälkituotantotuki 8 000 €

Suomalainen lääkäri, Anu Kantele, johtaa rokotetutkimusta Länsi-Afrikassa Beninissä, jonne yli 700 suomalaista turistia matkustaa lomailemaan rokotetutkimuksen vapaaehtoisina. Tutkimusryhmän jäsenet ja turistit kohtaavat köyhän beniniläiskylän asukkaat ja se herättää heissä suuren halun auttaa. Mutta kuka lopulta tulee autetuksi. Elokuva auttamisen tarpeesta ja sen vaikeudesta sekä ihmisten kohtaamisesta epätasa-arvoisista lähtökohdista huolimatta. (75’)

MOODKINO
Tuottaja Laura Lehtonen
Tampereen elokuvajuhlat ry
Näytössarja
Muu tuki 3 000 €

Tampereen elokuvajuhlat kuratoi vuoden 2021 festivaaleille mielenterveyttä käsittelevän ohjelmisto kokonaisuuden. Tarkoituksena on tarjota niin nuorille kuin aikuisillekin elokuvia, jotka käsittelevät mielenterveyttä eri näkökulmista. Elokuvissa käsitellään niin arkipäivän tilanteita kuin laajempiakin asioita: yksinäisyyttä, syrjäytymistä, ihmissuhteita, kiusaamista, rasismia, identiteettiä, nuorisotyöttömyyttä, syömishäiriöitä, turvattomuutta yms. Hanke sisältää kaksi erikoisohjelmistonäytöstä ja keskustelutilaisuudet, joiden kohdeyleisö on yläkoululaiset ja lukiolaiset

KIRKKOPUHEITA
Tuottaja Suna Vuori
Swart Helsinki Oy
Podcast
Muu tuki 8 000 €

Helsingin Tuomiokirkon kryptassa 2021 järjestettävien keskusteluiden tavoitteena on tarjota kuulijoilleen turvallinen tila syventyä erilaisiin näkökulmiin yhteisestä elämästämme ihmisinä, ylläpitää toivoa sekä uskoa hyvään, muistuttaa arvojen merkityksestä yhteiskunnassa, kenties myös madaltaa kirkkoon astumisen kynnystä. Aiheet ovat yleisinhimillisiä, joten niiden voisi lähtökohtaisesti ajatella koskettavan ja kiinnostavan kaikkia kirkkosuhteesta ja elämänkatsomuksesta riippumatta.

YKSIN YÖSSÄ
Käsikirjoittajat Beata Harju
Ohjaaja Pirjo Honkasalo
Tuottaja Hanna Hemilä
Handle Productions Oy
VR teos
Tuotantotuki 8 000 €

Interaktiivinen virtuaalitodellinen kokemus Yksin yössä vie katsojan/kokijan Helsingin yöhön. Päällisin puolin harmittomalta kuulostavan matkan pelottavuus ja ahdistavuus aukeaa kokijalle, kun hän vaeltaa matkan yksinään kävelevän kengissä. Teos avartaa kokijan tietoisuutta, miltä eri interaktiot voivat autiossa kaupungissa yksinään kulkevalle tuntua. Kokijan edellytykset noudattaa tällaisissa tilanteissa kultaista sääntöä kohenevat VR-kokemuksen myötä.

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä