2020

Katso minuun... -palkinto vuonna 2020 on myönnetty ohjaaja Paul Anders Simmalle elokuvasta Rakas äitini

Tuomari Monica Vikström-Jokelan perustelut palkinnolle:

 

Lapsen kasvot. Nuoren ihmisen kasvot. Ne ovat lasten- ja nuortenelokuvan kallisarvoisin resurssi.

Festivaalin seitsemästä kotimaisen sarjan finalistista viidessä nousee esille lapsen ja vanhempien suhde, vaikkakin hyvin eri tavalla käsiteltyinä. Kun aikuinen tekee elokuvan lasten ja vanhempien haavoittuvasta suhteesta, on haasteellista pitäytyä lapsen näkökulmassa. Jos ohjaaja siinä onnistuu, on lopputulos vahva.

Vuoden 2020 Katso minuun...-palkinto menee dokumenttielokuvalle Rakas äitini ja ohjaajalle Paul-Anders Simmalle. Ohjaaja, kuvaaja ja leikkaaja pysyvät läpi pitkän dokumenttinsa hyvin lähellä Dashan ja Alyonnan kasvoja seuratessamme heitä pikkutytöistä aikuistuviin teineihin. Lähikuvien johdonmukainen käyttö pitää katsojan kosketusetäisyydellä päähenkilöihin, kun taas aikuiset haastateltavat jäävät etäisemmiksi myös kuvakerronnallisesti. Siksi tämä perinteisin keinoin rakennettu dokumentti rikkoo kuvaruudun yllättävällä voimalla ja menee katsojan ihon alle. Kun herää seuraavana päivänä, huomaa ajattelevansa Dashaa ja Alyonnaa, ja haluavansa tietää heistä enemmän.

Kertojan ääni on asiallisen runollinen. Uskonnolliset elementit herättävät sekä kunnioitusta että kysymyksiä: Kuinka äitinsä hylkäämä teini voi ajatella, että hän maksaa äitinsä synneistä?

Rakas äitini on kertomus siitä, miten lohduttoman palavasti jokainen kaipaa omien vanhempiensa rakkautta. Samalla se kertoo siitä lohdutuksesta, jonka oman historiansa löytäminen antaa. Samoin siitä, että jos vanhempiesi suoja pettää, toiset ihmiset voivat kutoa sinulle uuden suojaverkon. Et ole välttämättä sittenkään yksin.

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä