TUKIPÄÄTÖKSET 2 / 2019

Hakemuksia saapui 58 kappaletta, yhteismäärältään 426 422 euroa. Tukea myönnettiin 15 hankkeeseen yhteensä 71 000 euroa.

VAIETTU TODELLISUUS
Käsikirjoittajat työryhmä Marita Rainbird - Oge Eneh
Tuottaja Kirsi Mattila
Icebreaker Productions
TV-dokumentti
Suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 2 000 €

Dokumenttielokuva on tarina Suomessa asuvien maahanmuuttajien kotoutumisesta ja todellisuudesta rohkean ja koulutetun Nigeriasta Suomeen muuttaneen afrosuomalaisen naisen tarinan kautta. Inhimillinen kannanotto Suomessa vallitseviin kotoutumiskäytäntöihin.

IMMATERIAALINEN JUMALA
Käsikirjoittaja, ohjaaja Martti Kaartinen
Tuottaja Niklas Kullström
Hillstream Pictures
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Matka kristinuskon tilaan eurooppalaisessa yhteisössämme, nykyisyydessä, jossa ajatus pelastuksesta on hävinnyt tai siihen ei koeta tarvittavan yhteisöllistä uskoa. Tieteen tuoma sekulaari narratiivi, joka on vääjäämätön osa liberaalia yhteiskuntaa, ei näytä poistaneen myyttejä, valeuutisia tai väkijoukkojen kiihkoa ja hulluutta yhtään sen enempää kuin aiemmissa uskonnollisissa ja herkkäuskoisissa yhteisöissä. Elokuva avaa esseemäiseen tyyliin kysymyksiä uskon olemuksesta ja suhteesta tänä päivänä relevanttien kysymysten ja hahmojen kautta.

PIENIN JA SUURIN VEDOIN
Käsikirjoittaja Ville Asikainen
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Dokumenttielokuva äideistä ja tyttäristä, unelmista, rakkaudesta ja rohkeudesta. Päähenkilöt kehitysvammaiset Emma-Kaisa ja Shoko ovat itsenäistymisen ja oman elämän rakentamisen alkutaipaleella olevia naistaitelijoita, joiden tarinoita seurataan rinnakkain

JÄLLEEN YKSI KESKUSTELU KAHVIPÖYDÄN ÄÄRESSÄ
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Juho-Pekka Tanskanen
Tuottaja Emilia Karhu
Danish Bear Productions Oy
Tv-lyhytelokuva
Käsikirjoitustuki 1 500 €

Jälleen yksi keskustelu kahvipöydän ääressä on mustalla huumorilla höystetty tragedia inhimillisen kontaktin tarpeesta, vanhusten yksinäisyydestä ja yhteiskunnan teknologiauskovaisuudesta.

SANANVAPAUS
Käsikirjoittajat Markku Tuurna ja Anu Kuivalainen
Ohjaaja Anu Kuivalainen
Tuottaja Markku Tuurna
Filmimaa Oy
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Monet suomalaiset kokevat, että heidän sananvapauttaan rajoitetaan. Ja että enemmistön sananvapautta rajoitetaan. Esimerkit kertovat, että työhaastattelussa uskonnollinen näkemys voi olla este työn saannille. Tai että on asioita, joista ei saa puhua julkisesti. Mitä sananvapauden mallimaassa Suomessa on tapahtunut tai tapahtumassa?

ERITYISET
Käsikirjoittaja Hannu Kontturi
Ohjaaja Lenka Hellstedt
Tuottaja Ella Piesala
Aito Media Oy
Lastenohjelmasarja
Käsikirjoitus- ja ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Komediallinen lastensarja kertoo kuvitteellisen kaupungin alakoulussa toimivasta, 6-luokkalaisille erityislapsille suunnatusta pienluokasta. Nämä kuusi lasta tunnetaan muilla luokilla häirikköinä, kiusattuina tai muuten vain omituisina, mutta täällä joukkiosta muodostuu osiaan suurempi kokonaisuus, jossa ketään ei jätetä yksin.

SOKEA, JOKA EI HALUNNUT NÄHDÄ TITANICIA
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Teemu Nikki
Tuottaja Jani Pösö
It’s Alive Films Oy
Elokuva
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Kaikki tarvitsevat rakkautta. Rakkautta kaipaa myös Jaakko, joka on sidottu pyörätuoliinsa. Jaakon rakkauden kohde on Sirpa. He eivät ole koskaan tavanneet kasvokkain, mutta puhuvat puhelimessa päivittäin. Myös Sirpalla on ongelmia terveytensä kanssa. Kun Jaakko kuulee Sirpan terveyteen liittyviä kohtalokkaita uutisia, päättää hän lähteä tapaamaan Sirpaa toiseen kaupunkiin.

NÄKYMÄTTÖMÄT
Ohjaaja Antti Lempiäinen
Tuottaja Ella Ruohonen
Superreel Productions Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 5 000 €

Pienten lasten uupunut äiti, eronnut seniori ja masentunut nuori ovat koko yhteiskunnan ikärakenteen lävistävän rakenteellisen yksinäisyyden kasvot. Heidän kokemuksensa kautta avautuu yksinäisten maailma, joka jatkuvan kasvun kiihdytyskilpailussa jää helposti piiloon. Yhteisöllisyyden raunioilla he ovat joutuneet luomaan omat selviytymismekanisminsa pysyäkseen eloonjääneiden joukossa.

ACASA – KADOTETTUJEN PARATIISI
Käsikirjoittaja, ohjaaja Radu Ciorniciuc
Tuottaja Ari Matikainen
Kinocompany Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Yhdeksän lapsen romaniperhe eli kaksikymmentä vuotta villin luonnon keskellä Romanian Bukarestin Delta-alueella, kunnes heidät ajettiin paratiisistaan ja pakotettiin sopeutumaan urbaaniin suurkaupunkielämään. Dokumentti seuraa Enachen perheen dramaattista elämänmuutosta kolmen vuoden ajan: vehreän suistoalueen harmoniasta suurkaupungin kaduille.

POJKEN SOM KUNDE TALA MED BILAR
Käsikirjoittaja Suzan Aledin
Tuottaja Petra Holm
Moilo Ab
Lastenohjelmasarja
Tuotantotuki 10 000 €

Serien (20 x 8’) handlar om en 5-årig pojke som lever med sin mamma i aningen knappa förhållanden. Då pojken ibland känner sig ensam börjar han prata med bilarna som finns i bilservicen i huset där de bor.

VARFÖR JAG MÅR SÅ SATANS DÅLIGT
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Sonia Stenius
Tuottaja Joel Rahkonen
Poolboy Productions Oy
TV-dokumenttisarja
Tuotantotuki 10 000 €

Programmet (6 x 28’) fokuserar på ångest som man har svårt att finna en orsak till. Ångest som unga och unga vuxna lider av trots att livet i princip förefaller att ha alla möjligheter öppna. Det är fråga om ångest och depression man inte får grepp om men som finns med varje dag. Vi vill också bryta tabun kring mental ohälsa, men först och främst försöker vi reda ut varför så många unga och unga vuxna lider av psykisk ohälsa idag.

PUPU JA MAJOR TOM
Käsikirjoittaja Reetta Ruotsalainen
Ohjaaja Jani Ilomäki
Tuottaja Julia Elomäki
Tekele Oy
Lyhtyelokuva
Tuotantotuki 5 000 €

Tarina Tuukasta (15) ja Lilistä (10), kahdesta sisaruksesta, joiden kohtalot poikkeavat toisistaan. Lili on sijoitettu rakastavaan perheeseen Ismon ja Lauran luo, ja hän on ikänsäkin puolesta sopeutunut hyvin. Tuukka on taas rasavillinä teininä sijoitettu koulukotiin, josta hän aktiivisesti yrittää päästä pakoon. Tuukan ja Lilin vanhemmat eivät pystyneet huolehtimaan lapsistaan ja he ovat joutuneet sen vuoksi kulkemaan kumpikin omanlaisensa vaikean polun.

YKSIN YÖSSÄ
Käsikirjoittajat Beata Harju
Ohjaaja Hanna Västinsalo
Tuottaja Hanna Hemilä
Handle Productions Oy
VR-teos
Suunnittelu-, käsikirjoitus- ja ennakkovalmistelutuki 8 000 €

Virtuaaliteos, joka käsittelee tilanteita, joissa viattomiksi ajatellut heitot voivat olla ahdistavia, kun kuulija on yksin. Mahdollisuus kävellä kaupungilla yöllä mielletään usein ihmisoikeudeksi, mutta se on myös etuoikeus. Turvallisuuden tunne tulee luottamuksesta siihen, että ympäristö ja muut ihmiset kunnioittavat kulkijaa vertaisenaan. Jos vastaantulijat käyttävät kulkijaa vain omien mielipiteidensä ja halujensa peilinä, tulee kaupungilla kävelystä uhkaavien tilanteiden labyrintti. Koska VR-teoksen aihe on rankka, sekoitetaan kokemukseen surrealistisuutta ja leikkisyyttä. Interaktiiviset elementit antavat kokijalle valtaa ja passiivisuus saattaa katsojan useimmiten suurempiin ongelmiin kokemuksen sisällä

KIRKON IHMELLISIMMÄT TARINAT
Käsikirjoittajat Heikki Rusama ja Eero Hietala
Podcast
Käsikirjoitustuki 1 500 €

Kirkon historia on täynnä mitä ihmeellisimpiä tarinoita. Ne ovat tarinoita, jotka ovat vaikuttaneet meihin kaikkiin – uskoimme niihin tai emme. Kirkon ihmeellisimmät tarinat on uusi podcast, jonka mielestä nämä tarinat ovat niin erikoisia, kiehtovia ja hauskoja, että ne nyt vaan on pakko kertoa. Podcast käsittelee yhtä teemaa kahden jakson ajan. Ensimmäisessä jaksossa Eero ja Heikki kertovat tarinan. Toisessa jaksossa haastatellaan tarinaan tavalla tai toisella liittyvää ihmistä. Hänen kanssaan syvennetään tarinaa ja mietitään mikä sen merkitys meille on nyt.

ILMASTONMUUTOS JA DYSTOPIA
Tuottaja Laura Laaksonen
Tampereen elokuvajuhlat ry
Elokuvasarjaesitys
Esitystuki 3 000 €

Tampereen elokuvajuhlat kokoaa vuonna.2020 pidettäville juhlille Ilmastonmuutosta ja dystopiaa käsittelevän ohjelmistokokonaisuuden. Apurahalla mahdollistetaan ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia luotaava elokuvaesitysten sarja sekä aiheeseen liittyvät keskustelut ja muut tapahtumat. Ilmastonmuutos on yksi nykypäivän vakavimpia ilmiöitä, joka tulee vaikuttamaan dramaattisesti tulevien sukupolvien elämään. Muutos etenee tällä hetkellä kiihtyvällä nopeudella, vaikkakin koko ilmiö on osalle ihmisitä edelleen kiistanalainen, ja kukaan ei tiedä miten se oikeasti vaikuttaa meidän elämäämme. Kokonaisuudessa esitetään 4-5 näytöstä lyhyt- ja dokumenttielokuvia. Yhteensä sarjassa esitetään noin 20 elokuvaa, joista ainakin yksi on pitkä dokumenttielokuva.

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä