2018 syksy

TUKIPÄÄTÖKSET 2 / 2018

Hakemuksia saapui 71 kappaletta, yhteismäärältään 820 457 euroa. Tukea myönnettiin 14 hankkeeseen yhteensä 101 000 euroa.

 

SAATTO

käsikirjoittaja Aija Kuparinen
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 1 000 €

Elokuva taltioi saatto- ja palliatiivisen osastojen elämää. Se koostuu episodeista, joissa kussakin on yksi päähenkilö: sairaanhoitaja, potilas, sairaalapastori, omainen ja ruumiin kuljettaja. Kukin elokuvan jakso on pituudeltaan noin 7-12 minuuttia.

BALLADEJA NÄKYMÄTTÖMÄSTÄ

käsikirjoittaja Elsa Helena Saisio
tuottaja Mette Sasioglu
Sons of Lumière Oy
Fiktiivinen lyhytelokuvasarja
Käsikirjoitustuki 1 000 €

Viiden lyhytelokuvan sarja yksinäisistä kaupunkilaisista. Elokuvat perustuvat yksinäisyydestä kärsivien ihmisten todellisiin tarinoihin, keskeisenä kysymyksenä ihmisen pelko ja halu tulla nähdyksi. Haluamme tuoda esille yhteiskunnassamme usein syrjään ja huomiotta jäävät ihmiset rohkein, runollisin, humoristisin, kummallisin ja yllättävin keinoin. Tahdomme nostaa keskiöön sellaisia ihmisiä, jollaisia emme yleensä elokuvissa näe.

TÄYDELLINEN MIES

käsikirjoittaja, ohjaaja Panu Suuronen
tuottajat Joonas Berghäll ja Satu Majava
Oktober Oy
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 1 000 €

Seurantadokumentti, joka kertoo äitien ja heidän hankkimiensa mieskavereiden yrityksistä kasvattaa pojistaan haluamansa kaltaisia aikuisia miehiä. Päähenkilöt ovat kolme 10–15-vuotiasta poikaa, joiden tarinoita seurataan rinnakkain (Suomi, Skotlanti ja Espanja).

OMENASOTA

käsikirjoittaja Marianne Laiho,
ohjaaja Hanna Bergholm
tuottaja Pasi Hakkio
Wacky Tie Films Oy
Lyhytelokuva
Ennakkovalmistelutuki 2 500 €

Kulahtaneen omakotitalon pihalla seisoo omenapuu, joka on täynnä omenoita. Tuija (n. 50) herää puolittain pakattujen tavaroiden keskeltä, kun uudet asukkaat tulevat taloon. Tuija saa vuorokauden aikaa kerätä tavaransa, mutta hänellä on jäämässä taloon muutakin kuin tavarat –tyttären kanssa selvittämätön menneisyys. Pakkaamisen sijaan Tuija päättää pyytää tytärtään Roosaa (n. 20) vielä kerran tekemään omenahilloa Roosan isän istuttaman puun omenoista.

CITZEN B

käsikirjoittajat Hamy Ramezan, Antti Rautava
ohjaaja Hamy Ramezan
tuottaja Jussi Rantamäki
Elokuvayhtiö Aamu Oy
Pitkä elokuva
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Elokuva kertoo Ramin Mehdipourista (13) ja hänen perheestään. Ramin nauttii täydellisestä kesästä suomalaisessa pikkukaupungissa kuten kuka tahansa nuorukainen. Hän on aloittamassa yläkoulun muutaman viikon kuluttua ja hänen elämänsä pyörii ystävien ja perheen ympärillä. Mehdipourit ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta ja Migri on hylännyt heidän hakemuksensa. Tämä vaikuttaa Raminin ja hänen perheensä arkeen, mutta uusi kouluvuosi on alkamassa ja elämän on jatkuttava. Positiivisen elämänasenteensa ajamina Mehdipourit valittavat päätöksestä ja katselevat tulevaisuuteen pystypäin. Viattomuuden ja aikuisuuden kynnyksellä elävä Ramin valmistautuu hyvästelemään lapsuutensa ja löytämään oman äänensä, hänen tapansa tervehtiä maailmaa.

SMELS LIKE TEEN SPIRIT

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Esa Illi
Tuottaja Klaus Heydeman
Inland Film Company Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Pitkä dokumenttielokuva nuorista tänään. Millaista on kasvaa aikuiseksi nopeasti muuttuvassa, kiihtyvässä liikkeessä olevassa ajassamme, jossa juuri mikään ei ole kiinteää?

VANHA JOUKKUEKUVA

käsikirjoittaja ja ohjaaja Jussi Eskola
tuottaja Timo Vähämäki
Jussi Eskola Oy / First Unit Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 8000 €

Dokumenttielokuva lupaavista jalkapallonuorista, joille pelin henki oli hyvin erilainen myöhemmissä elämänvaiheissa. Sami Hyypiä eteni Liverpoolin ja A-maajoukkueen kapteeniksi ja voitti Mestarien liigan. Jussi Ekroth päätyi A-maajoukkueen sijasta A-klinikalle ja asunnottomien maajoukkueeseen. Maksakirroosin jälkeen hän palasi futiskentille kolme vuotta sitten kasvattajaseurassaan Valtissa. Nyt 43–44-vuotiaiden päähenkilöiden vaiheita seurataan haastattelujen ja arkistomateriaalin kautta siitä, kun he aloittivat pikkujunioreina futiksen nykypäivään asti. Lapsen viattoman futismaailman ja jalkapalloammattilaisuuden tai alkoholismin kontrasti on suuri.

REDI

Ohjaaja ja tuottaja John Webster
JW Documentaries Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Dokumentissa seurataan henkirikoksen osapuolten, tekijän ja uhrin läheisten, pyrkimyksiä päästä elämässään eteenpäin traumaattisen tapahtuman jälkeen. Yhtenä trauman purkumenetelmänä on jälkisovittelu, eli restoratiivinen dialogi (Redi). Redi-menetelmän kautta vakavan rikoksen uhrilla tai omaisella on mahdollisuus käsitellä rikoksen aiheuttamia seurauksia ja tarvittaessa myös tietyin edellytyksin kohdata rikoksen tekijä. Kohtaaminen voi olla videon välityksellä, mutta yleensä osapuolet tapaavat kasvotusten. Jälkisovittelua ohjaavat ammattisovittelijat ja psykologit ja keskeistä menetelmässä ei ole sopimuksen tekeminen, vaan eräänlainen trauman purku, restoratiiviseen oikeuteen pohjaava kärsimyksen vähentäminen.

FRANCISCUS JA MINÄ – JUMALAN KÖYHN TARINA

käsikirjoittaja ja kertoja Jari Jolkkonen
ohjaaja Satu Väätäinen
Luterilaisen Kulttuurin Säätiö
TV-dokumentti
Tuotantotuki 12 000 €

Dokumentti, jossa tutustutaan sekä paavi Franciscukseen Roomassa että Franciscus Assisilaiseen Keski-Italiassa, Umbrian Assisissa, missä hän syntyi ja kuoli. Suomeen saakka yltäneitä fransiskaanien vaikutteita ei niitäkään voi ymmärtää ilman Franciscus Assisilaista, joka monessa asiassa oli historian ensimmäinen.

KAKSI VALAMOA

käsikirjoittaja Liisa Hovinheimo
tuottaja Liisa Akimof
Production House Oy Finland
TV-dokumentti
Tuotantotuki 8 000 €

Nykypäivänä niin Uusi-Valamo kuin Laatokan Valamo ovat vahvoja elinvoimaisia hengellisiä ortodoksikeskuksia ja kulttuurikeskuksia, tosin erikokoisia. Mutta miksi Valamoita on kaksi, ja kumpi niistä on oikeastaan uusi luostari? Keskinäiset suhteet ovat vaihdelleet sotien jälkeen, mutta nykyisin Uuden ja vanhan Valamon suhteet ovat paremmat kuin koskaan ennen, lähes kahdeksaankymmeneen vuoteen. TV-dokumentti keskittyy kahden Valamon nykytilanteeseen molemmin puolin, eroihin, yhtäläisyyksiin ja väärinkäsityksiin, mutta muistaa sotahistorian ja valtiollisten rajojen muutokset.

SOITA ÄIDILLE

ohjaajat Marianne Mäkelä, Heli Pekkonen
tuottaja Marianne Mäkelä
Zone2 Pictures Oy
Lyhytdokumenttisarja
Tuotantotuki 10 000 €

Kokeellinen lyhytdokumenttielokuvasarja sekä pitkä, eri puolilla maapalloa ja eri kulttuureissa kulkeva dokumenttielokuva tilanteista, joissa on pakko soittaa äidille. Se kertoo äidin ja lapsen välisestä, intensiivisestä ja välillä hieman koomisiakin piirteitä saavasta suhteesta puheluiden kautta, joita ihmiset soittavat äideilleen lapsuudesta vanhuuteen.

LIVET EFTER DÖDEN

käsikirjoittaja ja ohjaaja Klaus Härö
tuottaja Leila Lyytikäinen
Citizen Jane Productions Oy
TV-elokuva
Tuotantotuki 20 000 €

En berättelse om en finlandssvensk familjs överlevnad och omdaning efter moderns död. I veckorna mellan död och begravning blir de kvarlevande kvar i ett vacuum där de inte kan fly men dock fäkta. Det som borde vara en tid av sorg och samhörighet blir en tid där det mest småsinta och futtiga får himlastormande proportioner. Livet efter döden är en självbiografisk berättelse i finlandssvensk miljö, en varm tragikomedi med hög igenkänningsfaktor.

MUURIT

tuottaja Juhani Alanen
Tampereen elokuvajuhlat ry
Esityssarja
Muu tuki 2 500 €

Berliinin muurin häviäminen on symboli niille tapahtumille, jotka johtivat Neuvostoliiton hajoamiseen, Euroopan mullistaviin muutoksiin ja myös globalisaation kehitykseen. Muurin murtuminen koettiin, syystäkin, vapauden voittona, mutta se mitä ilmeisimmin edisti kehitystä, jossa maailma jakaantuu yhä enemmän niihin, joilla on varallisuutta ja niihin, joilla ei ole. Berliinin muurin jälkeen muureja on rakennettu muualle maailmaan. Apurahalla mahdollistetaan elokuvaesitysten sarja Tampereen elokuvajuhlille maaliskuussa 2019 ja elokuvaesityksiin liittyvät keskustelut ja muut tapahtumat.

YKSITTÄISTAPAUS

Käsikirjoittajat ja ohjaajat: Reetta Aalto, Alli Haapasalo, Sonya Lindfors, Inari Niemi,Anna Paavilainen, Kirsikka Saari, Aino Suni, Miia Tervo, Elli Toivoniemi, Jenni Toivoniemi
Muut kirjoittajat: Maryan Abdulkarim, Raisa Omaheimo, Saara Särmä
Muut ohjaajat: Tine Alavi, Ulla Heikkilä
Tuottaja Elli Toivoniemi, Sanna Kultanen
Tuffi Films Oy
Lyhytelokuvasarja / Pitkä elokuva
Tuotantotuki 10 000 €

Fiktiivisien lyhytelokuvien kokoelma, niiden pohjalta toteutettu pitkä elokuva. Viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja aktivistin kollektiivisesti toteuttama elokuvatapaus tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä̈ niin yksityiselämässä̈ kuin yhteiskunnassa. Yksittäistapaus tuo yhteen näkemyksellisiä naistekijöitä elokuvan, teatterin ja yhteiskuntatieteiden parista nostaakseen esiin sokeita pisteitä ja havaintoja liittyen naisiin kohdistuvaan yksityiseen ja yhteiskunnalliseen vallankäyttöön.

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä