2018 kevät

Hakemuksia saapui 83 kappaletta, yhteismäärältään 860 975 euroa. Tukea myönnettiin 22 hankkeeseen yhteensä 127 000 euroa.

 

TUKIPÄÄTÖKSET 1 / 2018

RIPARI

tuottaja Liisa Akimof
Production House Oy Finland
TV-dokumenttisarja
Suunnittelutuki 3 000 €

Sarjassa seurataan nuorten elämää, ajatuksia ja kokemuksia rippileirille lähdettäessä, sen aikana ja hetki sen jälkeen Sarjaan etsitään 4-5 erilaisista lähtökohdista tulevaa nuorta. Keskeisiä muita henkilöitä ovat muutamat isoset ja rippikoulupappi. Vanhempia nähdään ja kuullaan ennen rippileiriä, vierailupäivänä ja rippijuhliin valmistauduttaessa. Sarjassa pyritään tavoittamaan riparin herkkä ja vaikuttava ilmapiiri, vahva yhteisöllisyys ja toisaalta nuorten mielissä risteilevät elämäntarkoitukseen, identiteettiin ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvät kysymykset: kuka minä oikein olen? Miten haluan elämäni elää?

YHTEISÖJEN AIKA

Käsikirjoittajat Jousia Lappi ja Olli Viljakainen
North Arrow Films
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Kansankirkkomme sisällä toimivat jumalanpalvelusyhteisöt ovat olleet viime vuosina kasvussa niin lukumääräisesti, kuin kävijämääräisestikin, vaikka kirkon sisällä puhutaan jäsenkriisistä. Jumalanpalvelusyhteisöt rakentavat uudenlaisella tavalla yhteisöjä ympäri Suomea ja keräävät kirjavan joukon ihmisiä erilaisista taustoista. Dokumentissa seurataan kolmen ihmisen elämää jumalanpalvelusyhteisöissä. Samalla pohditaan, mitä jumalanpalvelusyhteisöt antavat ja tarjoavat luterilaiselle kirkolle? Ovatko jumalanpalvelusyhteisöt kirkon tulevaisuus ja toivo vai ohimenevä muoti-ilmiö?

KRISTNA ROLLSPELARE

Manusförfattare Hanna Klingenberg
TV-dokument
Understöd för manuskript 2 000 €

En dokumentärfilm om kristna lajvare i Österbotten. Österbotten finns ett större sällskap som samlas till både rollspel och lajv. Deltagarna har berättat att man som deltagare i ett lajv ofta närmar sig svåra känslor - känslor som man knappt ens visste om att man hade tillgång till eller allra minst var kapabel till att leva ut. I den österbottniska lajv- och rollspelsvärlden finns det många kristna medlemmar. Upplever de någonsin att deras kristna tro står i vägen när de ska undersöka mörka områden i det mänskliga och i sig själv, så som sadism och psykisk misshandel. Eller kan de tvärtom fördjupa sin tro genom rollspelen.

REDI

Ohjaaja ja tuottajaJohn Webster
JW Documentaries Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Dokumentissa seurataan henkirikoksen osapuolten, tekijän ja uhrin läheisten, pyrkimyksiä päästä elämässään eteenpäin traumaattisen tapahtuman jälkeen. Yhtenä trauman purkumenetelmänä on jälkisovittelu, eli restoratiivinen dialogi (Redi). Redi-menetelmän kautta vakavan rikoksen uhrilla tai omaisella on mahdollisuus käsitellä rikoksen aiheuttamia seurauksia ja tarvittaessa myös tietyin edellytyksin kohdata rikoksen tekijä. Kohtaaminen voi olla videon välityksellä, mutta yleensä osapuolet tapaavat kasvotusten. Jälkisovittelua ohjaavat ammattisovittelijat ja psykologit ja keskeistä menetelmässä ei ole sopimuksen tekeminen, vaan eräänlainen trauman purku, restoratiiviseen oikeuteen pohjaava kärsimyksen vähentäminen.

EDEN (Konfirmaatio)

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Ulla Heikkilä
Tuottaja Miia Haavisto
Tekele Productions Oy
Elokuva
Ennakkovalmistelutuki 10 000 €

Rippileirille sijoittuva nuortenelokuva yksilöstä, ryhmästä ja ulkopuolisuuden tunteesta. Rippileiriviikkoa seurataan kolmen leiriläisen silmin: Kasvattajia edustavat elokuvassa kristinusko ja kirkko. Elokuvan b-juoni seuraa leirin pappeja, jotka näkevät kasvatustehtävänsä hyvin eri tavoin.

VIIDAKON LAPSET

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Anna Puustinen
Tuottaja Jouko Aaltonen
Illume Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 2 000 €

Kokopitkä seurantadokumenttielokuva, joka käsittelee yksin maahan tulleiden 11-16-vuotiaiden pakolaisten arkea ja elämää suomalaisissa vastaanotto- ja lastensuojelulaitoksissa. Se on myös ajankuva ja mikrotason tarkastelu yhdestä 2000-luvun suurimmista humanitaarisista kysymyksistä. Se näyttää, miten me yhteiskuntana onnistuimme tai epäonnistuimme velvollisuudessamme näitä nuoria kohtaan.

SMELS LIKE TEEN SPIRIT

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Esa Illi
Tuottaja Klaus Heydeman
Inland Film Company Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 2 000 €

Pitkä dokumenttielokuva nuorista tänään. Millaista on kasvaa aikuiseksi nopeasti muuttuvassa, kiihtyvässä liikkeessä olevassa ajassamme, jossa juuri mikään ei ole kiinteää?

FRAGMENTS OF HUMANITY

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Elli Rintala
tuottaja Ari Matikainen
Kinocompany Finland Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 10 000 €

Maailman eri konfliktialueilla suomalainen oikeushammaslääkäri Helena Ranta etsii totuutta sodan takana, jotta sen avulla voitaisiin rakentaa pysyvä rauha. Matkalla Srebrenicasta Irakiin ja kohti nykypäivän yhä uusia konflikteja hän näkee, että sodassa jokaisella on oma totuutensa ja etteivät ne aina edistä rauhaa. Miten ihmisoikeudet toteutuvat maailman eri konflikteissa?

KAIPAUS

Käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja Mina Laamo
Koko Productions Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Dokumentaarinen elokuva ajasta, jolloin elämämme etsii uutta muotoa. Matkalle ei voi lähteä ilman hyvästejä, eikä matka ole koskaan täysin matkalaisen vallassa. Elokuvan lyhyistä poeettisista filmille kuvatuista episodeista kasvaa yksi suuri tarina elämän rajallisuuden hyväksymisestä, sekä ihmisen tarpeesta ylläpitää yhteyttä toiseen ihmiseen, silloinkin kun se on mahdotonta. Elokuva rakkaudesta, surusta, kaipauksesta ja luopumisesta, – kaikesta siitä, mistä elämässä on kyse.

RELIIKKI

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Pia Andell
Of Course my Films Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Elokuva kertoo Suomen keskiajasta, sen taiteesta ja näiden heijastumisesta nykypäivään kolmen varsin jännittävän ja mysteerintäyteisen esimerkin avulla. Se on elokuvallinen kokoelma tarinoita, huomioita ja tutkimustuloksia. Taide- ja kulttuurihistoriallinen matka maisemaan, joka pilkottaa luterilaisuuden alta. Monet sen jäljet ovat elämissämme läsnä joka hetki, tiedämme sitä tai emme.

SIHJA

Käsikirjoittajat Kirsikka Saari ja Jenni Toivoniemi
Ohjaaja Marja Pyykkö
Tuottajat Sanna Kultanen ja Elli Toivoniemi
Tuffi Films Oy
Lastenelokuva
Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Lastenelokuva omalaatuisen keijun Sihjan ja yksinäisen kaupunkilaispojan Alfredin, 10, ystävyydestä. Temperamenttinen ja suttuinen Sihja-keiju on kotoisin metsästä, mutta ihastuu upean linjakkaaseen kaupunkiin ja ihmisten hassuihin tapoihin kiltin ja teräväpäisen Alfredin opastuksella. Alfredin ja Sihjan on yhdessä selvitettävä mikä kaupunkia uhkaa. Rohkealla ja nokkelalla toiminnalla sekä keijuvoimien siivittämänä lapset onnistuvat estämään luontokatastrofin ja oppivat samalla uusia puolia itsestään ja toisista. Alfredin avulla Sihja oppii käsittelemään kiukkuaan ja pyytämään anteeksi, kun taas Alfred oppii pitämään paremmin puoliaan.

TYHJÄ VUOSI

ohjaaja Johanna Onnismaa
Tuottaja Marianne Mäkelä ja H-P Vitikainen
Zone2 Pictures Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Dokumenttielokuva kertoo nuoren ensimmäisestä vuodesta ensimmäisessä omassa kodissaan lastenkodin jälkeen. Tämä ensimmäinen vuosi on merkityksellinen. Se on vuosi, jolloin tehdään pahimmat virheet, mutta löydetään myös elämän suuntaa. Se parhaimmillaan ja pahimmillaan määrittää, mihin nuoren koko elämä johtaa.

MATKALLA OUTOUDEN LAAKSOSSA

Ohjaaja Iiris Härmä
Tuottaja Visa Koiso-Kanttila
Guerilla Films Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 11 000 €

Elokuva tutkijan intohimosta, tekoälystä, kuolemanpelosta ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Elokuva tarjoaa humanistisen näkökulman ajassamme olevaan erityispiirteeseen: nopean teknologisen kehityksen aiheuttamaan muutostilaan. Elokuva kertoo kahden tekoälytutkijan Michael Laakasuon ja Timo Honkelan ponnistuksista paremman yhteiskunnan ja maailman puolesta. Keskeinen kysymys kuuluu, miten eettiset ja moraaliset arvot tulisi ottaa huomioon uuden teknologian kehittämisessä sekä siihen liittyvässä poliittisessa päätöksenteossa ja lainsäädännössä?

VILDA FÖRSTA GÅNGEN

Manusförfattare Suzan Aledin
Regissör Daniella Ollus
Producent Petra Holm
Moili Ab
Barnprogramserie
Produktionsstöd 8 000 €

Serien handlar om den annars ganska vilda och busiga Vilda 5 år som upplever saker för första gången. Då blir det spännande, kanske lite skrämmande också. Serien handlar om identifikation, kulturell tillhörighet, finlandssvensk identitet och språk. Vilda första gången förmedlar empati, medmänsklighet och en nyfiken, positiv livsinställning.

JENNI JA TONY

Ohjaaja Panu Suuronen
Tuottajat Joonas Berghäll ja Satu Majava
Oktober Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 5 000 €

Tony ajaa lähettiautoa päivisin ja jakaa lehtiä öisin. Tästä huolimatta mies on rutiköyhä eikä ole saanut ostettua itselleen kahteen vuoteen uusia vaatteita. Syy rahattomuuteen löytyy samassa osoitteessa asuvasta Jennistä. Tony on riski työmies ja Jenni on Tonyn vastakohta, jonka elämäntehtävä on olla söpö ja pitää hauskaa. Tony paiskii töitä yötä päivää, jotta pikkutytön tasolla olevalla Jennillä olisi rahaa törsätä rahat Hello Kitty -krääsään ja ulkomaanmatkoihin. Onko tilanne kestävällä pohjalla? Mihin päättyy loputon sukupuolten välillä surffaaminen?

STALLFLICKAN

Ohjaaja Tommi Seitajoki
Tuottaja Jan Olof Svarvar
Olof Film Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 5 000 €

Osittain dramatisoitu dokumenttielokuva, joka kertoo lapsena raiskauksen uhriksi joutuneesta Piasta. Hän päättää kohdata menneisyytensä voidakseen tulla ehjäksi. Samalla käy ilmi, että seksuaalista hyväksikäyttöä on esiintynyt paljon ja että, muutama Pian tutuista myös raiskattiin. Pia päättää lopulta kohdata raiskaajansa kertoakseen mihin tapahtuma johti hänen tapauksessaan ja kysyä, katuuko hän sitä nyt. Elokuva siitä, kuinka lapsi voi selviytyä traagisesta tapahtumasta. Elokuva tuo esiin ongelman, jota Ruotsissa on jo alettu käsitellä, mutta johon Suomessa vasta herätään: seksuaaliset häirinnät ja vallan väärinkäyttö hevosharrastuksen maailmassa.

SINTTI

ohjaaja Reetta Aalto
tuottaja Pasi Hakkio
Pohjola-filmi Oy
Elokuva
Tuotantotuki 3 000 €

Iiris on kahdeksanvuotias oikukas tyttö, joka kaipaa kipeästi äitinsä huomiota. Iiriksen marketin kassana työskentelevän yksinhuoltajaäidin Saaran ajatukset ovat kuitenkin muualla: perheen taloudelliseen tilanteeseen ei sopisi toista lasta, mutta yhtä kaikki hän on nyt raskaana vasta alkaneesta suhteestaan työttömään harrastajakalastaja Mikkoon. Lisäksi Saaran aiemmin aina kadehtima sisko Eeva, sairastaa vaikeaa syöpää. Eräänä päivänä Mikko tuo Saaralle ja Iirikselle kaloja. Iiris ottaa tehtäväkseen pelastaa juuri ja juuri hengissä räpistelevän ahvenen sintin. Iiriksen horjumaton usko kalaparan selviämiseen ja taistelu sen pelastamiseksi tempaisevat lopulta Saarankin mukaansa ja avaavat hänen silmänsä näkemään, että kaikki ei ehkä olekaan aivan toivotonta. Joskus elämä antaa enemmän, kuin uskoisimme jaksavamme kantaa. Kaikki tärkeä on kuitenkin tässä ja nyt.

TYTÖT

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Maria Mononen
Tuottajat Niko ja Mika Ritalahti
Silva Mysterium Oy
Elokuva
Tuotantotuki 10 000 €

Komedia teinityttöjen välisestä kateudesta. Kateuden kohteen stalkkaaminen saa 18-vuotiaan Hennan satuttamaan silmänsä ja menettämään näkönsä viikkokausiksi keskellä Pohjoisen kaamosta. Hennan kaikki suunnitelmat muuttuvat ja sydämen täyttää sysimusta yö. Pimeässä pelot sekoittuvat tosiasioiden kanssa, ja kaikki paha tuntuu toteutuvan. Näkö kuitenkin palautuu, ja kun kevättalven aurinko lopulta valaisee maailmaa löytää se Hennan muuttuneena tyttönä.

PARIISIN PRINSSI (HUKKUNEET UNELMAT)

ohjaaja Veera Lehto-Michaud
tuottaja Venla Helstedt
Tuffi Films Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Dokumenttielokuva avaa todellisuutta kansainvälisestä muuttoliikkeestä Afrikkaan jääneen Princessen näkökulmasta. Hänen perheensä kaikki miehet ovat joutuneet lähtemään pois kotoa laveamman leivän perässä, toiset muualle Afrikkaan, toiset Eurooppaan. Issah, aito afrikkalainen prinssi päätyy matkallaan siivoamaan parkkipaikkaa Pariisissa. Miltä on maahanmuuton todellisuus, mitä on globalisaatio ja miltä tulevaisuus näyttää maailmassa Princessen näkökulmasta. Eriarvoisuuden konkretiaa näemme myös Issahin kahden tyttären kautta, joista nuorempi syntyy etuoikeutettuun Eurooppaan, missä lähtökohdat turvalliseen ja vauraaseen elämään ovat aivan toisenlaiset kuin Princessen Kamerunissa.

VIKTOR KLIMENKO – lajinsa viimeinen

ohjaaja ja tuottaja Rauno Westerlund
Wester Production Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 9 000 €

Viktor Klimenkon tie läpi vuosikymmenten - vankileiriltä kasakkalaulajaksi ja hengellisen musiikin tulkiksi

KAHDEKSAN MUISTOKSI

Käsikirjoittaja Elina Hyvärinen
Radiodokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Esseistinen, radiodokumentti ihmisen halusta korjata menneisyyden epäkohtia, henkilökohtaisesta ideologiasta ja uskosta parempaan. Se kertoo suomalaisen, Israelissa sijaitsevan, Jad Hashamonan moshavin synty- ja kuolintarinan. Miten vuonna 1971 kuuden hengen suomalainen pioneerijoukko onnistuu perustaa oman moshavin Ben Jehudan karuun vuoristoon ja miten se kolmekymmentäseitsemän vuotta myöhemmin päätetään yhteisellä päätöksellä lakkauttaa. Yksityisten henkilöiden muistoista syntyy kollektiivinen kokonaisuus.

LUOSTARI – Munkkimainen mysteeri

tuottaja Antti Kovanto
Keljausbiz
Tietokonepeli
Tuotantotuki 12 000 €

Seikkailupelitarina, joka kertoo tarinan luostarielämän puitteissa. Tarinan pääteemoina ovat luostariyhteisön elämä sekä mukava munkkimainen nokkela huumori ja luostareiden kulttuurihistoriallinen merkitys.

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä