2017 Syksy

Hakemuksia saapui 70 kappaletta, yhteismäärältään 696 889 euroa. Tukea myönnettiin 24 hankkeeseen yhteensä 139 000 euroa.

TUKIPÄÄTÖKSET 2 / 2017

YHTEISÖJEN AIKA
Käsikirjoittajat Jousia Lappi ja Olli Viljakainen
North Arrow Films
TV-dokumentti
Suunnittelutuki 1 000 €

Kansankirkkomme sisällä toimivat jumalanpalvelusyhteisöt ovat olleet viime vuosina kasvussa niin lukumääräisesti, kuin kävijämääräisestikin, vaikka kirkon sisällä puhutaan jäsenkriisistä. Jumalanpalvelusyhteisöt rakentavat uudenlaisella tavalla yhteisöjä ympäri Suomea ja keräävät kirjavan joukon ihmisiä erilaisista taustoista. Dokumentissa seurataan kolmen ihmisen elämää jumalanpalvelusyhteisöissä. Mitä nämä yhteisöt merkitsevät heille ja miten ne ovat muuttaneet heidän elämäänsä ja heidän ympäristöään. Samalla pohditaan, mitä jumalanpalvelusyhteisöt antavat ja tarjoavat luterilaiselle kirkolle? Ovatko jumalanpalvelusyhteisöt kirkon tulevaisuus ja toivo vai ohimenevä muoti-ilmiö?

VANHA JOUKKUEKUVA
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Jussi Eskola
Tuottaja Timo Vähämäki
Jussi Eskola Oy / First Unit Oy
TV-dokumentti
Suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 2 000 €

Dokumenttielokuva lupaavista jalkapallonuorista, joille pelin henki oli hyvin erilainen myöhemmissä elämänvaiheissa. Toinen eteni Liverpoolin ja A-maajoukkueen kapteeniksi ja voitti Mestarien liigan. Toinen taasen päätyi A-maajoukkueen sijasta A-klinikalle ja asunnottomien maajoukkueeseen. Maksakirroosin jälkeen hän palasi futiskentille kolme vuotta sitten kasvattajaseurassaan. Nyt 43–44-vuotiaiden päähenkilöiden vaiheita seurataan haastattelujen ja arkistomateriaalin kautta siitä, kun he aloittivat pikkujunioreina futiksen nykypäivään asti. Lapsen viattoman futismaailman ja jalkapalloammattilaisuuden tai alkoholismin kontrasti on suuri.

SAIRAALAPASTORI
Käsikirjoittajat Armas Alvari, Jarkko Kallio, Jari Silomäki
Osuuskunta Valóság Todellisuus
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Sairaalapastorin työ on toivon ammatti, hän tuo sairaalassa toipuvan potilaan elämään voimaa parantua. Pastori on osa sairaalan muuta työyhteisöä, ei yksinäinen tummanpuhuva hahmo kuolinvuoteen äärellä. Sairaalapastorin työhön liittyy monia ennakkokäsityksiä, ja dokumentissa on tarkoitus rikkoa näitä mielikuvia johtoajatuksena “sairaalapastori ei saata ihmisiä kuolemaan vaan auttaa heitä elämään”.

LAPSUUS ON MATKA
Käsikirjoittaja Taina Tervonen
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 1 000 €

Isälläni oli unelma. Hänestä tulisi pappi ja hän lähtisi lähetystyöhön Afrikkaan. Minä synnyin unelman keskelle. Dokumentti lähetystyöntekijöistä ja heidän lapsestaan, millaisen perinnön vanhemmat jättivät lapsilleen ja he taas omille lapsilleen.

TALVINEN MATKA
Käsikirjoittajat Charoltta Airas ja Kimmo Kohtamäki
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 3 000 €

Talvinen matka halki Suomen 81-vuotiaan akateemikko ja arkkitehti Juha Leiviskän kanssa Schubertin Winterreisen hengessä. Kuuluisa arkkitehti haluaa tehdä vielä kerran tarkastuskierroksen suunnittelemissaan rakennuksissa. Dokumenttielokuvan tyylilaji on road movie. Kierrämme Leiviskän kanssa hänen suunnittelemiaan rakennuksia kevättalven valoa tulvivassa lumisessa maisemassa ja kohtaamme matkallamme ihmisiä, jotka käyttävät hänen suunnittelemiaan tiloja sekä ihmisiä hänen elämänsä varrelta.

TYHJÄ VUOSI
Käsikirjoittaja Johanna Onnismaa
Tuottaja Marianne Mäkelä
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 3 000 €

Dokumenttielokuva kertoo nuoren ensimmäisestä vuodesta ensimmäisessä omassa kodissaan lastenkodin jälkeen. Tämä ensimmäinen vuosi on merkityksellinen. Se on vuosi, jolloin tehdään pahimmat virheet, mutta löydetään myös elämän suuntaa. Se parhaimmillaan ja pahimmillaan määrittää, mihin nuoren koko elämä johtaa. Elokuvassa seurataan nykyajassa yhden tai useamman nuoren ensimmäistä itsenäistä vuotta laitoksesta lähdön jälkeen. Nuorten tarinaa kehystävät Ella, Mirka ja Matti, jotka kasvoivat Ruokolahden lastenkodissa 1970-80 -luvuilla. Vasta nyt 30 vuotta myöhemmin he ovat alkaneet miettiä uudestaan lapsuuttaan, toisia lapsia, joiden kanssa kasvoivat ja mahdollista uutta yhteydenpitoa. He kaikki kolme ovat onnistuneet kääntämään elämän puolelleen ja kokevat selviytyneensä elämässä hyvin, omin voimin.

MATKALLA OUDOSSA LAAKSOSSAOhjaaja Iiris Härmä
Tuottaja Visa Koiso-Kanttila
Guerilla Films Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Elokuva tutkijan intohimosta, tekoälystä, kuolemanpelosta ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Elokuva tarjoaa humanistisen näkökulman ajassamme olevaan erityispiirteeseen: nopean teknologisen kehityksen aiheuttamaan muutostilaan. Elokuva kertoo kahden tekoälytutkijan Michael Laakasuon ja Timo Honkelan ponnistuksista paremman yhteiskunnan ja maailman puolesta. Keskeinen kysymys kuuluu, miten eettiset ja moraaliset arvot tulisi ottaa huomioon uuden teknologian kehittämisessä sekä siihen liittyvässä poliittisessa päätöksenteossa ja lainsäädännössä? Elokuvan tavoitteena on kertoa laajalle yleisölle ymmärrettävästi lähitulevaisuutemme haasteista.

POJAT
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Mina Laamo
Koko Production Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 3 000 €

Elokuva siitä, kuinka muiden ihmisten tekemät päätökset sysäävät ystävien elämät täysin erilaisille radoille. 18-vuotiaat Masoud ja Mohanad ovat tavallisia poikia epätavallisessa elämäntilanteessa. He ovat Suomeen alaikäisinä yksin tulleita turvapaikanhakijoita, joita joskus kutsutaan ankkurilapsiksi. Kestääkö ystävyys, jos toinen saa jäädä ja toisen täytyy lähteä? Saako toisen elämä siivet alleen, ja palaako toisen takaisin lähtötilanteeseen? Millaista on, kun muut ihmiset tekevät elämäsi suurimmat päätökset? Millaista on varttua yksin aikuiseksi ilman läsnä olevaa perhettä?

PASSIO
Käsikirjoittajat ja ohjaajat Tiina Halonen ja Tuomo Leino
Tuottaja: Mats Långbacka
Långfilm Productions Oy
Animaatioelokuva
Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Elokuva kertoo viimeisen matkan, evankeliumien kertomuksen, kärsimysten tien. Kertomuksessa löytyy rinnastus tunnetilaan elämästä - halu, nautinto, pelko ja kärsimys. Passio on ennen kaikkea tarina kärsimyksestä, kuolemasta, jossa valo ja pimeys kohtaavat - hiljaisuus.

TYTÖT
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Maria Mononen
Tuottajat Niko ja Mika Ritalahti
Silva Mysterium Oy
Elokuva
Ennakkovalmistelutuki 4 000 €

Tytöt on pimeä komedia teinityttöjen välisestä kateudesta. Kateuden kohteen stalkkaaminen saa 18-vuotiaan Hennan satuttamaan silmänsä ja menettämään näkönsä viikkokausiksi keskellä Pohjoisen kaamosta. Hennan kaikki suunnitelmat muuttuvat ja sydämen täyttää sysimusta yö. Pimeässä pelot sekoittuvat tosiasioiden kanssa, ja kaikki paha tuntuu toteutuvan. Näkö kuitenkin palautuu, ja kun kevättalven aurinko lopulta valaisee maailmaa löytää se Hennan muuttuneena tyttönä.

UNOHDETTU KANSA
Ohjaaja Suvi West
Tuottaja Janne Niskala
Vaski Film Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 2 000 €

Dokumenttielokuva, missä saamelaiset taistelevat olemassaolonsa puolesta. Elokuvassa tutustutaan Suomen valtion harjoittamaan saamelaispolitiikkaan ja kansan nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen. ”Unohdettu kansa” on eräänlainen pamfletti ja hätähuuto EU:n ainoan alkuperäiskansan tulevaisuuden puolesta - saamelaisten omalla suulla. Tarina on universaali, sillä monet alkuperäiskansat käyvät samankaltaista taistelua ympäri maailmaa.

MARIAN LAPSET
Käsikirjoittajat Anna Viitala, Jan Forström
Ohjaaja Zaida Bergroth
Tuottajat Daniel Kuitunen, Kaisla Viitala
Elokuvayhtiö Komeetta
Pitkä elokuva
Tuotantotuki 10 000 €

Marian lapset kertoo nuoren Salomen tarinan joka elää Maria Åkerblomin johtamassa suljetussa uskonlahkossa. Tarina perustuu 1920-luvulla eläneen karismaattisen Maria Åkerblomin ja hänen johtamansa lahkon vaikutuksista lahkon jäsenten elämään. Lahko syyllistyi rikoksiin ja jopa tappoon. Orpo Salome joutuu Marian lahkon piiriin ja toimi hänen avustajanaan.

ERÄÄN PAIMENKOIRAN TARINA
Ohjaaja Jaana Wahlforss
Tuottaja Mikael Wahlforss
Epidem
Yhteistuotanto
Lasten animaatioelokuva
Tuotantotuki 15 000 €

Vaelluskertomus, joka kertoo paimenkoira Lilan ja vuohi Iman uskollisesta, lojaalista toveruudesta sekä vaellusmatkan kokemuksista, jotka muuttavat niiden molempien elämän. Elokuva on poikkeavasta näkökulmasta kerrottu tarina joulunajan tapahtumista. Kertomuksen näkijöitä ja kokijoita ovat eläimet, jotka lähtevät seuraamaan taivaalle syttynyttä uutta tähteä. Tähti johdattaa Lilan kumppaneineen pieneen, vaatimattomaan kaupunkiin, jossa se tapaa vastasyntyneen seimessä nukkuvan lapsen. Tämän syntymätarinan ympärille punoutuvat elokuvan muut tapahtumat, niin hyvät kuin pahat kokemukset, jotka Lila ja Ima vaellusmatkallaan kohtaavat. Elokuva on tarina vapaudenkaipuusta, rakkaudesta ja solidaarisuudesta, samalla kun se kertoo eläinten elämästä ihmisten hallitsemassa maailmassa. Elokuvan graafinen ulkonäkö perustuu italialaisen freskomaalarin Giotton taiteeseen.

SCHOOL OF HOPE
Ohjaaja Mohamed El Aboudi
Tuottaja Pertti Veijalainen
Illume Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 5 000 €

Länsimaiselle ihmiselle koulutus on itsestään selvyys ja pakollistakin, mutta Marokon vuoristoylängöllä elävälle paimentolaisheimolle se on harvinainen etuoikeus. Dokumentti kertoo paimentolaisheimon taistelusta lastensa koulutuksen puolesta ja nuoren opettajan yrityksestä auttaa samalla kun hän kärsii hallituksen epätasa-arvoisesta suhtautumisesta syrjäseutuja kohtaan.

SODAN SILMÄT
Käsikirjoittajat Jouko Aaltonen ja Seppo Rustanius
Tuottaja Jouko Aaltonen
Illume Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 5 000 €

Sodan silmät on dokumenttielokuva, joka käsittelee isoa teemaa, lapsia sodan uhreina, yhden konkreettisen tapauksen, Suomen vuoden 1918 sisällissodan kautta. Lapset olivat läsnä sotatapahtumissa, todistajina, silminnäkijöinä, osallisina, uhreina. Tämä näkyy niissä tuhansissa valokuvissa, jotka sodasta on otettu – kun vain katsoo tarkasti: lapsia on aikuisten välissä, kuvien reunoilla, välillä ylpeänä poseeraamassa tai tuskissaan sotilassairaalan pedissä. Moni katse jää syvästi nykyhetken katsojan mieleen. Viattomuus ja julmuus kohtaavat.

MARIA OCH DEMONEN
Ohjaaja ja tuottaja Jan-Olof Svarvar
Olof Film
TV-dokumentti
Tuotantotuki 7 000 €

Maria och Demonen är en dokumentär som handlar om en vuxen kvinnas kamp mot ätstörning. I filmen får man följa Maria i hennes dagliga liv från det att hon står inför det faktum att kroppen håller på att ge upp och livet håller på att ta slut. Men Maria tar upp kampen mot sin sjukdom och filmen följer henne genom den tiden. En tid som är full av stora livsfrågor. Maria ställs om och om igen att fundera på vad som har betydelse i livet. Vad som ger mening i livet. Varför ska man leva.

NEPALIN MORSIAMET
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Tiina Madisson
Tuottajat Kirsi Mattila, Joonas Kauppinen
Osuuskunta Icebreaker Productions
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Tarina alaikäisten tyttöjen joutumisesta naimisiin vastoin tahtoaan. Elokuva kertoo myös tyttärien ja isien välisestä suhteesta, lyhyeksi jäävästä lapsuudesta ja tärkeän tukipilarin – isän – menettämisestä tytön elämässä. Elokuva tapahtumat sijoittuvat pieneen nepalilaisen syrjäkylään, Itahariin, lähellä Intian rajaa. Tällä seudulla lapsiavioliitot ovat yleisiä. Laki kieltää ne, mutta traditio elää. Rakkausavioliitot ovat täällä vieras käsite. Tytöt naitetaan ennen kuin he ehtivät pilaamaan maineensa, rakastuminen olisi häpeäksi

IHMISEN OSA
Käsikirjoittaja Kari Hotakainen
Ohjaaja Juha Lehtola
Tuottajat Misha Jaari, Mark Lwoff
Oy Bufo Ab
Pitkä elokuva
Tuotantotuki 20 000 €

Kertomus nykyaikaisesta suomalaisesta perheestä, jonka markkinatalous hajotti. Toisistaan eksyneet perheenjäsenet löytävät lopulta toisensa, ja tätä kamppailua katsotaan tässä sydämellisessä hyvänmielen komediassa lämmöllä ja ihmistä ymmärtäen. Hajonneen perheen uudelleen yhdistymiseen tarvitaan ennen kaikkea totuutta sekä itsensä ja toisten hyväksymistä sellaisina kuin he ovat.

MURTOMAA
Ohjaaja Einari Paakkanen
Tuottaja Elina Pohjola
Pohjola-Filmi Oy
Tuotantotuki 20 000 €

Dokumentissa tarkastellaan pääosin lapsen näkökulmasta, millainen kokemus on sopeutua Suomeen, minkälaisiin asioihin ihminen kiinnittyy ja identifioituu uudessa kotimaassaan.  Keskiössä on kysymys, miten erilaisten kulttuurien yhteen kasvaminen on mahdollista – millaisia suomalaisia Farahista ja hänen perheenjäsenistään tulee? Dokumentin ympäristönä on Helsingissä 2015 perustettu Kansainvälinen hiihtokoulu, joka auttaa maahanmuuttajalapsia kotoutumisessa ja kannustaa heitä suomalaiskansallisen talviurheilun pariin.

KAIKKI PELISSÄ
Ohjaaja Katariina Blomqvist
Tuottaja Hannu Karisto
Slap Media Oy
Radiodokumenttisarja
Tuotantotuki 5 000 €

Rahapeliongelmiin liittyy paljon häpeää ja vaikenemista. Ongelmia pelaamisen hallinnan kanssa on noin 200 000 suomalaisella. Kun myös peliongelmista ja kärsivien läheiset huomioidaan, liiallisen rahapelaamisen aiheuttama hätä ja pahoinvointi ulottuvat laajalle suomalaiseen yhteiskuntaan. Radiodokumenttisarja käsittelee peliongelmien syitä, seurauksia ja ratkaisuja.

VAIKUTTAVUUSTYÖTUTKIMUS
Käsikirjoittaja Helena Yli-Kyyny
Tutkimus
Muu tuki 2 000 €

AVEK, SES ja KMS käynnistivät helmikuussa 2017 hanketuen Elokuva muuttaa maailmaa – tuki dokumenttielokuvan vaikuttavuustyölle. Tutkimuksessa perehdytään tuen saaneiden kolmen elokuvan vaikuttavuuskampanjoihin ja kuvataan sitä, miten ne toteutetaan ja mitä niillä saavutetaan.

QUEERSCENES
Tuottaja Juhani Alanen
Tampereen elokuvajuhlat ry
Elokuvasarja
Muu tuki 3 000 €

Tampereen elokuvajuhlat kokoaa vuonna 2018 pidettäville juhlille Queerscenes ohjelmistokokonaisuuden. Hankkeen lähtökohtana on ihmisoikeudet ja seksuaalivähemmistöjen asema yhteiskunnassa.

TIEDE JA USKONTO -verkkomateriaali
Areiopagi ry
Verkkomateriaali
Suunnittelutuki 5 000€

Hankkeen tavoitteena on suunnitella ja tuottaa 15-20 vuotiaita nuoria ja heidän opettajiaan hyödyttävää materiaalia tieteen ja uskonnon suhteesta. Tuotettavaan oppimateriaaliin sisältyy lyhyitä artikkeleja, oppimistehtäviä, podcastjaksoja ja opettajille suunnattu verkkokurssi.

VIA CRUCIS -vaellus
Via Crucis Porvoossa Tuki ry
AR-sovellus
Tuotantotuki 3 000 €

En pilotproduktion av en AR-app som möjliggör att enskilda kan utföra en meditativ Via Crucis -vandring på egen hand med hjälp av sin mobiltelefon eller läsplatta.

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä