2017 kevät

Hakemuksia saapui 92 kappaletta, yhteismäärältään 797 108 euroa. Tukea myönnettiin 17 hankkeeseen yhteensä 135 500 euroa.

TUKIPÄÄTÖKSET 1 / 2017

SOTILAAN SALAISUUS

käsikirjoittaja Raija Talvio
ohjaaja Taru Mäkelä
tuottaja Liisa Akimof
Production House Filnalnd Oy
Draamasarja
Suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 5 000 €

Sotilaan salaisuus on kuusiosaiseksi suunniteltu, tositapahtumista innoituksensa saanut vuoteen 1942 sijoittuva draamasarja. Sarjan lähtökohtana on juutalaisten poikkeuksellinen tilanne toisen maailmansodan aikana Suomessa, joka soti Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan. Sarjan päähenkilö on 23-vuotias päämajan tiedusteluosastolla työskentelevä Samuel Adler, joka joutuu vaikean moraalisen dilemman eteen: hän saa salaista ja järkyttävää tietoa juutalaisten likvidoinnista, muttei voi puhua siitä. Häntä sitoo vaitiolovelvollisuus ja kuuliaisuuslupaus esivaltaa kohtaan. Toisaalta hän itse perheineen ja sukulaisineen on vaarassa – Samuel on juutalainen. Sarjan perusteema kiertyy moraalisten valintojen tekemiseen.

RELIIKKI
käsikirjoittaja Pia Andell
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 4 000 €

Dokumenttielokuva kertoo kolmesta hienosta ja ei laajalti tunnetusta uskonpuhdistusta edeltävän katolisen keskiajan ilmiöstä ja samalla koko aikakaudesta, ja sen taiteesta Suomessa: Turun tuomiokirkon reliikkikokoelma, Kansallismuseossa sijaitseva 1400 -luvun alussa valmistunut Pyhän Barbaran alttarikaappi sekä 1200-luvulta peräisin oleva puinen ja lempeä Nousiaisten pyhimysveistos. Elokuva yhdistää historian ja nykypäivän siinä, että se näyttää kuinka menneisyyttä tutkitaan modernein teknologisin keinoin, ja kuinka nuo keinot paljastavat lisää keskiajan Suomesta

SODAN SILMÄT
käsikirjoittajat Jouko Aaltonen ja Seppo Rustanius
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 3 000 €

Dokumenttielokuva, joka käsittelee isoa teemaa, lapsia sodan uhreina, yhden konkreettisen tapauksen, Suomen vuoden 1918 sisällissodan kautta. Lapset olivat läsnä sotatapahtumissa, todistajina, silminnäkijöinä, osallisina, uhreina. Tämä näkyy niissä tuhansissa valokuvissa, jotka sodasta on otettu – kun vain katsoo tarkasti: lapsia on aikuisten välissä, kuvien reunoilla, välillä ylpeänä poseeraamassa tai tuskissaan sotilassairaalan vuoteessa. Moni katse jää syvästi nykyhetken katsojan mieleen. Viattomuus ja julmuus kohtaavat.

SOVITTELU
käsikirjoittaja John Webster
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 4 000 €

Dokumenttielokuvassa vakavien rikosten sovittelussa tavoitteena on näyttää sovittelijan koulutusta, sekä seurata kahta tai useampaa sovittelutapausta alusta loppuun sekä uhrin / uhrin omaisen että tekijän näkökulmista. Koulutusta kuvaamalla voidaan taustoittaa sovitteluprosessia sekä niitä tärkeitä asioita, joita sovittelijan tulee prosessissa huomioida. Elokuvan keskiössä on kuitenkin kahden osapuolen pyrkimys sovittaa tapahtunutta. Kuten yllä kuvaillaan, uhrin / uhrin omaisen taholta sovitteluun hakeudutaan oman mielenrauhan, parantumisen tai elämänlaadun parantamisen vuoksi. Rikoksen tekijä kenties samoista syistä, ja ehkä myös anteeksiannon toivossa.

LAJINSA VIIMEINEN – VIKTOR KLIMENKO
käsikirjoittaja Rauno Westerlund
Wester Production Oy
TV-dokumentti
Käsikirjoitustuki 4 000 €

Mies joka on syntyperältään etelävenäläistä kasakkasukua. Viihdetaiteilija josta jo 1960-luvulla tuli kaikkien tuntema näyttelijä ja laulaja. Menestyslaulaja josta tuli 1970 julkaistun venäjänkielisen Stenka Rasin -levyn myötä ´Suomen irrallinen kasakka´. Maahanmuuttaja josta vasta 1973 tuli Suomen kansalainen. Etsijä joka koki uskoon tulemisen ihmeen pääsiäisyönä 1980. Yhäkin tuhansien ja taas tuhansien musiikinystävien rakastama laulaja ja tulkitsija, jolle kaupalliset levy-yhtiöt ovat kääntäneet selkänsä. Mies joka sananmukaisesti on kulkenut omia polkujaan - myös ratsun selässä, kasakoitten tapaan, ilman satulaa.

RAHTI
ohjaaja Matti Kinnunen
tuottaja Joonas Hytönen
FremantleMedia Finland Oy
Draamasarja
Käsikirjoitus ja ennakkovalmistelutuki 4 000 €

8-osainen draamasarja kansainvälisestä ihmissalakuljetuksesta ja joukosta ihmisiä, jotka joutuvat sen kanssa tekemisiin: nuori eritrealainen nainen menettää miehensä ja kadottaa tyttärensä pakomatkalla Suomeen, rahavaikeuksiin ajautunut veljespari varastaa pakettiauton jonka sisälle on kätketty ihmisiä, ja vuosia adoptiota jonottanut naisjuristi alkaa edunvalvojaksi lapselle jonka vanhempien olinpaikasta ei ole tietoa.

ELÄMÄN HINTA
käsikirjoittaja Lauri Kemppainen
tuottaja Antti Vuori
Tmi Antti Vuori
Tv-dokumentti
Käsikirjoitustuki 2 000 €

Dokumentti tuo yhteen kaksi kristittyä eksistentialistia: 75-vuotiaan kirjailija ja filosofi Torsti Lehtisen ja 34-vuotiaan rap-artisti ja teologian tohtori Lauri ”Daikini” Kemppaisen. Kemppaisen kanssa tutustutaan pitkän uran kirjailijana ja ajattelijana tehneen Torsti Lehtisen perintöön eksistentiaalis-kristillisen mielenmaiseman kuvaajana.

MURTOMAA
ohjaaja Einari Paakkanen
tuottaja Elina Pohjola
Pohjola-Filmi Oy
TV-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Dokumentissa tarkastellaan pääosin lapsen näkökulmasta, millainen kokemus on sopeutua Suomeen, minkälaisiin asioihin ihminen kiinnittyy ja identifioituu uudessa kotimaassaan. Millaisia ongelmia ja valintoja lapsi kohtaa? Löytääkö hän uusia ystäviä? Keskiössä on kysymys, miten erilaisten kulttuurien yhteen kasvaminen on mahdollista – millaisia suomalaisia Farahista ja hänen perheenjäsenistään tulee? Dokumentin ympäristönä on Helsingissä 2015 perustettu Kansainvälinen hiihtokoulu, joka auttaa maahanmuuttajalapsia kotoutumisessa ja kannustaa heitä suomalaiskansallisen talviurheilun pariin.

SINTTI
ohjaaja Reetta Aalto
tuottaja Pasi Hakkio
Pohjola-Filmi Oy
Lyhyt draamaelokuva
Ennakkovalmistelutuki 7 000 €

Draamaelokuva Iiris on 8-vuotiaan innolla ja tulevaisuudenuskolla ympäröivään maailmaan tutustuva tyttö. Iiriksen yksinhuoltajaäiti Saara tekee osa-aikatyötä kaupan kassalla. Hänen taloudelliseen tilanteeseen ei lainkaan sovi toinen lapsi, joka nyt on kuitenkin tulossa lyhytaikaisen tuttavuuden Mikon kanssa. Saaran siskolla Eevalla on ulkoisesti asiat hyvin – hyvä palkkatyö ja perhe. Kamppaillessaan syöpähoidoissa ei hän kuitenkaan tunne oloaan kovin hyväosaiseksi. Eräänä päivänä Mikko tuo Saaralle ja Iirikselle kaloja. Iiris ottaa tehtäväkseen pelastaa juuri ja juuri hengissä räpistelevän sintin. Sintin hengissä säilymisestä kasvaa metafora syntymättömän lapsen kohtalolle. Onko elämä sittenkään niin epätoivoista?

LÄPI ESTEIDEN OSA 1 – PUHUVA KATSE
ohjaaja ja tuottaja Heidi Majander
Ube-Helsinki Oy ja Videotuotanto E & S
TV-dokumentti
ennakkovalmistelu- ja tuotantotuki 7 000 €

Miten hätistät hyttysen, jos et voi liikkua? Tai huudat apua, jos et pysty puhumaan? Kati ei pysty kumpaankaan. Entä voitko rakastua, tehdä töitä, matkustaa...auttaa muita?!Onko liikkumis- ja puhekyvyn tilalle tullut jotain muuta?

ZARA
ohjaaja Arto Halonen
tuottaja Arto Halonen
Art Films Production Oy
TV-draamadokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Tarina ihmiskaappausten hämärästä maailmasta ja sieltä selvinneiden työläästä prosessista koota minuutensa ja ihmisyytensä pala palalta.

BUU -SAGOR
ohjaaja ja tuottaja Magnus Wikström
Kamala Production
Lasten tv-sarja
Tuotantotuki 10 000 €

BUU-sagor är en TV-serie för barn som är en del av temat “Läsning och berättelser” som BUUklubben har för år 2017. Vi kommer att samarbeta finlandsvenska barnboksförfattare och slutprodukten är en tv-serie för barn bestående av 24 avsnitt à 5 minuter som också skall fungera som ett audio-serie utan bild.

VARASTO 2
ohjaaja Taru Mäkelä
tuottaja Markku Tuurna
Kinosto Oy
Elokuva
Tuotantotuki 10 000 €

Varasto 2 on jatkoa ykkösosan rouhealle komedialle. Kakkosessa samat, tutut duunarihahmot kamppailevat eloonjäämisestä lama-ajan Suomessa. Hurtti huumori ja viiltävä nyky-Suomen kuva lyövät kättä.

MARTTI JA MINÄ
ohjaaja ja tuottaja Satu Väätäinen
Luterilaisen kulttuurin säätiö
TV-dokumentti
Tuotantotuki 8 000 €

Dokumenttiohjelman tarkoituksena on kuvata uusimpaan tutkimukseen perustuen Martti Lutherin tie ujosta oikeustieteen opiskelijasta katolisen kirkon uhmakkaaksi kriitikoksi. Samalla tuodaan esille, miten hänen korostuksensa kulkeutuivat Suomeen ja miten ne yhä näkyvät suomalaisessa kulttuurissa. Ohjelma kuvataan reformaation tärkeimmillä historiallisilla paikoilla. Isolta osalta tuntemattomiksi jääneiden Luther-tarinoiden kertojana ja reformaation oppaana kirkosta kapakkaan kulkee piispa Jari Jolkkonen.

TUMMA KRISTUS
ohjaaja Klaus Härö
tuottaja Kaarle Aho ja Kai Nordberg
Making Movies Oy
Elokuva
Tuotantotuki 25 000 €

Ikääntynyt taidekauppias suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Hän löytää taidehuutokaupasta taulun, jota epäilee paljon lähtöhintaansa arvokkaammaksi. Hän päättää lähteä viimeiselle keikalle ansaitakseen kunnon eläkerahat ja läheistensä arvostuksen.

HÖLMÖ NUORI SYDÄN
ohjaaja Selma Vilhunen
tuottajat Elli Toivoniemi ja Venla Helstedt
Tuffi Films Oy
Nuorten elokuva
Tuotantotuki 20 000 €

Elokuva kertoo nuoresta Lennistä ja Kiirasta, joiden hapuileva nuori rakkaus joutuu koetukselle, kun Kiira tulee raskaaksi. Vaille vanhempiensa huomiota jääneet nuoret alkavat haaveilla oikotiestä aikuisuuteen ja yhteisestä kodista, joka olisi toisenlainen kuin heidän omansa. He päättävät pitää lapsen. Lenni haluaa olla hoitaa isyyden hyvin. Se on vaikeaa 16-vuotiaalle, joka ei ole edes tavannut omaa isäänsä. Hän löytää isähahmon rasistisesta, kamppailulajeja harrastavasta Jannesta, jolla tuntuu olevan vastaus kaikkeen. Toisenlainen miehenmalli olisi naapurin somalialaistaustainen perheenisä Abdi. Kiira puolestaan on tottunut pitämään huolta pikkusisaruksistaan. Hän on varma pärjäämisestään, mutta vanhemmuus on yksinäisempi kokemus kuin hän etukäteen arvasi.

KAINUUN KONGOLAISET
ohjaaja Markku Heikkinen
tuottaja Hannu-Pekka Vitikainen
Zone2 Pictures Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 7 500 €

Dokumenttielokuva Suomen Kainuuseen siirrettyjen pakolaisten mielenmaisemasta ja identiteetistä kielten opiskelun kautta. Kuka olen, mistä tulen, missä onkaan kotoni, mitä kieltä puhun. Mistä kumpuavat lapsuuden tarinat, satukuvat metsistä, jotka toivat suojaa sodilta ja tarjosivat leipää. Dokumenttielokuvassa seurataan kongolaisten kotoutumista, suomen kielen opiskelua ja kuvataan äidinkielen ja perinteisten tarinoiden siirtymistä lapsille, jotka oppivat suomea paremmin kuin vanhempansa.

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä