2016 syksy

Hakemuksia saapui 74 kappaletta, yhteismäärältään 797 211 euroa. Tukea myönnettiin 22 hankkeeseen yhteensä 145 000 euroa.

TUKIPÄÄTÖKSET 2 / 2016

PARATIISI
käsikirjoittaja Lasse Keso
TV-dokumentti
Suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 2.000 €

Minkälainen paikka on Paratiisi? Eri-ikäiset, eri kulttuureissa eläneet, eri uskontokuntia edustavat ihmiset kertovat minkälaisena näkevät tämän paikan, jonne ihmiset kuoleman jälkeen saapuvat. Vertauskohtana kullakin on oma eletty elämä ja elämänkokemukset. Joillekin Paratiisi on Eedenin puutarha - syyrialaiselle pakolaiselle se voi olla myös Oulu. Dokumentin (30’) tarkoitus on pohtia Paratiisin – hyvän – käsitettä. Tarkoitus on herättää katsoja huomaamaan kuinka samankaltaisia ihmiset ovat eripuolella maapalloa. Tarkoitus on lisätä suvaitsevaisuutta eri ihmisten välillä.

KAIKKI PELISSÄ
käsikirjoittaja Katarina Blomqvist
Radiodokumenttisarja
Käsikirjoitustuki  2.000 €

Ruokakaupoissa ja kioskeilla välkehtivät hedelmäpelit eivät ole harmitonta viihdettä, vaan ne tuhoavat monen suomalaisen elämän. Rahapeliongelmiin liittyy kuitenkin paljon häpeää ja vaikenemista. Sen vuoksi monelle on yllätys, että vaikeista peliongelmista kärsiviä ongelmapelaajia löytyy Suomesta yli 100 000. Kuvaan kuuluu, että juuri ongelmapelaajat tuottavat merkittävän osan peliyhtiöiden voitoista. Rahapeliongelmasta olisi Suomessa puhuttava enemmän. Kameran eteen nämä ihmiset eivät suostu, mutta radiodokumentti on aiheen käsittelemiseen hyvä väline. Radiodokumenttisarjassa peliongelmista kärsivät henkilöt itse ovat äänessä ja kertovat tilanteestaan. Lyhytdokumenttien sarja koostuu 15 jaksosta, kunkin jakson kesto on 3- 5 min.

KONFIRMAATIO
käsikirjoittaja Ulla Heikkilä
Nuorten pitkä elokuva
Käsikirjoitustuki 4.000 €

Konfirmaatio on nuorelle yleisölle suunnattu komediallinen draama, joka kertoo erään rippileiriviikon tarinan. Konfirmaatio kertoo kolmesta rippileiriläisestä ja nuoresta naispapista leiriviikon aikana. Kaikki neljä yrittävät selviytyä viikon tuomista hienoista ja tuskallisistakin kokemuksista idyllisessä leirikeskuksessa Helsingin lähettyvillä.

RISTIRETKI
käsikirjoittaja Elmeri Kauko
toimittaja Kaarlo Hurtig
Balansia Films Oy
Tv-dokumenttisarja
Käsikirjoitustuki 4.000 €

Kuusi-osainen televisio-ohjelmasarja on tutkimusmatka uskovaiseen Suomeen. Sarjassa seurataan kristillisyyden jälkiä suomalaisessa yhteiskunnassa sekä kristinuskon ja kirkon merkitystä suomalaisessa kehittyvässä yhteiskunnassa, että sen kulttuurissa, arvoissa ja normeissa.

PASSIO
käsikirjoittaja Tuomo Leino
animaatiot Tiina Halonen
tuottaja Mats Långbacka
Långfilm Productions Oy
Animaatioelokuva
Käsikirjoitustuki 3.000 €

Elokuva (15’) kertoo viimeisen matkan, evankeliumien kertomuksen, kärsimysten tien. Kertomuksessa löytyy rinnastus tunnetilaan elämästä - halu, nautinto, pelko ja kärsimys. Passio on ennen kaikkea tarina kärsimyksestä, kuolemasta, jossa valo ja pimeys kohtaavat - hiljaisuus.

DAKTARI LEENA
käsikirjoittaja Timo Peltokangas
Dokumenttielokuva
Käsikirjoitustuki 3.000 €

Dokumentti Leena Pasasesta, joka on työskennellyt vuodesta 1981 aina eläkkeelle jäämiseensä saakka Suomen Lähetysseuran tehtävissä lastenlääkärinä Ilembula Lutheran Hospitalissa. Edelleen eläkkeelle jäämisestä huolimatta hän jatkaa työtään Mufindin seudulla. Pasasen työ on koskettanut laajalti alueen ihmisten elämää myös sairaalan ulkopuolella ja on yhteisönsä suuresti arvostama.

KUKA MINÄ OLEN
ohjaus Virpi Suutari
tuotanto Markku Tuurna
Filmimaa Oy
Tv-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 6.000 €

Intiimi ja peloton elokuva identiteetin murtumisesta muistisairaaksi diagnosoinnin jälkeen. Mahdollisesti se tulee olemaan myös kuvaus kuoleman kohtaamisesta päähenkilön ja hänen läheistensä kautta. Elokuva seuraa jopa vuosia keski-ikäistä päähenkilöään Päiviä ja hänen kahta poikaansa äidin sairauden äärellä. Elokuvassa kohdataan luopumisia ja sopeutumista, tarkastellaan terveys- ja sosiaalitukijärjestelmän toimia ja ollaan elämän peruskysymysten äärellä. Mukana on myös humaania huumoria, kun muistisairas päähenkilö etsii yksinäisyyteensä miesseuraa deittisivustojen kautta ja tapaa tällä matkalla niin gambialaisen lähihoitajan kuin suomenruotsalaisen rasistin.

ASFALTTIENKELIT
käsikirjoittaja Emma Broström
tuottaja Markku Flink
Periferia Productions Oy
Tv-fiktiosarja
Ennakkovalmistelutuki 4.000 €

Asfalttienkelit (3 x 45’) kertoo suomalaisista, monikulttuurisuuden keskellä elävistä tytöistä, heidän peloistaan ja taistelustaan omien unelmien puolesta maailmassa, joka lietsoo vihaa ihmisten välille.

VIELÄ PIENEN HETKEN VIERELLÄSI
ohjaaja Jenny Timonen
tuottaja Pasi Hakkio
Pohjola-filmi Oy
Lyhyt dokumenttielokuva
Ennakkovalmistelutuki 5.000 €

”Vielä pienen hetken vierelläsi” kertoo kolmen saattohoitajan ajatuksia heidän työstään, työssäjaksamisesta ja toisen ihmisen tarpeellisuudesta kuoleman hetkellä. Heidän tehtävä on olla läsnä, jos ketään muuta ei ole tarjolla. Saattohoitajien kautta meille muistutetaan, että kuolema on välttämättömyys, jota ennen on kuitenkin elämä, josta saa nauttia. Elokuvassa (15’) käsitellään toivoa, surua, armoa ja kuolemaa. Kuolevaa emme näe, eikä tarina ole varsinaisesti kenenkään oma, vaan kertoo yksilöistä, jotka pystyvät ryhmänä ylittämään kuoleman ja surun.

DOMINI – MILJOONA TAPAA MUUTTAA
tuottaja Mervi Viuhko
Medialähetys Sanansaattajat ry
Media-applikaatio
Ennakkovalmistelu-, tuotanto- ja levitystuki 10.000 €

Mobiiliapplikaatio, jonka kautta tehdään hyvää ja viedään toivon sanomaa. Applikaation avulla voi tukea taloudellisesti, kutsua mukaan ystäviä, kerätä pisteitä, seurata hankkeiden edistymistä, olla vuorovaikutuksessa, valita arkihaasteen tai Sanan vitamiinin rohkaisuksi.

AREIOPAGI PODCAST
tuottajat Miikka Niiranen ja Rope Kojonen
Areiopagi ry
Verkkopalvelu
Tuotantotuki 1.000 €

Areiopagi podcast on yhdistelmä teologiaa, filosofiaa ja tieteitä. Se käsittelee ihmiskunnan ikuisia ”suuria kysymyksiä”, kuten Jumalan olemassaoloa, moraalin perustaa, vapaata tahtoa, maailman syntyä ja kehitystä sekä uskonnon hyviä ja pahoja puolia. Podcast käsittelee syvällisiä aiheita rennosti ja kielellä, jota tavallinen suomalainen ymmärtää. Jokainen jakso perustuu lyhyelle väitteelle, kuten ”uskonto aiheuttaa väkivaltaa” tai ”vapaa tahto on illuusio”. Yksi jakso on tiivis 20–25 minuutin paketti, jonka kerkeää kuunnella työmatkalla tai lenkillä. Sen aikana kuuntelijalle selviää aihetta koskevan keskustelun päälinjat sekä niiden perusteluita ja ongelmia.

BARCELONA TAI KUOLEMA
käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha-Pekka Tanskanen
tuottaja Isabella Karhu
Danish Bear Production Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10.000 €

Dokumenttielokuva, jonka keskiössä on paperittomien, romumetallia keräävien siirtolaisten taistelu Barcelonassa. Barcelonassa arvioidaan olevan noin 200 romunkerääjää, jotka elävät yhteiskunnan ulkopuolella. Elokuvassa kuvataan turismin vaikutuksia kaupunkiin ja kurkistetaan syvälle kerääjien arkiseen taisteluun. Dokumentti kertoo näiden romumetallia keräävien, yhteiskunnan laitamilla elävien siirtolaisten kautta länsimaiden sieluntilasta 2010-luvulla massaturismin, kertakäyttökulttuurin ja absurdiuden keskellä. Tätä pistettä kohti historia on vienyt meitä vääjäämättömästi.

#LAITAITTESLIKOON
tuottaja Oskar Forstén
frankforstén Oy
Lapsille suunnattu verkkodokumentti
Tuotantotuki 4.000 €

Interaktiivinen dokumenttielokuva, jossa katsojalla mahdollisuus valita kolmen erilaisen tarinan kulkua. Jokainen elokuva on jaettu kolmeen episodiin: 1) tavoitteen asetus, 2) treenaaminen, sekä 3) loppukoitos. Jokaisessa episodissa katsoja voi valita “splitscreen-moden”, missä nykynuorison idoli kertoo kuhunkin vaiheeseen liittyviä anekdootteja omasta elämästään. Koska kyseessä on interaktiivinen dokumentti, katsojalle tarjotaan myös mahdollisuus episodien väleissä hyppiä vapaasti tarinasta toiseen. KidsDocs hanke

SUOMEN HAUSKIN MIES
ohjaaja Heikki Kujanpää
tuottaja Klaus Heydeman
Inland Film Company Oy
Pitkä elokuva
Tuotantotuki 15.000 €

Sata vuotta sitten tapahtuneen tosikertomuksen pohjalta tehtävä elokuva. Ryhmä pahoin laihtuneita työväenteatterilaisia teki Suomen kuninkaan ”kunniaksi” huvinäytelmän Ison Mjölön vankisaaren karuissa olosuhteissa. Jostain he saivat voimaa harjoitella ja esiintyä. Tapaus yhdisti ensi illassa punavankeja ja valkoisia vartijoita.Uuden oikeudenkäynnin toivossa kuolemaan tuomittu punavanki, koomisista rooleistaan tunnettu Toivo Parikka, saa teatteriryhmineen viimeisen mahdollisuuden: heidän on tehtävä huvinäytelmä vartijoidensa ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi. "Jos nauratatte, teitä ei ammuta."

LUOSTARI – MUNKKIMAINEN MYSTEERI
tuottaja Antti Kovanto
KeljausBiz
Verkkopeli
Kehittämistuki 5.000 €

Seikkailupelitarina, joka kertoo kertomuksen luostarielämän puitteissa. Tarinan pääteemoina ovat luostariyhteisön elämä sekä mukava munkkimainen nokkela huumori ja luostareiden kulttuurihistoriallinen merkitys.

ARMOA 2017
tuottaja Kirsi Rostamo
Kristityt yhdessä ry
Radio-ohjelmasarja
Tuotantotuki 5.000 €

Kirkon reformaation merkkivuodelle antaman otsikon alle tehdään reformaatiosta laajasti kertova radio-ohjelmasarja vuonna 2017. Ohjelmat lähetetään alkaen viikolla 1 ja päättyen reformaation päätapahtumien viikkoon viikolla 44. Ohjelman pituus on noin 15 minuuttia. Jokaisesta ohjelmasta tehdään myös kuvallinen artikkeli, jossa on toimituksellisesti kirjoitettu pääasiat haastattelun sisällöstä.

SUOMALAINEN ENKELI
Ohjaaja Jean Michel Roux
Tuottaja Kaarle Aho
Making Movies Oy
Tv-dokumentti
Tuotantotuki 20 000 €

Suomalainen enkeli on ranskalaisen Jean Michel Roux’n dokumenttielokuva Suomesta ja suomalaisuudesta. Elokuvan ytimessä on Hugo Simbergin rakastettu taideteos Haavoittunut enkeli. Elokuvassa erilaiset suomalaiset kertovat suhteestaan taideteokseen, enkeleihin, maailmanmenoon ja elämään. Haastateltavat miettivät taideteoksen merkitystä, sitä mistä se kertoo, mitkä sen “tarina” ja taustat ovat. Elokuvan ytimessä on kysymys siitä, mitä tuo keskieurooppalaisen silmissä niin eksoottinen taideteos kertoo meistä suomalaisista, suhteestamme muihin ihmisiin, historiaamme, luontoon ja myös uskontoon ja armoon.

BARN I 100 ÅR
ohjaaja Jenny Ingman
tuottaja Ann-Maj Granstubb
Malakta Films Ltd
Lasten draamasarja
Tuotantotuki 10.000 €

Barn i 100 år är en dramaserie om barn i Finland under hundra år av självständighet. Varje episod tar avstamp i nutiden, varifrån vi tillsammans med ett barn och en farförälder av idag träffar ett barn från förr. Genom det dåtida barnets ögon ser vi på dess omvärld med fokus på det vardagliga, kryddat med större historiska händelser och fenomen. I de tio episoderna (á 10’) träffar vi barn och vuxna från 1910-2000-talen, ett decennium per episod.

27 ENSIMMÄISTÄ VUOTTA
ohjaaja Jussi Sandhu
tuottaja Nina Virtanen
Wacky Tie Films
TV-dokumenttielokuva
Tuotantotuki 8.000 €

Dokumenttielokuva (25’) kasvamisesta, äitiydestä, luopumisesta, kodista sekä niistä asioista mitkä kodin tekevät, kun vuosien perhe-elämän jälkeen kotiin jää yksin. Siitä millainen on äidin rooli kun 27-vuotias, vaikeavammainen poika muuttaa pois kotoa palvelutaloon, ja omaishoitoon sekä perheestään huolehtimiseen tottunut äiti jää ensimmäistä kertaa elämässään yksin, kun muutkin lapset ovat jo aikuistuneet ja aviomies menehtynyt.

MOLENBEEKIN MERCURIUS
Ohjaaja Reetta Huhtanen
Tuottaja Hannu-Pekka Vitikainen
Zone2 Pictures Oy
Tv-dokumentti
Tuotantotuki 10.000 €

Mikä on mun jumala? Tämä kysymys ja muut aikuisten maailmaan kurkottavat abstraktit asiat mietityttävät 6 vuotiasta Aatosta. Dokumenttielokuvassa lapsen maailmankuva ja käsitteet rakentuvat terrorismin uhassa myllertävässä maailmassa, keskellä monikulttuurista ja moniuskontoista Molenbeekin kaupunginosa Brysselissä.

ThisIsMe
tuottaja Elli Toivoniemi
Tuffi Filmi Oy
Lapsille suunnattu verkkodokumentti
Tuotantotuki 4.000 €

Mitä tekisit, jos et välittäisi mitä muut sinusta ajattelevat? Mistä olet aina haaveillut, mutta mitä et ole rohjennut tehdä? Projektissa toteutetaan 3‐5 lyhytdokumenttia (noin 5 min.) yhteisöllisellä työpajametodilla, joissa seurataan 3‐5 eri tyttöä, jotka toteuttavat jonkin rohkean haaveensa. Kampanja on suunnattu ensisijaisesti 5‐7 ‐luokkalaisille tytöille, jotka ovat siirtymässä kohti murrosikää ja yläkoulua, suurta elämänmuutosta. KidsDocs hanke

ALBI LUMIUKKO
ohjaajat ja tuottajat Markus Majaluoma ja Mikko Kunnas
Hima Light Oy
Lastenohjelmasarja
Tuotantotuki 10.000 €

Lapsille suunnattu animaatiosarja (26 x 5’) Albi on joviaali lumimies, joka elää ikuisen lumen maassa yhdessä pikkulinnun ja madon kanssa. Nämä kaksi ovat tehneet pesän tyhjään tomaattiokeittopurkkiin jota Albi käyttää hattunaan. Albin koti on siellä, missä on lunta, Albilla on erinomaiset piirustustaidot ja hän on myös mestari rakentamaan lumesta ja jäästä tarve-esineitä. Tarve-esineisiin sisältyy annos taikaa, joka saa ne usein käyttäytymään erikoisella tavalla. Sarjan jatko-osissa keskitytään paljolti käsittelemään ammattirooleja lapsen näkökulmasta.

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä