2016 kevät

Hakemuksia saapui ennätysmäärä 102 kappaletta, yhteismäärältään runsas miljoona euroa. Tukea myönnettiin 16 hankkeeseen yhteensä 164 500 euroa.

TUENJAKO 1 / 2016

NOWHERE

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Mina Laamo sekä Mfundo Morrison
Tv-dokumentti
Suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 5 000 €

Nowhere on poeettinen, ihmismieleen sukeltava dokumenttielokuva, joka kiinnittyy vahvasti tämän ajan sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen todellisuuteen. Elokuva pohtii mikä saa Euroopassa asuvan, maahanmuuttajataustaisen nuoren lähtemään sota-alueille Syyriaan? Mikä saa "vapaudessa" kasvaneen nuoren uhraamaan nuoruutensa, vapautensa ja mahdollisesti jopa elämänsä? Kokonaisuutta hahmotta etelä-afrikkalainen, Suomessa kasvanut päähenkilö, itsekin irrallinen.

MERKKIEN SALAT

Käsikirjoittajat Ella Kanninen, Atro Lahtela ja Liisa Väisänen
TV-dokumenttisarja
Käsikirjoitustuki 4 000 €

Ihmisiä askarruttaa jokin oma esine tai kuva ja siinä oleva symboli. Mitä tämä tarkoittaa? Symbolitutkija Liisa Väisänen avaa heille sen merkityksen, samalla kun Ella Kanninen selvittää, miksi juuri tämä asia on kysyjälle tärkeä. Kyseessä on 12 –osainen ohjelmasarja. Merkkien salat avaa katsojille arkisesta todellisuudesta uuden maailman, jossa oma aikamme asettuu osaksi ihmiskunnan matkaa kaukaisesta menneisyydestä kohti tulevaisuutta.

TAIVASLAULU

käsikirjoittaja Matti Kinnunen
Elokuva
Käsikirjoitustuki 3 500 €

Pauliina Rauhalan romaanista Taivaslaulu dramatisoitava elokuva. Taivaslaulu kertoo nuoren lestadiolaisparin, Viljan ja Aleksin, tarinan. Vilja ja Aleksi ovat hädin tuskin täysi-ikäisiä kun he tapaavat toisensa. Rakkaus roihahtaa ja yhdeksän vuotta ja neljä lasta myöhemmin Vilja miettii mihin hän on kadottanut itsensä. Vanhemmuuden onni on muuttunut nuoren äidin tuskaksi. Vilja rakastaa Aleksia, mutta kuinka kauan rakkaus voi kestää, jos se tarkoittaa loppumatonta raskauksien ja synnytysten noidankehää. Lopulta Viljan omat voimavarat loppuvat ja hän sairastuu vakavaan masennukseen. Parantumisen tiellä on kipeä kysymys: mitä sitten kun pääsen täältä pois - alkaako kaikki taas alusta uudelleen?

JALKAPALLOUNELMA

Käsikirjoittaja Arto Koskinen
Tuottaja Claes Olsson
Kinoproduction Oy
TV-dokumentti
Käsikirjoitus- ja ennakkovalmistelutuki 5 000 €

Suomi isännöi vuonna 2018 19-vuotiaden jalkapallon Euroopan mestaruuskisoja. Nuoret suomalaisen jalkapallon tulevaisuuden tähdet saavat silloin mahdollisuuden kohdata suurten jalkapallomaitten vastaavat lupaukset. Samalla kun muu Eurooppa on jo aikaa sitten omaksunut monikulttuurisuuden, joka on myös jalkapallon eettinen ydin, on Suomenkin tulevaisuuden maajoukkue alkanut muuttua ja niinpä monet suomalaisen jalkapallon tulevaisuuden lupaukset ovat juuriltaan ympäri maailmaa. ”Jalkapallounelmia” on seurantadokumentti, jossa kerrotaan joidenkin 19 -vuotiaiden maajoukkueeseen valittujen pelaajan tarina.

KYSY SUORAAN

Tuottaja Teemu Savolainen
Other Group Oy
Monikanavainen palvelukokonaisuus
Suunnittelu-, käsikirjoitus- ja ennakkovalmistelutuki 20 000 €

Hanke, jonka kautta pyritään luomaan monikanavainen kohtaamispaikka ja palvelukokonaisuus, jossa valtaväestö kohtaa maahanmuuttajat dialogin muodossa. Hanke koostuu viidestä kokonaisuudesta: verkkopalvelusta, Ylen ohjelmakokonaisuudesta, sosiaalisen median kanavista, taustatutkimuksesta sekä vaikuttavuusarviosta. Hanke mahdollistaa niin keskustelun kuin faktatiedon jakamisen.

VINSKI JA NÄKYMÄTTÖMYYSPULVERI

Ohjaaja ja tuottaja Juha Wuolijoki
Snapper Films Oy
Lastenelokuva
Ennakkovalmistelutuki 8 000 €

Kirjailija Aapelin eli Simo Puupposen lastenkirjaan perustuva elokuva. Vinski on kuvitteellisessa Hömpstadin kaupungissa asuva poika, joka ostaa apteekista näkymättömyyspulveria. Salaperäisen apteekkarin opastuksella näkymätön Vinski mm. auttaa kaupunkilaisia erilaisissa ongelmissa, mutta tekee myös kepposia niitä ansaitseville.

SUOMALAINEN ENKELI

Ohjaaja Jean Michel Roux
Tuottaja Kaarlo Aho
Making Movies Oy
Tv-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 8 000 €

Suomalainen enkeli on ranskalaisen Jean Michel Roux’n dokumenttielokuva Suomesta ja suomalaisuudesta. Elokuvan ytimessä on Hugo Simbergin rakastettu taideteos Haavoittunut enkeli. Elokuvassa erilaiset suomalaiset kertovat suhteestaan taideteokseen, enkeleihin, maailmanmenoon ja elämään. Haastateltavat miettivät taideteoksen merkitystä, sitä mistä se kertoo, mitkä sen “tarina” ja taustat ovat. Elokuvan ytimessä on kysymys siitä, mitä tuo keskieurooppalaisen silmissä niin eksoottinen taideteos kertoo meistä suomalaisista, suhteestamme muihin ihmisiin, historiaamme, luontoon ja myös uskontoon ja armoon.

PIKKULI –sarja

Tuottaja Metsämarja Aittokoski
Sun in Eye Productions Oy
Lasten animaatiosarja
Ennakkovalmistelutuki 8 000 €

Pikkuli on pieni positiivinen pikkulintu joka asuu metsässä perheensä ja ystäviensä kanssa. Kukin jakso käsittelee päähenkilö Pikkulin kautta pienen lapsen elämään liittyviä asioita: oman tahdon etsimistä, pelkoja, haaveita ja ystävyyttä. Animaatiosarja lapsista lapsille. Jatko-osat 27-52.

MOLENBEEKIN MERCURIUS

Ohjaaja Reetta Huhtanen
Tuottaja Hannu-Pekka Vitikainen
Zone2 Pictures Oy
Tv-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 8 000 €

Mikä on mun jumala? Tämä kysymys ja muut aikuisten maailmaan kurkottavat abstraktit asiat mietityttävät 6 vuotiasta Aatosta. Dokumenttielokuvassa lapsen maailmankuva ja käsitteet rakentuvat terrorismin uhassa myllertävässä maailmassa, keskellä monikulttuurista ja moniuskontoista Molenbeekin kaupunginosa Brysselissä.

UKU-UKUN TAIKAVIIDAKKO

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Jaana Wahlforss
Tuottaja Mikael Wahlforss
Media Alert Oy / Epidem
Lasten animaatioelokuva
Tuotantotuki 10 000 €

Uku-Ukun taikaviidakko kertoo kahden yksinäisen pikkutytön, Meerin ja Saskian kohtaamisesta ja siitä, mitä pitää tehdä kun joutuu kiusatuksi. Elokuva on satua ja todellisuutta yhdistelevä kertomus lasten maailmasta, jossa mielikuvitus on yhtä totta kuin todellisuus. Elokuvan hahmot taustat ja miljöö perustuvat Henri Rousseaun (1844-1910) maalauksiin.

SEINÄJOEN ARABIKEVÄT

Ohjaaja ja tuottaja Matti Reinikka
Elokuvaosuuskunta Siperia
TV-dokumentti
Tuotantotuki 12 000 €

Kymmenientuhansien turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen aiheuttaa lähes kansallisen hätätilan laittaen lukuisten paikkakuntien elämän sekaisin. Yksi näistä paikkakunnista on Seinäjoki. Dokumenttielokuva seuraa Seinäjoen vastaanottokeskuksen aiheuttamia vaikutuksia aktivistipariskunnan, keskuksen johtajan, kansallismielisen naapurin sekä tietysti turvapaikanhakijan näkökulmasta.

SODAN MURTAMAT MIEHET

Ohjaaja Timo Korhonen
Tuottaja Markku Tuurna
Filmimaa Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 20 000 €

Dokumenttielokuva nostaa keskusteluun yhden lähihistoriamme käsittelemättömän kysymyksen, sota-trauman. 191 suomalaista sotilasta nimitettiin Mannerheim-ristin ritareiksi jatkosodassa. Lähes satakertainen määrä miehiä lähetettiin psykiatriseen hoitoon. Merkittävästi enemmän järkkyi psyykkisesti, mutta suuri osa kykeni palaamaan rintamalle kenttäsairaalahoidon tai lyhyen lepovaiheen jälkeen. Sodan murtamat miehet – dokumenttielokuvan taustalla on Ville Kivimäen vuonna 2013 Tieto-Finlandian voittanut Murtuneet mielet –teos.

VARNING FÖR TUNN IS (Varoitus heikoista jäistä)

Ohjaaja ja tuottaja PV Lehtonen
Cineparadiso Oy
Lyhytelokuva
Tuotantotuki 15 000 €

Koko perheen satuelokuva, joka käsittelee tärkeitä teemoja: suvaitsevaisuutta ja itsensä voittamista nuorten päähenkilöiden kautta. Päähenkilöt ovat 12-vuotias suomenruotsalainen poika Felix ja saman ikäinen pakolaistyttö Fakira. Vähitellen Felix ja Fakira ystävystyvät. Poika, jota kukaan ei halua saa mahdottoman tehtävän. Pakolaistyttö, jota kukaan ei halua saa ystävän. Yhdessä he tekevät ihmeitä.

NEW RUN

Ohjaaja  Miika Niemi
Tuottaja Maria Gullsten
Flatlight Films Oy
TV-dokumentti
Tuotantotuki 10 000 €

Reilu viisi vuotta sitten 20-vuotias Pekka Hyysalo halusi tulla maailman parhaaksi freestylelaskijaksi. Hänen elämänsä ja tulevaisuutensa sitoutui suurimmaksi osaksi laskukulttuurin ympärille, kunnes kaikki suunnitelmat murenivat yhteen epäonnistuneeseen laskuun, joka vammautti hänet pysyvästi. Onnettomuus sotkee kuvion ja Pekka joutuu hakemaan uutta suuntaa elämälleen. Hän tarttuu mahdollisuuksiin, mutta joutuu myös luopumaan unelmistaan. Muiden tuella, kovalla työllä sekä rohkeudella ja muutosvalmiudella hän rakentaa uuden pohjan tulevaisuudelle.

TOIVON TUOLLA PUOLEN

Ohjaaja Aki Kaurismäki
Tuottaja  Misha Jaari
Sputnik Oy
Pitkä elokuva
Tuotantotuki 20 000 €

Suomalaisen kauppamatkustajan ja syyrialaisen pakolaisen polut risteävät.

DINNERTIME 360

Työryhmä Pauliina Terho, Sedar Ferit ja Ina Fiebig
Lyfta Oy
Interaktiivinen dokumentti
Tuotantotuki 8.000 €

Lapsille ja varhaisnuorille suunnattu interaktiivinen dokumentti, joka esittelee erilaisia kulttuureja Suomessa kutsumalla katsojat ihmisten koteihin osallistumaan heidän perheaterialleen. Ruokailu yhdistää, lisää ymmärrystä ihmisten välillä ja luo ystävyyssuhteita. YLE/SES/AVEK KidsDoc –hanke.

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä