2015 syksy

Tukihakemuksia saapui yhteensä 71, kokonaissummaltaan 947.063 € euroa ja tukea myönnettiin 21 hankkeelle yhteensä 150.000 euroa.

TUENJAKO 2 / 2015

MYÖNNETYT TUET:

USKON MAA

käsikirjoittajat työryhmä Anna Patronen ja Janne Metso
TV-dokumenttisarja
käsikirjoitustuki 4.000 €

Uskon maa -dokumenttielokuvasarja (5x30’) seuraa viittä suomalaista, jotka yrittävät saada yhteyden Jumalaan kukin omalla tavallaan. Samalla se tulee kertoneeksi eräänlaisen otoksen kautta, millaista on kristinusko tänään Suomessa ja millaiset laineet ovat jäljellä reformaatiosta, joka käänsi länsimaisen maailman 500 vuotta sitten ylösalaisin. Millaisiin uomiin henkilökohtainen usko hakeutuu?

BORN THIS WAY

käsikirjoittajat työryhmä Anna Nykyri ja Satu Majava
Dokumenttielokuva
käsikirjoitustuki 3.500 €

Elokuvassa käsitellään vähemmistössä elävien suomalaisten elämää. Siinä viis eri puolilla Suomea asuvaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvaa ihmistä kertoo oman elämäntarinansa siitä hetkestä kun ymmärsi identiteettinsä, tähän hetkeen. Millaiset kokemukset heillä on ollut, millaista heidän elämänsä on nyt?

KUUNNELMA JUMALAN PAINI

käsikirjoittaja Juha Takanen
tuottaja Nuorten Keskus ry
Äänikuunnelmasarja
käsikirjoitus- ennakkovalmistelu- ja tuotantotuki 6.000 €

Nuorten Keskus tuottaa nuorille suunnatun kuunnelmien sarjaa Painiva Jumala: yhdeksän niskalenkkiä Raamatusta. Hanke liittyy Reformaation 500-vuotis merkkivuoden viettoon. Kuunnelmat tuovat Raamatun kertomukset nuorten kuultaviksi heille tutussa toimintaympäristössä, YouTubessa. Kuunnelmien tavoitteena on taidokkaan äänituotannon avulla temmata kuulija mukaan Raamatun tarinaan, kokijaksi, keskelle tilannetta, iholle.

BARCELONA MBA BARZAKH

käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha-Pekka Tanskanen
tuottaja Isabella Karhu
Danish Bear Production Oy
TV-dokumentti
ennakkovalmistelutuki 5.000 €

Dokumenttielokuva, jonka keskiössä on paperittomien, romumetallia keräävien siirtolaisten taistelu Barcelonassa. Barcelonassa arvioidaan olevan noin 200 romunkerääjää, jotka elävät yhteiskunnan ulkopuolella. Elokuvassa kuvataan turismin vaikutuksia kaupunkiin ja kurkistetaan syvälle kerääjien arkiseen taisteluun. Dokumentti kertoo näiden romumetallia keräävien, yhteiskunnan laitamilla elävien siirtolaisten kautta länsimaiden sieluntilasta 2010-luvulla massaturismin, kertakäyttökulttuurin ja absurdiuden keskellä. Tätä pistettä kohti historia on vienyt meitä vääjäämättömästi.

KÄRA MOR

ohjaaja ja tuottaja Paul Anders Simma
Ab Saamifilmi Oy
Tv-dokumentti
ennakkovalmistelutuki 3.000 €

Dokumentti venäläisestä saamelaistytöstä, joka asuu lastenkodissa. Hän joutuu hankalaan tilanteeseen, kun mahdollisen ottoäidin rinnalle ilmaantuu oma äiti, joka on aikoinaan jo julistettu kuolleeksi. Onko tämä vain omaa etuaan ajava outo nainen vai oikea, hänestä kiinnostunut äiti. Mukailee Vanhan Testamentin kertomusta Salomonin tuomiosta kahden naisen kiistasta lapsesta.

ERÄÄN PAIMENEN KERTOMUS

käsikirjoittaja ja ohjaaja Jaana Wahlfors
tuottaja Mikael Wahlfors
Epidem / Media Alert Oy
Lasten animaatioelokuva
ennakkovalmistelutuki 12.000 €

Lasten animaatioelokuva on kuvaus paimenkoira Lilan ja vuohi Irman sekä erään nuoren enkelin vaellusmatkasta. Eräänä yönä kirkas tähti ilmestyy taivaalle ja eläimet lähtevät seuraamaan sitä. Betlehemin joulutarinan sovellus eläinten näkökulmasta.

BURMAN RYÖSTÖ

ohjaaja Rauli Virtanen
tuottaja Markku Tuurna
Filmimaa Oy
Tv-dokumentti
Ennakkovalmistelutuki 3.000 €

Dokumentissa Rauli Virtanen kuljettaa katsojaa neljällä vuosikymmenellä tapahtuvilla matkoillaan halki muuttuvan Burma-Myanmarin. Näemme hänet sissileirissä, pakolaisten keskuudessa, kuuntelemassa sotilasjuntan edustajien satuja ja vainotun opposition joukoissa.   Väistyvät kenraalit lupaavat demokratiaa ja ovat jo houkutelleet maahan miljardien investointeja. Keitä tuo poliittinen ja taloudellinen avautuminen lopulta hyödyttää köyhässä maassa? Onko kansainvälinen yhteisö todella pyyteettömästi auttamassa Burmaa, ja mikä ehkäisee ulkomaalaisia yrityksiä ryöstämästä haurasta maata?

SOSSUT

ohjaaja Ilkka Rautio
tuottaja Timo Vierimaa
Funfar Films Oy
Tv-dokumentti
ennakkovalmistelutuki 7.500 €

Sossut on dokumenttielokuva ihmisistä, joiden työnä on olla yhteiskuntamme viimeinen tukiverkko. Elokuvassa keskitytään sosiaalityöntekijöiden havaintoihin nyky-Suomesta, heidän työssään kohtaamiin moraalisiin ongelmiin ja valmiuksiin ratkaista näitä ongelmia. Miten säilyä myötä tuntevana ihmisinä kun päivät ovat täynnä pahoinvointia? Miten välttyä myötätuntouupumukselta ja sijaistraumatisoitumiselta? Kenellä on vastuu apua tarvitsevasta ihmisistä – yhteiskunnalla, läheisillä vai ihmisillä itsellään? Mitä jos sosiaalityöntekijä tekee virheen ja pilaa asiakkaan elämän?

PIKKU ENKELIT

ohjaus Lauri Haukkamaa
tuotanto Essi Haukkamaa
Greenlit Productions
Pitkä elokuva
ennakkovalmistelutuki 7.500 €

Elokuva on tarina perheestä, kahdesta sisaruksesta ja lähimmäisen rakkaudesta. Äidin rakkaudesta lapseensa, tytön rakkaudesta poikaan ja siskon rakkaudesta siskoon.  Se on kertomus siitä mitä kaikkea olemme valmiita tekemään läheistemme puolesta ja miten rakkaus voittaa aina lopussa. Se on myös kertomus teiniraskaudesta, mutta tuo uudenlaisen näkökulman asiaan.

NEPALIN MORSIAMET

ohjaaja Tiina Madisson
tuottaja Kirsi Mattila
Icebreackers Productions
TV-dokumentti
ennakkovalmistelutuki 10.000 €

Nepalissa tytöksi syntyminen merkitsee melkein aina kovaa kohtaloa. Tytön asema kauppatavarana on syvälle juurtunut kulttuuriin – ja vaikka kukaan tuskin iloitsee tilanteesta, on traditiota vastaan vaikea toimia. Melkein aina juuri työn oma perhe sinetöi hänen kohtalonsa. Dokumentti on monen tytön tarina, mutta yhteistä näille tarinoille on naisiin kohdistuva väkivalta.

HUKKUNEET UNELMAT

ohjaaja Veera Lehto-Michaud
tuottaja Venla Hellstedt
Tuffi Films Oy
Dokumenttielokuva
ennakkovalmistelutuki 5.000 €

Gibraltarin salmi on kapeimmillaan 14 km levyinen. Eurooppalaisen passin omistajalta ylitys onnistuu, mutta salmen toisella puolelta tulevien on vaarannettava elämänsä. Nämä laittomat maahanmuuttajat ahtautuvat kiikkeriin pieniin veneisin ja onnekkaimmat heistä pääsevät perille. Karkeimman arvion mukaan kahden viimeisen vuosikymmenen kuluessa 20-tuhatta ihmistä on menettänyt henkensä yrittäessään päästä Eurooppaan. Keitä he olivat, mistä kostoisin, entä mitkä unelmat upposivat heidän mukanaan Välimeren syvyyksiin?

LAYLA

ohjaaja Mohamed El Aboudi
tuottaja Minna Virtanen
Vertigo Production
Pitkä elokuva
ennakkovalmistelutuki 5.000 €

Jo kehdossa sulhaselleen kihlattu 15-vuotias kurdityttö Layla viettää Istanbulissa häitään, mutta joutuu pakenemaan isänsä kostoa, koska ei olekaan neitsyt. Layla pakenee veljensä avustuksella Saksan kautta Suomeen, mutta paljon ruusuisempi ei ole laittoman maahanmuuttajan kohtalo täälläkään. Elokuva perustuu Jari Tervon romaaniin.

KAHDEN MAAN KANSALAINEN

tuottaja Antti Vuori
Tmi Anti Vuori
Musiikkivideo
ennakkovalmistelu- ja tuotantotuki 5.000 €

Vantaan herättäjäjuhlien tunnus on Kahden maan kansalainen. Tunnus on otettu Jaakko Löytyn ja Kaija Pispan tekemästä Siionin virrestä. Kahden maan kansalainen -musiikkivideo toimii kutsuna Vantaalla heinäkuussa 2016 järjestettäville Herättäjäjuhlille. Videossa solisti kuljettaa tarinaa ympäri Vantaata tunnistettavilla paikoilla.

MAA ON NIIN KAUNIS

ohjaaja Markku Heikkinen
tuottaja Miika Norvanto
Black Lion Pictures Oy
TV-dokumentti
tuotantotuki 5.000 €

Kokeellinen dokumenttielokuva laulusta, joka oli kuvaamisen ohella tärkeä yhteys Alzheimeria sairastavan isän ja dokumentaristi-pojan välillä.

BIAFRA

ohjaajat Jani Peltonen ja Miikka Niskanen
tuottaja Marianne Mäkelä
Illume Oy
Tv-Dokumentti
tuotantotuki 5.000 €

Dokumentaarinen elokuva etelästä ja pohjoisesta, Biafrasta ja Suomesta. Elokuvan lähtökohtana on maailman ensimmäinen televisionälänhätä Nigeriasta irtaantuneessa väliaikaisessa Biafran tasavallassa. Nälkää näkevät lapset ilmestyivät tv:n välityksellä myös suomalaisin olohuoneisin. Biafran myötä Suomi otti oman vastuunsa kolonialismin jättämästä perinnöstä. Dokumentin lähtökohtana on Temppeliaukion kirkon työmaalle ilmestyneet 11 Biafra-tekstiä ja ohjelman päähenkilönä on Tampereella asuva biafralainen Emmanuel Eneh.

TUNTEMATON PAKOLAINEN

ohjaaja Hamy Ramezan
tuottaja Aram Aflatuni
ITV Studios Finland Oy
TV-dokumentti
tuotantotuki 12.500 €

Palkitun ohjaajan Hamy Ramezanin ja koomikko Ali Jahangirin dokumenttielokuvassa soluttaudutaan pakolaiskriisin myllertämän Euroopan ytimeen. Itsekin turvapaikanhakijoina Suomeen lapsina saapuneet Ramezan ja Jahangiri palaavat kulkemaan saman matkan uudestaan nyt aikuisina. Kolmen viikon reitille Lesboksen rannalta Balkanin ja Saksan kautta Suomeen mahtuu inhimillisyys koko kirjossaan: absurdina, koskettavana, kauniina, traagisena ja hauskana.  Dokumentti ei kerro virrasta, tulvasta tai vyörystä. Se kertoo ihmisistä. Se kutsuu katsojan kohtaamaan toisen juuri sellaisena kuin hän on: ei hyvänä tai pahana, laittomana tai laillisena, vaan ihmisenä. Jahangirin konstailematon läsnäolo ja Hamy Ramezanin kuvat pakottavat katsojan pysähtymään ja luomaan kontaktin. Ne laittavat pohtimaan, voisinko minä olla hän?

.

JÄTE

ohjaaja ja tuottaja Jan Ijäs
Visiokolmio Oy
TV-dokumentti
tuotantotuki 5.000 €

Kahdeksasta episodista koostuva dokumenttielokuva, joissa tarkastellaan jätteen käsitettä eri kanteilta. Mikä on jätettä ja mikä arvo sillä on. Jäte ei suinkaan ole vain sitä materiaa, mitä kannamme roskalaatikkoon.

ANTEEKSIANTAMATON

ohjaaja Lars Feldballe-Petersen
tuottaja Ari Matikainen
Kinocompany Oy
TV-dokumentti
tuotantotuki 25.000 €

Anteeksiantamaton on dokumenttielokuva sotarikollisen yrityksestä palata takaisin elämään. Lähes 25 vuotta sitten Jugoslaviassa puhkesi sisällissota, jonka aikana ohjelman päähenkilö tappoi ja kidutti ihmisiä. Monien vuosien ja useiden yritysten jälkeen hän ei ole päässyt tapahtumista yli. Jäljellä on enää yksi keino - matkustaa takaisin kotiin. Hänen on etsittävä anteeksiantoa niiltä, jotka hän petti ja joiden omaisia hän murhasi, mutta ennen kaikkea hänen on etsittävä anteeksiantoa itseltään. Matkalla kohtaamme vaikean kysymyksen: Olemmeko me valmiita antamaan anteeksi sotarikollisille? Pitäisikö meidän olla?

PAHAN KUKAT

ohjaaja Antti J Jokinen
tuottaja Jukka Helle ja Markus Selin
Solar Films Inc Oy
Elokuva
tuotantotuki 15.000 €

Tarina uusperheestä joka kamppailee lähiölevottomuuden paineessa. Keskushenkilönä on 15-vuotias Sipe, jonka suhde velipuoleensa ja vanhempiinsa muodostaa elokuvan ytimen.

PEACE UNITED

tuottaja Pauli Waroma
Oy Kultainen Sherpa
Musiikkivideo
tuotanto- ja levitystuki 3.000 €

Kirkon Ulkomaanavun vuoden 2015 kampanjateema on ollut rauha. Pääfokukseen kampanjoinnissa päätettiin ottaa radikalisoitumisen vastainen työ. Työllä pyritään ennaltaehkäisemään radikalisoitumista nimenomaan köyhimmissä maissa. Peace United, kuvitteellinen jalkapallojoukkue luotiin lisäämään yhteisöllisyyden tunnetta ja viestimään kehitysmaiden haasteista. Peace Unitedin on tarkoitus näkyä jalkapallotapahtumissa, sosiaalisessa mediassa ja muissa relevanteissa kanavissa. Tätä tarkoitusta varten luotiin lisää sisältöä: tunnuskappale eli anthem ja sille tehtävä musiikkivideo.

IHMISKAUPPA JA PAKOLAISUUS ohjelmisto

tuottaja Juhani Alanen 
Tampereen elokuvajuhlat
Elokuvanäytökset ja keskustelutilaisuus
Muu tuki 3.000 €

Tampereen elokuvajuhlat kokoaa vuoden 2016 elokuvajuhlille Ihmiskauppaa ja pakolaisuutta käsittelevän ohjelmiston Ohjelmisto toteutetaan yhteistyössä Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ja englantilaisen Unchosen Film Agains Slavery elokuvafestivaalin kanssa. Ohjelmisto on osa vastaanottoyksikön ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän 10-vuotisjuhlaa. Hankeen tavoitteena on lisätä Tampereen elokuvajuhlien yleisön tietoisuutta Ihmiskaupasta ja sen uhrien tilanteesta.

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä