2015 kevät

Tukihakemuksia saapui yhteensä 72, kokonaissummaltaan 925 938 € euroa ja tukea myönnettiin 18 hankkeelle yhteensä 160.000 euroa.

MYÖNNETYT TUET:

KIRKONMÄELTÄ VALTIOKSI
käsikirjoittaja Harri Pulliainen
Dokumenttielokuva
suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 6.000 €

Tv-sarja 6 x 30 min. Kuka toi sivistyksen Suomeen ja miksi? Mistä hän tuli ja mitä ajatteli venematkallaan kohti tuntemattomia korpimaita ja kyliä, joiden asujia ja kieltä hän ei ymmärtänyt. millainen oli kulttuurien kohtaaminen ja millaisia vaikutuksia sillä oli kokonaisen kansakunnan tulevaisuuteen. Ohjelmasarja palaa Suomen keskiaikaan vuosiin 1150–1520 sekä niihin yhteiskunnallisiin, kulttuurihistoriallisiin ja poliittisiin tapahtumiin, jotka johtivat suomalaisen kulttuurin syntyyn. Ohjelmasarjan keskiössä on kirkkoinstituutio – aikansa kulttuurin ja kehityksen kehto.

KIEROKAULA
käsikirjoittaja Antti Haase
tuottaja Jouko Aaltonen
Illume Oy
Dokumenttielokuva
suunnittelu- ja käsikirjoitustuki 4.000 €

Keraamikko Elli Närhi sairastui raskauden loppuvaiheessa dystoniaan, täysin ilman ennakkovaroitusta. Dystonia aiheuttaa Ellin kehoon tahdosta riippumattomia nykiviä pakkoliikkeitä ja pysyviä virheasentoja. Dystonian syytä ei tunneta eikä siitä voi parantua. Rollaattorilla liikkuva Elli Närhi ja tanssitaiteilija Titta Court kohtasivat Aineen taidemuseolla Titan Tee minulle tanssi -vastaanotolla. Tästä satunnaisesta kohtaamisesta käynnistyi poikkitaiteellinen työprosessi lappilaisten taiteilijoiden kesken. Sen tärkein taiteilija on Elli itse ja hänen halunsa kertoa tarinansa kuvien, äänien ja liikkeiden kielellä.

PYHIMYS
käsikirjoittaja Pia Andell
Of Cours My Films
Elokuva
käsikirjoitustuki 5.000 €

Elokuva (90’) Pyhimys (työnimi) kertoo tarinan ihmisestä, joka on sukeltanut kirkkotaiteeseen sulkeakseen pois maailman, joka on hänet pettänyt. Kuoppaisen alun jälkeen päähenkilö, taidehistorioitsija Anna, löytää jotain odottamatonta: Kakskerran kirkon vintiltä keskiaikaisen pyhimysveistoksen, Pyhän Kertun. Veistoksesta käy vähitellen ilmi outoja yksityiskohtia: kangas, johon se on kääritty, on verinen, ja veistoksesta itsestään löytyy reliikki, luun palanen

VAINAJALA
käsikirjoittajaToni Puurtinen
tuottaja Jouko Aaltonen
Illume Oy
Lyhyt dokumentti
käsikirjoitustuki 3.500 €

Dokumenttielokuva (30’) kuvaa ihmisen matkaa kuolinvuoteelta haudan lepoon sellaisena kuin se näyttäytyisi vainajalle, mikäli tämä olisi yhä elossa. Kuoleman jälkeen vainajan ympärillä hääräävät ihmiset: lääkäri ja sairaanhoitajat, omaiset, kuolinsyyntutkija, hautausurakoitsijat ja pappi. Välillä tutustutaan yksin kuolemanjälkeiseen hiljaisuuteen.

TIMANTTI
käsikirjoittaja Lilli Riihiranta
tuottaja Mika Ritalahti
Silva Mysterium Oy
TV-dokumentti
käsikirjoitustuki 4.000 €

Dokumenttielokuva mielen sairaudesta ja siitä toipumisesta (55’/ 75’). Elokuvassa seurataan käsikirjoittajan kaksisuuntaisen mielialahäiriön kulkua 1970-luvun lopulta tähän päivään. Elokuvassa kerrotaan myös hänen muusta elämästään, joka on vaikuttanut mielenterveysongelmiin, ja johon mielenterveysongelmat ovat vaikuttaneet. Hengellinen pohdinta on merkittävä osa tarinaa.

SILTA YLI SYNKÄN VIRRAN
käsikirjoittaja Hanna Vuorinen
ohjaaja Joonas Berghäll
tuottaja Iikka Vehkalahti
Oktober Oy
Fiktiivinen elokuva
ennakkovalmistelutuki 10.000 €

Silta yli synkän virran on elokuva uranaisesta, joka joutuu yllättäen muistisairaan isänsä omaishoitajaksi. Lupaava poliittinen ura Helsingissä jää taakse, kun Helena palaa lapsuuden kotiinsa Inariin. Elokuva ottaa kantaa vanhusten hoidon resurssien riittävyyteen sekä kertoo kaunistelematta mutta pilke silmäkulmassa arjesta muistisairaan kanssa. Elokuvan tarkoitus on herättää katsoja soittamaan omalle äidille tai vaarille.

BOYS WHO LIKE GIRLS
ohjaaja Inka Achté
tuottaja Liisa Juntunen
napafilms Oy
Tv-dokumentti
ennakkovalmistelutuki 8.000 €

Dokumenttielokuva (nais)vihasta ja epätasa-arvosta, mutta erityisesti sen torjumisesta. Se lähestyy aihetta miesten näkökulmasta. Heitä harvemmin kuullaan, kun aiheesta keskustellaan. Elokuva rakentuu Mumbaissa toimivan järjestön MAVAn (Men Against Violence and Abuse) ympärille, joka miesten toimesta levittää miesten keskuuteen viestiä tasa-arvosta ja väkivallattomasta suhtautumisesta naisiin. He ajavat siis naisten oikeuksia ja tasa-arvoa.

TIERNAPOJAT
ohjaaja Visa Koiso-Kanttila
tuottaja Pauli Pentti
First Floor Production
Pitkä elokuva
ennakkovalmistelutuki 12.000 €

Elokuva on sekä raju että herkkävireinen perhedraama kahdesta perheestä ja pojasta, joita repii hajalle vanhempien rakkauden ja vapauden nälkä. Elokuva on autenttinen kuvaus siitä, miten kaksi tiernapoikaa näki ja koki vanhempiensa sukupolven kulttuurisen- ja moraalisen murroksen 70-luvun lopun Oulussa. Se kuvaa aikuisten raadollista maailmaa lasten silmin ja näyttää, miten dramaattisella tavalla aikuisten teot ja valinnat voivat vaikuttaa lasten elämään.

MUUTTO
ohjaaja Maija Hirvonen
tuottaja Elli Toivoniemi
Tuffi Films Oy
Lyhyt dokumenttielokuva
ennakkovalmistelutuki 2.500 €

Mirkka Rekola, (1931-2014) on runoilija ja aforistikko, joka on asunut pienessä Ullanlinnan ullakkoasunnossa 50 vuotta. Nyt on tullut aika muuttaa pois, sillä pitkän sairastelun myötä liikkuminen on käynyt liian vaikeaksi ja asuntoon jää loukkuun. Muutto on runollinen dokumenttielokuva (20’) lähtövalmisteluista ja pakkaamisesta. Se on myös jonkinlainen tilinpäätös eräästä eletystä elämästä. Mirkka Rekola valmistautuu vähitellen myös kuolemaan.

SODAN MURTAMAT MIEHET
ohjaaja Timo Korhonen
tuottaja Markku Tuurna
Filmimaa Oy
TV-dokumentti
ennakkovalmistelutuki 8.000 €

Sodan murtamat miehet - dokumenttielokuva nostaa keskusteluun yhden lähihistoriamme käsittelemättömän kysymyksen, sota-trauman.191 suomalaista sotilasta nimitettiin Mannerheim-ristin ritareiksi jatkosodassa. Lähes satakertainen määrä miehiä lähetettiin psykiatriseen hoitoon. Merkittävästi enemmän järkkyi psyykkisesti, mutta suuri osa kykeni palaamaan rintamalle kenttäsairaalahoidon tai lyhyen lepovaiheen jälkeen. Sodan murtamat miehet – dokumenttielokuvan (75’-90’) taustalla on Ville Kivimäen vuonna 2013 Tieto-Finlandian voittanut Murtuneet mielet –teos.

MIRA SYDÄN VALTSU
ohjaaja Samuel Häkkinen ja Helena Välkky
tuottaja Markus Laitinen
Silent Paprika Films Oy
Nuorten elokuva
ennakkovalmistelutuki 5.000 €

Elokuvan (45’) päähenkilö Valtsu on 15-vuotias poika, joka tappelee saadakseen huomiota niiltä, jotka eivät huomaa. Mutta vaikka tappeluiden keskelle juokseva Valtsu pystyykin ilman mitään ongelmaa ottamaan vastaan fyysisiä iskuja, ovat emotionaaliset iskut ne, joita Valtsu pelkää yli kaiken. Mutta sitten energinen ja päällekäyvä Mira kirjaimellisesti potkaisee itsensä Valtsun elämään, ja toisistaan he löytävät jonkun, joka kuuntelee. Oikea avautuminen ja sisälle päästäminen on molemmille kuitenkin yhtä vaikeaa. Ja kun Valtsu on vihdoin päästämässä Miraa lähelle, tapahtuu jotain, joka pakottaa Valtsun ajamaan Miran pois. Tämän jälkeen Valtsu pelkää, ettei näe Miraa enää koskaan. Saadakseen tämän takaisin, joutuu Valtsu kohtaamaan perheensä ja näyttämään Miralle, että on valmis päästämään tämän lähelle.

RISTIRETKI
ohjaaja Soile Mottisenkangas
tuottaja Hannu Oksanen
Mediatehdas Dakar Oy
Tv-dokumentti
ennakkovalmistelutuki 8.000 €

Dokumentti (58’) seuraa suomalaisen papin poikkeuksellista tehtävää Kanadassa. Nuori, Ontarioon lähetetty pohjanmaalainen pappi perheineen tekee kaikkensa kutistuvan evankelisluterilaisen, suomenkielisen seurakunnan jatkoajalle saattamisessa. Onnistuuko kirkko kokoamaan aiemmin poliittisesti jakautunutta suomalaisten siirtolaisyhteisöä,metsästys- ja kalastusreissujen kautta, saman ristin alle?

SINUN LAPSESI EIVÄT OLE SINUN LAPSIASI
käsikirjoittaja ja ohjaaja Elina Hirvonen
tuottajat Timo Vierimaa ja Sami Jahnukainen
Mouka Filmi Oy
Tv-dokumentti
ennakkovalmistelutuki 10.000 €

Dokumentti kertoo maailmanpolitiikan ilmiöstä nimeltä ISIS ja siitä, kuinka sen joukkoihin liittyy nuoria miehiä, myös Suomesta. Elokuvassa seurataan suomessa asuvan somalipoliitikon ja –isän ja hänen ISIS-joukkoihin liittyne pojan tarinaa

LAURI
ohjaaja ja tuottaja Niina Brandt
Double Back Documentaries Oy
TV-dokumentti
tuotantotuki 15.000 €

Dokumentti 20-vuotiaasta Laurista. Lauri haluaisi ystävystyä, mutta keho ei toimi tahdon kanssa saumattomassa yhteistyössä. Hän haluaisi sanoa ”mukava tavata”, mutta sanat eivät tule suusta ajatuksen mukaisesti. Keho vie Laurin kauemmas, vaikka hän haluaisi lähelle. Lauri haluaisi sanoa ääneen edes ”kukaan ei ymmärrä minua”, mutta se ei ole mahdollista. Lauri ei kommunikoi puhumalla. Lauri elää äänettömänä kuulijana oman kehonsa sisällä. Lauri on autisti.

DANCE PRAYS
tuottaja Jari Kupiainen Kirkkopalvelut ry
Tv-dokumentti
tuotantotuki 10.000 €

Saksan Kirkkopäivät on valinnut suomalaisen Dance+Pray-messun yhdeksi nuorten kohderyhmän päämessuista. Messun tapahtumapaikka on the SCHARRena- Areena (Mercedes Benz-stadionin yhteydessä) Stuttgartissa. Yleisöä messulla on n. 4000 nuorta. Tästä matkasta, messusta ja Kirkkopäiväyhteistyöstä tuotetaan TV-dokumentti.

MULTA VIETIIN HAMMASHARJA
käsikirjoittajat ja ohjaajat J-P Passi ja Jukka Kärkkäinen
tuottaja Sami Jahnukainen
Mouka Filmi Oy
Tv-dokumentti
tuotantotuki 10.000 €

Jatkodokumentti (58’) Kovasikajuttu elokuvalle, joka kertoi kehitysvammaisten perustamasta punkbändistä Pertti Kurikan Nimipäivät, sen suosion kasvusta ja noususta suuren yleisön tietoon. Mukana on myös bändin osallistuminen Suomen edustajana Euroviisuihin. Tässä kerrotaan, millaista huipulla on, ja siitä, kuinka sieltä tullaan alas. Bändin toiminta nimittäin loppuu sillä maestro Pertti Kurikka jää eläkkeelle.

RAAMATUN KERTOMUKSET
tuottaja Ilkka Lind
IslaSales Oy
Lasten piirrossarja
tuotanto- ja levitystuki 30.000 €

Raamatun kertomuksia palkittuna animaatiosarjana, jonka tuotannosta vastaa Disneyn ex-tuottaja Richard Rich ja suomenkielisestä ohjauksesta Pekka Lehtosaari. Värikäs animaatio ja vahvat tarinat auttavat ymmärtämään elämän suuria kysymyksiä ja arvoja kotona, ryhmissä, kouluissa… Tuki sarjojen suomenkieliseen toteutukseen.

LUOSTARI – Munkkimainen mysteeri
tuottaja Antti Kovanto
KeljausBiz
Mobiilipeli
ennakkovalmistelutuki 9.000 €

Luostari – ”munkkimainen mysteeri” on eurooppalaisen kulttuurin syviin vesiin yhdistyvä seikkailupelitarina, joka kertoo kauniin kertomuksen luostarielämän puitteissa. Tarinan pääteemoina on luostariyhteisön trappistinmakuinen hengellinen elämä, sekä mukava munkkimainen eläväinen huumori, sekä luostareiden kulttuurihistoriallinen merkitys, esimerkiksi kirjapainon kehittyminen.

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä