JAAKKO LÖYTTY - Kahden maan kansalainen

 

dokumentti 60-vuotiaasta gospelmuusikosta Jaakko Löytystä

 

”Tein pari vuotta sitten laulun samaa sukupuolta olevien parisuhteiden puolesta. Se herätti somessa niin härskin keskustelun, että en viitsinyt sitä kovin pitkään lukea. Siunattuja-laulullani halusin vain sanoa, että jokaisella ihmisellä on oikeus rakastaa.”

Näin puhuu  itsepäistä ja joskus kiukkuistakin linjaansa vetävä Jaakko Löytty (synt. 1955), kirkon protestilaulajaksi usein mielletty taiteilija. Helmikuun 25. päivänä 60 vuotta täyttänyt Löytty on yhdistänyt  jo yli 40 vuotta jatkuneella urallaan niin rippikoulunuoria, aikuisia kuin varttuneempaakin väkeä -  folkrock-henkisistä lauluista säveltämiinsä uusiin virsiin. 

”Jos jollain on kirkosta omien kokemusten takia negatiivinen käsitys, minä haluaisin musiikillani tuoda korvaavia kokemuksia. Usko ei ole itseensä käpertymistä, se on yhteiskunnallista toimintaa”, hän julistaa.

MTV3-kanavan dokumenttielokuvassa Löytty  kertoo musiikkinsa synnystä sekä maailmankuvastaan, johon on vaikuttanut vahvasti Afrikka. Hän kasvoi lapsuutensa Namibiassa ja työskenteli 1990-luvulla  useita vuosia muusikkona Senegalissa. Löytty esittää dokumentissa toivotuimpia laulujaan. Toivojina ja Löytyn merkitystä arvioimassa ovat  mm. näyttelijä Laura Malmivaara, muusikko Mikko Kuustonen sekä Miljoonasateen lauluntekijä Heikki Salo. Oopperalaulaja Esa Ruuttunen tulkitsee yhden Löytyn suosituimmista lauluista.

 

Jaakko Löytty, kahden maan kansalainen –dokumentin on ohjannut ja käsikirjoittanut Kari Pyrhönen. Kuvaus, äänitys ja valaistus: Rauno Westerlund, leikkaus Olli-Matti Lehtoranta.

 

Postiosoite
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki

 

Tietosuojaseloste
kts. lisää tästä