2013

Traileri palkitusta elokuvasta

Katso minuun… -palkinto vuonna 2013 myönnetiin elokuvan

”HILTON! TÄÄLLÄ OLLAAN ELÄMÄ” ohjaajalle VIRPI SUUTARILLE.

Tuomarin, elokuvaohjaaja ZAIDA BERGROTHIN perustelut palkittavasta elokuvasta:

” Elokuva on hienovireisyydessään ja osoittelemattomuudessaan vaikuttava dokumentti syrjäytymisvaarassa olevista nuorista aikuisista.  Se antaa äänen niille, joiden ääntä harvemmin kuullaan. Elokuva pääsee hienosti lähelle päähenkilöitään ja näiden arkista todellisuutta.

Yksi dokumentin arvokkaimpia ansioita on henkilöiden valottaminen eri puolilta: nuoret ovat inhimillisiä, sympaattisia ja liikuttavia, mutta väliin myös tunnistettavan ärsyttäviä ja passiivisuudessaan provosoivia. Dokumentti uskaltaa näyttää päähenkilönsä paljaina ja tekee heille tällä tavoin oikeutta, ja luottaa näin myös katsojaansa ollen tarjoamatta helppoa tai yksinkertaistettua katsomiskulmaa.

Myös päähenkilöiden valinta on olennainen osoitus ohjaajan valitsemasta, yksinkertaistuksia välttävästä tavasta lähestyä syrjäytyneisyysaihettaan: päähenkilöt eivät ole kaikkein ilmeisimpiä ääritapauksia. Ei olla etsitty helppoja, dramaattisia tehoja, joilla varmasti saisi katsojassa aikaan tunnereaktion, mutta joiden kautta elokuva helposti jäisi keskustelunavauksena yksipuoliseksi, tekijän ja katsojan yhteiseksi hymistelyksi, ilman todellista kontaktia elokuvan henkilöihin ja näiden maailmaan.

Elokuva ei uhriuta, ei sentimentalisoi, vaan kunnioittaa henkilöitään jättämällä näille myös vastuuta omasta tilanteestaan. Samalla elokuva kuitenkin osoittaa kuvatun maailmaan mahdollisuuksien rajat. Nuorten avatessa taustojaan valottuu myös osattomuuden lähes säännönmukainen periytyminen sukupolvelta toiselle.

Vaikka elokuva ei ole kevein katseltava, tuntuu että ilmassa on sen loputtua enemmän happea – pehmentelemättömyys puhdistaa, keskustelu olennaisista asioista tuntuu taas mahdolliselta. ”

 

Hae tukea:

Kirkon mediasäätiön apurahajärjestelmä

 

Postiosoite:
PL 210
00131 Helsinki
 

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki


 

Tietosuojaseloste
ks. lisää tästä